Hae tästä blogista

sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Sitrulliinimalaatin vaikutuksia tutkittu endotokseemisilla rotilla














Endotoksiinit ovat eräiden bakteerien ulkokalvon sisältämiä myrkkyjä, jotka vapautuvat bakteerin hajotessa. Jos henkilöllä on veressään endotoksiineja, hänen sanotaan kärsivän endotoksemiasta. Kyseinen tila aiheuttaa voimakkaan lihasheikkouden. Ranskalaistutkivat selvittivät tuoreessa tutkimuksessaan sitrulliinimalaatin vaikutuksia endotok-seemisilla rotilla. Tila saatiin aikaiseksi injektoimalla eläimiin vatsaontelonsisäisesti bakteereja. Tämä on hyvin yleinen tapa tutkia lihasheikkouteen liittyviä asioita.














Tutkijat havaisivat sitrulliinimalaatin estävän kreatiinifosfaatti:ATP -suhteen tippumisen sekä normalisoivan solunsisäisen pH:n fyysisen kuormituksen aikana. Kreatiinifosfaatti ja ATP ovat solujen välittömiä energialähteitä. Sitrulliinimalaatti esti myös lihasten voimantuoton heikentymisen.  Vastaavanlaisia tutkimuksia on julkaistu aiemminkin (esim. Verleye ym. 1995; Goubel ym. 1997). Sitrulliinimalaatilla on siis hyvin dokumentoitu vaikutus väsyneiden lihasten energetiikkaan ja pH:n säätelyyn. Itse asiassa vuonna 1997 julkaistun tutkimuksen lyhennelmä alkaa lauseella "Citrulline malate is known to improve performance in weakened muscles." 

Joka toinen suomalainen saa liian vähän D-vitamiinia
















Joka toinen suomalainen saa liian vähän D-vitamiinia. Puutetta on varsinkin loka–huhtikuussa, jolloin auringonpaiste ei riitä synnyttämään vitamiinia ihossa. "D-vitamiini on ehkä tärkein yksittäinen terveystekijä, johon voimme vaikuttaa", kirjoitti Helsingin yliopiston professori Ilari Paakkari Duodecimissa keväällä. Lisää tarvitsevat kaikenikäiset. Yliannostusta ei kuitenkaan suositella, koska se voi lisätä esimerkiksi syöpävaaraa. 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta nosti keväällä D-vitamiinin saantisuositusta iäkkäille. Samalla kaksinkertaistettiin maitotuotteisiin ja levitettäviin ravintorasvoihin (paitsi voihin) lisättävän D-vitamiinin määrä. Valio toteutti suosituksen jo, ja Arla Ingmankin syksyn kuluessa. Päivittäinen tarve täyttyy ruuasta, kunhan juo puoli litraa vitaminoitua maitoa tai piimää päivässä, nauttii levitteensä vitaminoituina, sekä syö kalaa kahdesti viikossa.

Iäkkäille suositellaan vitamiinilisää.

"Juuri puhuttiin, että pitää olla hyvä ravitsemus, liikuntaa, D-vitamiinia ja karpalomehua", kertoo helsinkiläisen Roihuvuoren vanhustenkeskuksen johtaja Maritta Haavisto. Iäkkäät tarvitsevat D-vitamiinia suojaamaan luunmurtumilta, luukadolta sekä kaatumisilta. Vitamiinin puute on yhdistetty moneen muuhunkin tautiin: aivohalvaus, aikuistyypin diabetes, keuhkosyöpä. Sen tiedetään myös teroittavan immuunipuolustusta ja suojaavan siten tulehduksilta. Mini-Suomi-tutkimuksen osallistujista havaittiin, että vähiten D-vitamiinia saaneet sairastuivat useimmin Parkinsonin tautiin.

Suomalaisista tutkitaan parhaillaan D-vitamiinin yhteyttä muistisairauksiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen professori Paul Knekt. Tuloksia odotetaan ensi vuonna.
Lastenkin vitamiininsaanti alittaa usein suositukset. Pikkulapsille suositeltavia vitamiinitippoja saa päivittäin vain 55 prosenttia, selvisi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. 

Lisää tarvittaisiin, havaitsi myös Päijät-Hämeen keskussairaalan lääkäri Päivi Kilpinen-Loisa keväällä tarkastetussa väitöskirjassaan. Hän totesi D-vitamiinivajeen 60 prosentilla liikuntavammaisista lapsista. Hoitokodeissa asuvien kehitysvammaisten aikuisten tilanne on vielä huonompi: peräti 80 prosenttia saa liian vähän vitamiinia. 

Luukato lasten keskuudessa osoittautui yllättävän yleiseksi. Joka kuudennella liikuntavammaisella lapsella oli luukato, ja luuntiheyden alenema joka viidennellä. Vaarassa ovat myös pitkäaikaisen sairauden kanssa elävät lapset, joilla on reuma tai jotka tarvitsevat kortisonia.

Kilpinen-Loisa suosittelee vitamiinilisää, mutta erilaista kuin neuvoloissa opastetaan. "Tarvitaan D3-vitamiinia, ei D2-vitamiinia", hän korostaa. Lasten vitamiinilisät ovat harvinaisia. Niitä saa 15 prosenttia alle kuusivuotiaista ja kolme prosenttia 7–11-vuotiaista, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkija Sanna Ylinen

Lähde: HS

perjantai 29. lokakuuta 2010

Manninen Nutraceuticals mukana Oulun City Sport -myymälän avajaisissa la 30.10.














City Sport -urheiluliikeketju laajentaa Ouluun. Uuden jättiliikkeen (> 2700 m2) avajaiset ovat tänä lauantaina. Myös Manninen Nutraceuticals Oy on mukana hulinassa. Meidän tuotteiden myyntihyllyjen yhteydessä tuotemaistatusta ym. alkaen suurinpiirtein puoliltapäivin. Uusi liike avataan siis Raksilan S-marketin yhteyteen. Tervetuloa! 
  • CITY SPORT OULU
    Tehtaankatu 1
    90100 OULU
    p. 0207 434 501
    oulu@citysport.fi
    Avoinna: ma-to 9-19, pe 9-20, la 9-17, su 12-16

torstai 28. lokakuuta 2010

Lehdistötiedote: Pelkkää kolesteroliarvoa ei pidä hoitaa - lääkehoito tarpeen suuren riskin potilailla


















28.10.2010 08:40

Maanantaina 25.10. esitetyssä YLE1 MOT-ohjelmassa ”Kolesterolipommi” esiintyi virhetulkintoja, joiden johdosta Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Käypä hoito -työryhmä on huolissaan tarpeellisen hoidon jatkumisesta. Jos epäilee lääkkeen aiheuttamia sivuvaikutuksia, kenenkään ei tule oma-aloitteisesti lopettaa statiinilääkitystään. Lääkityksestä tulee neuvotella hoitavan lääkärin kanssa.
 
Kolesterolilääkitys on tarpeen niillä potilailla, joilla on suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonitapahtumiin. Tällaisia henkilöitä ovat sepelvaltimotautipotilaat, sydäninfarktin sairastaneet, diabeetikot, aivohalvauspotilaat, valtimoiden kovettumatautia sairastavat potilaat ja perinnöllisiä rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä sairastavat henkilöt. Lisäksi tulevat kyseeseen ne potilaat, joilla on suurentunut riski sairastua erilaisten riskitekijäkasaumien (tupakointi, kohonnut verenpaine, ylipaino, ikä, miessukupuoli) vuoksi sepelvaltimotautiin.

Lääkityksen hyödyt on osoitettu kiistattomasti jo vuodesta 1994 lähtien lukuisissa hoitotutkimuksissa yli 100 000 potilaalla. Päinvastoin, kuin mitä TV-ohjelmassa sanottiin, tutkimukset osoittavat, että mitä suurempi LDL-kolesterolin (”pahan kolesterolin”) lasku on, sitä enemmän sydänkohtaukset ja -kuolemat vähenevät. TV-ohjelmassa esitettiin, että Suomessa vain noin 10 ihmishenkeä säästyisi statiinilääkityksellä vuodessa. Tutkimusten perusteella voidaan kuitenkin arvioida, että statiinilääkityksellä estetään Suomessa pikemminkin tuhansia kuin kymmeniä sydänkuolemia vuodessa. Esimerkiksi TV-ohjelmassa mainitussa 4S-tutkimuksessa, johon myös Suomi osallistui, statiinilääkitys vähensi sydänkuolemia 42 %.

Lääkityksestä johtuvat haitat ovat harvinaisia. Tavallisimpia ovat lihassivuvaikutukset. Toiseksi tavallisimpia ovat maksa-arvojen (maksaentsyymien) nousu. Jotkut ovat joutuneet keskeyttämään lääkityksen lihassivuvaikutusten vuoksi. TV-ohjelmassa statiinihoitoon liitetty haimatulehdus on erittäin harvinainen ja voi johtua myös monesta muusta syystä, kuten runsaasta alkoholin käytöstä, sappikivistä tai ylipainosta. Mikäli haittavaikutuksia ilmenee, lääkitys voidaan keskeyttää, annos korjata tai lääke vaihtaa toiseen. 

Pelkkää kolesteroliarvoa ei pidä hoitaa. Lääkehoito tulee kyseeseen silloin, kun kokonaisriski on suuri eikä elämäntapamuutoksilla päästä hoitotavoitteisiin. Statiinilääkitystä harkitaan joka potilaan kohdalla erikseen arvioimalla riskit ja ottamalla huomioon muut potilaan sairaudet ja olemassa olevat lääkitykset. Sopivan lääkeannoksen löydyttyä lääkityksen tehoa seurataan ja lääkeannos tarkistetaan vuosittain.

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Käypä hoito
 
Dyslipidemiat 
Käypä hoito -työryhmä 
  Työryhmän pj prof. Matti J Tikkanen, 050-597 2265
                       prof. Timo Strandberg, 040-596 9285
                       prof. Petri Kovanen, 050-512 4495
                       prof. Jorma Viikari, 02 313 1008
                       prof. Antero Kesäniemi, 040-540 2914
                       dos. Hannu Vanhanen, 0400-861 393
                       dos. Mikko Syvänne, 050-301 9592
                       dos. Matti Salo, 050-3641 083
                       Käypä hoito -päätoimittaja, LT Eeva Ketola, 050-5607900

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Stabiloitu SAMe


















Olen aiemmin kirjoittanut blogissani tehokkaasta nivelkipujen lievittäjästä nimeltään S-adenosyylimetioniini (SAMe). Tuotteen varjopuolena on lähinnä yhdisteen huono stabiilisuus ja korkea hinta. Olemme saaneet ensimmäisen ongelman ratkaistua täysin ja myös hintapuoli on varsin kohtuulinen. Yhdessä kapselissa on 444 mg stabiloitua SAMe-jauhetta, joka sisältää 200 mg aktiivista SAMe:a. Laitoin vasempaan yläkulmaan kyselyn tuotteeseen liittyen. Käyhän äänestämässä! Jos kysyntää ilmenee riittävästi, lanseeraamme tuotteen lähiviikkoina.

SAMe informaatiota
S-adenosyylimetioniinia (SAMe) valmistetaan maksassa metioniinista ja adenosiinitrifosfaatista (ATP). SAMe:n keskeinen tehtävä on metyyliryhmän luovutus mm. proteiineille, fosfolipideille, DNA:lle, RNA:lle, hormoneille jne. SAMe -valmisteita on käytetty mm. nivelrikon, depression ja maksasairauksien hoidossa. SAMe:n on havaittu vähentävän tulehdusta ja kipua (Stramentinoli 1987). In vitro -tutkimuksissa on osoitettu, että SAMe stimuloi kondrosyyttejä ja tehostaa sulfaatin liittymistä proteoglykaaneihin (Harmand ym. 1987). SAMe:n oletetaan stimuloivan rustokudoksen proteoglykaanisynteesiä (di Padova 1987). 400 mg:n oraalisen kerta-annoksen jälkeen SAMe:a on havaittavissa nivelnesteessä (Giulidori ym. 1984). 

Kimin ym. (2009) satunnaistettu, plasebokontrolloitu monikeskustutkimus vertasi SAMe:n (1 200 mg/vrk) ja nabumetonin (tulehduskipulääke, 1 000 mg/vrk) kivunlievitystehoa polvinivelrikkoa sairastavilla henkilöillä. Tutkimuksen kesto oli 8 viikkoa ja siinä käytettiin kaksoisplasebotekniikkaa. Lopulliseen analyysiin otettiin mukaan yhteensä 133 henkilöä.  Tulokset osoittivat, että SAMe:n ja nabumetonin kivunlievitystehossa ei ole eroa.  Kyseessä oli faasin IV -tutkimus, joten SAMe on Koreassa jo myynnissä lääkevalmisteena. Faasin IV -tutkimuksilla tarkoitetaan lääkemyyntiluvan myöntämisen jälkeen tehtäviä tutkimuksia hyväksytyillä kohderyhmillä, hoitoindikaatioilla ja annostuksilla. Muutamaa vuotta aiemmin julkaistussa tutkimuksessa SAMe (1200 mg/vrk) osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin selekobsibi (200 mg/vrk), joskin SAMe:n vaikutus alkoi hitaammin (Najm ym. 2004).

Mielenkiintoista on se, että vastaavanlaisia tuloksia on julkaistu jo 80-luvulla, mm.
-         Caruso & Pietrogrande 1987: SAMe 1200 mg/vrk vs. naprokseeni 750 mg/vrk
-         MacCagno ym. 1987; SAMe 1200 mg/vrk vs. piroksikaami 20 mg/vrk
-         Muller-Fassbender 1987: SAMe 1200 mg/vrk vs. ibuprofeiini 1200 mg/vrk
-         Vetter 1987: SAMe 1200 mg/vrk vs. indometasiini 150 mg/vrk

Muller-Fassebenderin (1987) tutkimuksessa SAMe-ryhmässä saavutetut hyödyt säilyvät selvästi pitempään käytön lopettamisen jälkeen kuin ibuprofeeniryhmässä. Tämä ei ollut lainkaan yllättävää, sillä ibuprofeenilla (tai muilla em. kipulääkkeillä) ei ole mitään ruskokudoksen rakennetta muokkaavia ominaisuuksia. Positiivisista tuloksista huolimatta SAMe ei ole liiemmin aiheuttanut keskustelua lääkäripiireissä. Tämä saattaa ainakin osittain johtua siitä, että lääketeollisuus on voimakkaasti mukana lääkärien täydennyskoulutuksessa, joten tämäntyyppisistä tuloksista halutaan olla hiljaa. 

SAMe on hyvin siedetty aine pitkäaikaisessakin käytössä (König 1987; di Padova 1987), mutta varjopuolena on korkea hinta. Lisäksi SAMe on epästabiili yhdiste, joten myynnissä olevien tuotteiden laatu saattaa vaihdella rajusti. Gregory ym. (2008) suosittelivat käyttämään SAMe:a butanidisulfonaattisuolana, sillä sen oletetaan olevan stabiili ja omaavan hyvän biologisen hyötyosuuden. 

tiistai 26. lokakuuta 2010

3+1 -supertarjous


















Tänään klo 12:00 alkaa 3+1 supertarjous, joka kestää lokakuun loppuun. Eli kun ostat kolme yksikköä, saat neljännen ilmaiseksi. Tarjous on voimassa KAIKISSA verkko- ja noutomyymälän tuotteissa. Käytä tarjous häikäilemättömästi hyväksesi!

maanantai 25. lokakuuta 2010

25.10.2010 klo 20:00 TV1 - MOT: Kolesterolipommi














MOT pöllyttää virallisen linjan totuuksia kolesterolista, statiineista ja lääketieteen tutkimuksesta.

Kolesterolin syyllisyys sydänkohtauksiin ja -kuolemiin ei ole niin itsestään selvää, kuin meille on pitkään opetettu. MOT tutustui tuoreimpaan kolesterolitutkimukseen ja havaitsi, että tutkimuksista voi vetää virallisesta linjasta täysin poikkeavat johtopäätökset.

Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä.

Statiinit – kukoistava bisnes

Kolesterolin laskemiseen kehitetyt lääkkeet, statiinit, pudottavat kyllä tehokkaasti kolesterolia, mutta muuten terveillä ihmisillä niiden sydänkohtauksia vähentävä teho jää lähes olemattomaksi. Sen sijaan statiinien sivuvaikutukset ovat osoittautuneet selvästi toivottua vakavimmiksi.

Toimittaja Martti Backmanin ohjelmassa Kolesterolipommi selviää, että erityisesti viime vuosien lääketutkimukset ovat tuottaneet statiinien valmistajille pettymyksiä toisensa jälkeen. Lääkkeet ovat osoittautuneet tehottomiksi sydänkohtausten ja -kuolemien ehkäisyssä.

Statiinit ovat lääketeollisuuden kukoistavin bisnes. Suurten lääkeyritysten epäilläänkin aikaisemmin vääristäneen rahoituksellaan lääketutkimusten tuloksia. Myös suomalaisten johtavien sydänlääkärien sidonnaisuudet suurimpiin statiineja valmistaviin yrityksiin saavat kulmakarvat kohoamaan.

MOT: Kolesterolipommi on jatkoa 13.9.2010 esitetylle jaksolle Rasvainen kupla, jossa toimittaja Martti Backman esitteli tuoretta tutkimustietoa eläinrasvojen vaikutuksesta terveyteen. Tämä rasva-MOT herätti valtakunnallisen keskustelun suomalaisista ruokavaliosuosituksista.

Ohjelma on katsottavissa ensilähetyksen jälkeen YLE Areenassa. MOT uusitaan tiistaina 26.10. klo 14.30 ja perjantaina 29.10. klo 10.20.

Rooster -uutuustuotteet lisätty verkkokauppaan


















Tutustu tuotteisiin napsauttamalla tästä.

lauantai 23. lokakuuta 2010

Pari sanaa D-vitamiinista














D-vitamiini on sekä ravinnosta saatava vitamiini että elimistön itsensä tuottama hormoni. Iholla syntetisoituneesta 7-dehydrokolesterolista syntyy ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia. D3-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, erityisesti kalasta ja kalanmaksaöljystä sekä vitaminoiduista elintarvikkeista. D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia saadaan pieniä määriä kasvikunnia tuotteista, mutta sen biologinen teho on vähäisempi kuin D3-vitamiinilla (kts. ao. kuva).

















Sekä iholla syntetisoitunut että ravinnosta saatu D-vitamiini hydroksyloituvat kahdesti ennen kuin D-vitamiini saavuttaa biologisesti aktiivisimman muotonsa. Hydroksylaatio tarkoittaa hydroksyyliryhmän (-OH) lisäämistä yhdisteeseen. Maksassa tapahtuu ensimmäinen hydroksylaatio, jolloin syntyy määrällisesti tärkein D-vitamiinimetaboliitti 25(OH)D-vitamiini. Verenkierron mukana 25(OH)D-vitamiini kulkeutuu munuaisiin, joissa se hydroksyloituu toisen kerran. Syntyvä 1,25(OH)2D-vitamiini eli kalsitrioli on biologisesti aktiivisin D-vitamiinimetaboliitti. Sen aktiivisuus 25(OH)D-vitamiiniin verrattuna on suurin piirtein 100-kertainen.

D-vitamiinivarastojen paras heijastin on ehdottomasti seerumin 25(OH)D-vitamiinipitoisuus, josta käytetään laboratoriodokumenteissa lyhennettä S -D-25. Optimaalisesta S -D-25-pitoisuudesta ei ole päästy yhteisymmärrykseen, mutta sen oli hyvä olla vähintään 50 nmol/l, mieluiten yli 75 nmol/l. Vitamin D Council suosittelee pitoisuudeksi > 125 nmol/l.

S -D-25-pitoisuuden määritys maksaa n. 30-50 euroa. Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa sijaitseva Medieco Oy:n laboratorio (tunnetaan myös nimellä Sai-Invest) tarjoaa todella edullisia laboratoriopalveluja yksityisasiakkaille joko lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. S -D-25:n määritys maksaa vain 28 euroa. Ainoastaan isotooppitutkimuksiin tulevilta Medieco edellyttää lääkärin lähetteen. Sai-Invest laboratorion palvelut ovat kenen tahansa käytettävissä. Laboratorionäytteet analysoi Oulun yliopistollisen sairaalaan laboratorio, joten analyysien luotettavuus on niin hyvä kuin se ylipäätänsä voi olla. 

Normaalitilanteessa 1,25(OH)2D-vitamiinipitoisuutta ei käytetä D-vitamiinivarastojen määrityksessä. Sen määritys tulee kysymykseen lähinnä munuaisten vajaatoiminnan ja synnynnäisten hydroksylaatiohäiriöiden yhteydessä.

Nykykäsityksen mukaan valtaosa suomalaisista kärsii talvisaikaan D-vitamiinin puutoksesta. Pois laskuista jäävät lähinnä ne, jotka käyvät pari kertaa vuodessa aurinkorannalla ja syövät runsaasti kalaa sekä ne, jotka syövät säännöllisesti suuria annoksia D-vitamiinivalmisteita. Suosittelen D-vitamiinivarastojen laboratorio-määritystä ainakin talvisaikeen. Ja jos S -D-25 -pitoisuus on alhainen, pitää ruveta ottamaan D-vitamiinia purkista vähintään 50 mikrogrammaa päivässä. Paras valinta on D3-vitamiini eli kolekalsiferoli (esim. 
Pharma D3 50 μg). S -D-25 -pitoisuus olisi hyvä käydä testauttamassa uudelleen muutaman viikon kuluttua. 

Biologi Christer Sundqvist on kerännyt bloginsa välityksellä informaatiota D-vitamiinin annos-vastesuhteesta. Sanottakoon heti alkuun, että kyseessä ei ollut kontrolloitu tutkimus, vaan henkilöt itse ilmoittelivat tuloksiaan Christerille. Muun muassa D-vitamiini-valmisteiden laatu ja laboratorioiden käyttämät määritysmenetelmät ovat saattaneet vaihdella, mikä luonnollisesti vaikuttaisi tuloksiin. Anyway, Christerin keräämä aineisto vihjaa, että n. 1,5 mikrogrammaa painokiloa kohden riittäisi yleensä 125 mmol/l -tasolle. Jos tämä olettamus pitää paikkansa, 80-kiloisen henkilön pitäisi ottaa päivässä n. 120 mikrogrammaa D-vitamiinia, jotta saavutettaisiin Vitamin D Councilin suosittelema seerumipitoisuus.  

perjantai 22. lokakuuta 2010

Pharma D3 nyt TUPLASTI vahvempi!


















Ja hintakin rajoitetun ajan vain 38,90/700 tablettia! Käytä tarjous häikäilemättömästi hyväksesi ja varmista tärkeän "aurinkovitamiinin" saanti myös talvella! 

Tilaa napsauttamalla tästä.

Pharma D3 50 µg
D-vitamiinivalmiste/D-vitaminpreparat
Ravintolisä/Kosttillskott
700 tabl. 183,5 g

Suositeltava vuorokausiannos: 1 tabletti vuorokaudessa

Suositeltu vuorokausiannos sisältää/Rekommenderad dygnsdos innehåller:
D3-vitamiini/D3-vitamin (kolekalsiferoli/kolekalsiferol) 50 µg (1000 %)*
*Vuorokautisen saannin vertailuarvosta/Jämförelsevärdet för det dagliga intaget

Sokeriton, laktoositon, gluteeniton ja hiivaton. Ohjeen mukaista annostusta ei saa ylittää. Ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. Pharma D3 50 µg säilytetään huoneenlämmössä poissa lasten ulottuvilta. Viimeinen käyttöpäivä on merkitty pakkaukseen.  

Ainesosat: täyteaineet (tärkkelys, maltodekstriini, mikrokiteinen selluloosa), pintakäsittelyaine (magnesiumstearaatti), paakkuuntumisenestoaine (piidioksidi), D3-vitamiinivalmiste (kolekalsiferoli).

Markkinoija/Marknadsförare: Manninen Nutraceuticals Oy, Hajottamotie 11, 90620 Oulu.

torstai 21. lokakuuta 2010

Lukijakyssä: Sitrulliinimalaatin vaikutusmekanismi














Sitrulliinimalaatti siis parantaa suorituskykyä kuntosalilla sen espanjalaistutkimuksen mukaan. Mihin vaikutus perustuu?

Sitrulliinimalaatin vaikutusmekanismeja on tutkittu jo 80- ja 90-luvuilla. Ranskalaistutkijat osoittivat jo vuonna 1991, että sitrulliinimalaatti hillitsee asidoosia (happamuutta) ja ammoniakkipitoisuuden nousua kuormituksen aikana (Callis ym. 1991). Sitrulliinimalaatti on Espanjassa myynnissä oraalisena lääkkeenä (Stimol) käyttöaiheena astenia (väsymys, voimattomuus, heikkous). Esimerkiksi jalkapallojoukkue Sevillan tiedetään käyttävän Stimol -valmistetta. Samainen tuote on nyt myynnissä Suomessa ravintolisänä CitruPure -nimen alla.

Sitruliinimalaatti hillitsee asidoosia nähtävästi parinkin mekanismin kautta. Näitä ovat bikarbonaatin (elimistön keskeinen emäs) takaisinimeytymisen tehostuminen munuaisissa (Callis ym. 1991) ja aerobisen aineenvaihdunnan tehostuminen (Bendahan ym. 2002). Ammoniakki-pitoisuuden nousun hillintä johtuu ureakierron tehostumisesta maksassa (Callis ym. 1991). Ureakierrolla tarkoitetaan reaktiosarjaa, jossa ammoniakki muutetaan virtsa-aineeksi eli ureaksi. 

Sitrulliinimalaatti maistuu hyvin kirpeälle. Maku ei ole kitkerä tai muullakaan tapaa kovin epämiellyttävä, mutta kirpeys voi tulla kuluttajalle yllätyksenä. Runsaasti vettä mukaan. Kirpeiden karkkien maustamisessa käytetään omenahappoa (engl. malic acid), joka on malaatin happomuoto.

Beeta-alaniinin (BetaPure) vaikutus kuormituksen aikaiseen asidoosiin johtuu täysin eri mekanismista, joten CitruPure ja BetaPure sopivat hyvin yhtaikaa käytettäviksi.  

Katsausartikkeli harjoittelun jälkeisestä ravitsemuksesta


















International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism -tiedelehdessä ilmestyi juuri laaja katsausartikkeli harjoittelun jälkeisestä ravitsemuksesta. Voit ladata ilmaisen kokotekstiartikkelin täältä.

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

To Russia with Love

















Edit 20.10.: Korvaava D-vitamiinierä pitäisi olla meidän varastolla tämän viikon perjantaina.

Edit 9.9.: Tähän tilanteeseen ei ole vielä saatu selvyyttää, joten otimme Vidan D-vitamiinitabletit takaisin valikoimaan. Voit tilata tuotetta napsauttamalla tästä.

Varsin uskomaton mutka oli matkassa 50 mikrogramman D-vitamiinitablettien osalta. Huolintayhtiö oli Helsingin päässä laittanut satojen tuhansien tablettien kuorman väärään rekkaan. Ja tämä väärä rekka oli valitettavasti matkalla Venäjälle. Nyt sanovat, että on epätodennäköistä, että venäläiset rupeasivat mitään palauttamaan, kun tavara on kerran rajan ylittänyt. Meilllä ei onneksi ole tableteissa vielä euroakaan kiinni, sillä ne piti maksaa vasta kun lasti on Suomessa. Mutta myyntikatteen menetykset ovat helvetinmoisia!

Ilmoitan heti blogissa, jos kuorma sattuu lähtemään Venäjältä takaisin Suomeen. Varsin epätodellinen tilanne! :(

maanantai 18. lokakuuta 2010

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

8/2010 Valitus DNRO 17/2009 Toni Liias; urheilun toimintakielto


















Törmäsin juuri mielenkiintoiseen dokumenttiin 8/2010 Valitus DNRO 17/2009 Toni Liias; urheilun toimintakielto.

Mitä tästä tapauksesta opimme? Urheilijoiden EI kannata käyttää minkäänlaisia testoboostereita. Tämä koskee erityisesti amerikkalaisia tuotteita. Niiden todellisesta sisällöstä ei ole mitään takuita. Kaiken lisäksi näillä tuotteilla ei ole osoitettu olevan mitään vaikutusta fyysiseen suorituskykyyn tai kehonkoostumukseen. Kaikki alan "insaiderit" tietävät, että Novedex XT on entisen steroidikauppiaan "aivopieru". Kyseessä EI ole ravintolisä millään standardeilla mitattuna. Järki käteen!

Gaspari Nutrition Nutrition Issues a Voluntary Nationwide Recall of Novedex XT.

FOR IMMEDIATE RELEASE – October 7th, 2010 – Lakewood, NJ

Gaspari Nutrition Incorproated, 575 Prospect Street – Suite 230, Lakewood, NJ, announced today that it is conducting a voluntary nationwide recall of all Lot Codes of the company’s dietary supplement product sold under the name Novedex XT, which was marketed “for increasing natural testosterone production” and contains 3,17-keto-etiocholetriene, also known as ATD, an anti-aromatase. Gaspari Nutrition is conducting this consumer level recall after being informed by representatives of the Food and Drug Administration (FDA) that 3,17-keto-etiocholetriene does not meet the definition of a dietary ingredient and therefore the product is in violation of provisions of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act.

Potential adverse events associated with the use of anti-aromatases could include the following: decreased rate of bone maturation and growth, decreased sperm production, infertility, aggressive behavior, adrenal insufficiency, kidney failure, and liver dysfunction. Consumers with liver, kidney, adrenal, or prostate abnormalities are at higher risk for developing adverse events. Gaspari has received no serious adverse events in over five years of marketing Novadex XT.

Novedex XT had been sold internationally and domestically, to distributors, wholesalers, retail stores and direct to consumers, but was discontinued by Gaspari Nutrition for domestic sales on October 4th 2010. The product was sold in blue bottles with a black cap, containing sixty (60) capsules.

Consumers who have Novedex XT in their possession should stop using it immediately. If consumers experience any adverse side effects due to consumption of this product, they should immediately contact a physician.

lauantai 16. lokakuuta 2010

Kuukauden ankka


















Kolesterolitutkija Petri Kovanen:

“Sokeri on haitallista mutta vain, jos se lihottaa, kova rasva on haitallista, vaikka se ei lihottaisikaan.”

Onko Kovanen syönyt liikaa omaa lääkettään eli statiineja? Aivokapasiteetti ainakin näyttäisi laskeneen banaanikärpäsen tasolle.

tiistai 12. lokakuuta 2010

Jani-Pekka Eiralan kuulumisia

Teksti: Jani-Pekka Eirala

No niin, nyt olisi sitten Muhoksen penkki+vetokisa käyty heittämässä 2.10.2010.. Kisat meni oikein hyvin, pientä kehitystä on siis tullut viime kisoista.. edellinen kisaennätys penkissä oli 210 kg. Penkkiin jäi vielä varaa muutama kilo, mutta laitetaan ne sitten raw-finaalissa tankoon. ;) Pari viikkoa ennen Muhoksen kisoja reväytin vasemman rintalihaksen tehdessäni 4x4 200 kg. Rinta ei ollut ihan vielä täysin palautunut, joten vaati todella kovan lämmittelyn alle.. vasta viimeiseen nostoon (215 kg) sain rinnan lämmiteltyä. Nostelin vielä ennen viimeistä nostoa lämppäri tilassa 140 kg pikku sarjoja. Veto meni taas ihan hyvin, huomasin siinä kuitenkin, että peruskunto alkaa olla siinä 320 kilon kohdalla, tuli nyt niin varman tuntuisesti ja tasapaksusti ilman ongelmia ylös. Viimeiseen nostoon latasin 337.5 kg eli alle -110 kg sarjan SM-tuloksen, joka on siis tällä hetkellä 335 kg Markus Koivuniemen nimissä. Mutta veto jäi hiukan vajaaksi: polvien kohdalle veto nousi kohtuullisen hyvin maasta, mutta en ihan jaksanut vetästä siitä enää ylös.. :/ mutta nostosta jäi hyvä tuntuma ja vähän hampaan koloon!! Joten nyt alan ottaa kunnon vetotreenejä ja yritän sitä 20.11.2010 Ylöjärvellä Raw Finaalissa!

torstai 7. lokakuuta 2010

Vaniljanmakuinen Protein Pudding myynnissä ensi viikolla

Protein Pudding

Erityisruokavaliovalmiste/Specialkostpreparat
Vaniljanmakuinen vanukasjauhe
Vähälaktoosinen/Laktosfattig (1 %)
Sokeriton/Sockerfri
Gluteeniton/Glutenfri

Keskimääräinen ravintosisältö per 100 g jauhetta:
Energiaa 348 kcal / 1479 kJ
Proteiinia 82 g
Hiilihydraatteja 2 g
Rasvaa 2 g

Käyttöohje: Sekoita kukkurallinen mittalusikka (n. 25 g) jauhetta n. 1 desilitraan kevyt- tai täysmaitoa ja anna jähmettyä jääkaapissa n. 2 tuntia. Tuote pitää nauttia 48 tunnin sisällä maidon lisäämisestä.

Ainesosat: munanvalkuainen, kaseiini, heraproteiinikonsentraatti, sakeuttamisaine (karrageeni), luontainen vanilja-aromi, suola (0,38 %), väriaine (beetakaroteeni), makeutusaine (sukraloosi),

Protein Pudding säilytetään huoneenlämmössä poissa lasten ulottuvilta. Viimeinen käyttöpäivä on merkitty pakkaukseen.

Markkinoija/Marknadsförare: Manninen Nutraceuticals Oy, Hajottamotie 11, 90620 Oulu.

PS. Suklaanmakuinen Protein Pudding löytyy täältä.

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Radio Megan haastattelu huomenaamuna

Olen Radio Megan haastattelussa huomenna aamu-uutisten jälkeen. Aiheena odotetusti urheiluravinteet. Haastattelupyyntö juontaa juurena "sylttytehtaalle" eli Aamu-lehden artikkeliin. Muistaakseni toimittaja mainitsi aamu-uutisten loppuvan n. klo 8:20.

Kuvien lataaminen tökkii & Facebookin kuvakansio

Jostain syystä en ole voinut ladata kuvia blogiini muutamaan päivään. Yritän saada homman taas skulaamaan, jotta saataisiin hieman väriä juttuihin.

Olen perustanut Facebookiin oman kuvakansion firman mainosmatskuille yms. Jälleenmyyjämme voivat käyttää kuvia vapaasti tuotteidemme myynnin edistämisessä. Siirry kansioon napsauttamalla tästä.

Mannisen luottoluokitus AA

Manninen Nutraceuticals Oy on suhteellisen tuoreena yrityksenä saanut juuri ensimmäisen luottoluokituksensa. Luokitus on AA eli erittäin hyvän luottokelpoisuuden taso.

Paras arvosana on erinomaisen luottokelpoisuuden taso eli kolme A:ta (AAA). Sen alapuolella on erittäin hyvän luottokelpoisuuden taso AA luokka (AA+, AA ja AA-). Seuraavaksi on vahvan luottokelpoisuuden taso A luokka (A+, A ja A-). Tämän alapuolella ovat välttävän luottokelpoisuuden tasot, BBB luokat (BBB+, BBB ja BBB-). Näitä kymmentä luottokelpoisuusluokkaa kutsutaan yhteisnimellä investointitaso (AAA:sta BBB-:een). Tämän alapuolella on spekulatiivinen taso (BB luokat), erittäin spekulatiivinen taso (B luokat), suuren maksuhäiriöriskin taso (CCC, CC ja C) sekä maksuhäiriötaso (D, SD). Luokituslaitokset antavat käyttämiensä arvosanojen lisämerkintänä myös indikaation luokituksen suunnasta; joko myönteiset näkymät, vakaat näkymät tai heikentyvät näkymät. Laitosten käyttämät luokitusarvosanat vaihtelevat teknisiltä merkinnöiltään jonkin verran.

lauantai 2. lokakuuta 2010

Think saturated fat contributes to heart disease? Think again

Leading scientists re-examine the role of saturated fat in the diet

(Rosemont, IL) Oct. 1 – For the past three decades, saturated fat has been considered a major culprit of cardiovascular disease (CVD) and as a result dietary advice persists in recommending reduced consumption of this macronutrient. However, new evidence shows that saturated fat intake has only a very limited impact on CVD risk -- causing many to rethink the "saturated fat is bad" paradigm.

A series of research articles published in the October issue of Lipids provides a snapshot of recent advances in saturated fat and health research, based on science presented at the 100th American Oil Chemists' Society (AOCS) annual meeting in Orlando, Florida (May 2009). During a symposium entitled "Saturated Fats and Health: Facts and Feelings," world-renowned scientists specializing in fat research analyzed the evidence between saturated fat intake and health, and overall agreed upon the need to reduce over-simplification when it came to saturated fat dietary advice.

"The relationship between dietary intake of fats and health is intricate, and variations in factors such as human genetics, life stage and lifestyles can lead to different responses to saturated fat intake," said J. Bruce German, PhD, professor and chemist in the Department of Food Science and Technology, University of California at Davis. "Although diets inordinately high in fat and saturated fat are associated with increased cardiovascular disease risk in some individuals, assuming that saturated fat at any intake level is harmful is an over-simplification and not supported by scientific evidence."

Professor Philippe Legrand of Agrocampus-INRA in France confirmed this by discussing various roles that different saturated fatty acids play in the body. His main conclusion was that saturated fats can no longer be considered a single group in terms of structure, metabolism and cellular function, and recommendations that group them together with regard to health effects need to be updated.

Effect of Saturated Fat Replacement on CVD Risk

Results from a research review conducted by Dariush Mozaffarian, MD, MPH, Department of Epidemiology and Nutrition at Harvard University School of Public Health, found that the effects of saturated fat intake on CVD risk depend upon simultaneous changes in other nutrients. For example, replacing saturated fat with mono-unsaturated fat yielded uncertain effects on CVD risk, while replacing saturated fat with carbohydrates was found to be ineffective and even harmful especially when refined carbohydrates such as starches or sugars were used in place of fat . Replacing saturated fat with polyunsaturated fat gave a small reduction in CVD risk, but even with optimal replacement the magnitude of the benefit was very small. According to Mozaffarian it would be far better to focus on dietary factors giving much larger benefits for CVD health, such as increasing intake of seafood/omega-3 fatty acids, whole grains, fruits and vegetables, and decreasing intake of trans fats and sodium.

''Carbohydrate intake has been intimately linked to metabolic syndrome, which is a combination of risk factors that can increase CVD risk,'' said Jeff Volek, PhD, RD, Department of Kinesiology, University of Connecticut. His research showed that very low carbohydrate diets can favorably impact a broad spectrum of metabolic syndrome and cardiovascular risk factors, even in the presence of high saturated fat intake and in the absence of weight loss.

Kiran Musunuru, MD, PhD, MPH. Cardiovascular Research Center and Center for Human Genetic Research, Massachusetts General Hospital, focused on the role of carbohydrates and fats on atherogenic dyslipidemia – a new marker for CVD risk often seen in patients with obesity, metabolic syndrome, insulin resistance and type 2 diabetes. He showed that low-carbohydrate diets appear to have beneficial lipoprotein effects in individuals with atherogenic dyslipidemia, compared to high-carbohydrate diets, whereas the content of saturated fat in the diet has no significant effect.

Full-Fat Dairy: An Unnecessary Target?

As long as saturated fat targets remain firmly rooted in dietary advice, nutrient-rich foods that contribute saturated fat to the diet, like full-fat dairy products, will continue to be unduly criticized regardless of their health benefits.

A recent meta-analysis of epidemiological and intervention studies of milk fat conducted by Peter Elwood, DSc, MD, FRCP, FFPHM, DUniv, Hon DSc, Honorary Professor at the School of Medicine, Cardiff University, found that milk and dairy consumption actually was associated with a decrease in CVD risk .

"It is clear that we have barely scratched the surface in our understanding about the biological effects of saturated fatty acids," said Cindy Schweitzer, PhD, Technical Director, Global Dairy Platform. "Scientific meetings where researchers from different disciplines within the field of nutrition share information are extremely important to identify both the gaps in our knowledge and the studies that are needed to answer the important questions about diet and health."

All of these recent research advances add to the growing body of science re-assessing the role of saturated fat in the diet. Whether it's nutrient replacement or better understanding the role certain foods can play in CVD risk, saturated fat is definitely not be as bad as once thought.

###

Visit http://www.springer.com/life+sciences/journal/11745 to view the open access papers from Lipids.