Hae tästä blogista

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Huhtikuun arvoitus nro 4


Edit 11.4: Nyt on peli paketissa. Annetaan sittenkin Villelle palkinto. Hän esitti ensimmäisenä kolme oikeaa johto-päätöstä samassa viestissä. Villen vastauksessa oli kuitenkin pieni "kauneusvirhe": kreatiniini ei muodostu kreatiinista ja fosfaatista. Ilmeisesti Villen oli tarkoitus kirjoittaa, että kreatiniinia muodostuu, kun kreatiinia tai fosfokreatiinia hajoaa.

Kaimapoikani taas postaili välillä mitä sattuu: "Jos munuaisten toimintakyky huononee, kreatiniini pitoisuudet kohoavat. Mitä huonompi munuaisten toimintakyky on, sitä korkeampi on kreatiniinitasot." Tämä on verrattavissa seuravanlaiseen: Paljonko Pekan Merhu maksoi? Vastaus: Mersu on auto. Niillä on tietty hinta. Eli kaimapojallekaan ei voi palkintoa antaa, vaikka tarkennusta myöhemmin sieltä suunnalta tulikin.

Näin ollen "arvoisa raati" on nimennyt Villen voittajaksi. :-)

Mallivastaus (ilman nippelitietoja):

P-Krea eli plasman kreatiniinipitoisuus kuvastaa varsin hyvin munuaisten toimintakykyä. Jos P-Krea on koholla, se voi tarkoittaa munuaisten vajaatoimintaa. Hans on mitä ilmeisemmin suhteellisen nuori, perusterve mies. Näin ollen munuaisten vajaatoiminnan mahdollisuus on pieni. Tätä olettamusta tukee myös normaalit verenpainelukemat. Syytä koholla olevaan P-Krea-arvoon pitää siis ensin hakea muualta.

Ensinnäkin, Hansilla on selvästi ”keskivertomiestä” enemmän lihasmassaa ja P-Krea korreloi voimakkaasti lihasmassan määrään. Toiseksi, lisäravinteena käytettävä kreatiini (Anabolic Overdrive 2) nostaa lihassolujen kreatiini-fosfaattipitoisuutta ja tämän vuoksi soluissa on enemmän ”raaka-ainetta” kreatiniinin muodostamiseksi; kreatiniini on kreatiinin hajoamistuote. Hans oli pitänyt kaksi totaalista välipäivää harjoittelusta ja sitä myötä Anabolic Overdrive 2 -valmisteen käytössä, joten kreatiinilisän vaikutuksen suuruusluokkaa on vaikea arvioida. Vaikutus olisi nähtävästi ollut suurempi, jos viimeinen kreatiiniannos olisi otettu verinäytettä edeltävänä iltana. Suuret liha- ja kala-ateriat sisältävät jonkin verran kreatiinia, mutta määrä on kuitenkin niin pieni, että ateria pitäisi syödä pari tuntia ennen verinäytettä, jotta sillä olisi vaikutusta P-Krea-arvoon. Kolmanneksi, suuret C-vitamiiniannokset voivat häiritä laboratoriotestiä niin, että P-Krea-arvo näkyy liian suurena.

Kova fyysinen kuormitus nostaa P-Krea-arvoa, mutta vaikutus on varsin lyhytaikainen ja Hans oli pitänyt kaksi totaalista lepopäivää harjoittelusta. Myös vammat voivat nostaa P-Krea-arvoa, mutta Hans ei ollut tehnyt muutoksia harjoitteluunsa. Näin ollen voidaan olettaa, että hän ei ole kärsinyt vammoista viime aikoina.

Arvoitus:

Ruotsin Olympiakomitean ylilääkäri Svedu Petterson rupesi selvittämään olympiaurheilijoidensa terveyttä. Ensimmäisenä tarkastukseen tuli kuulantyöntäjä Hans Johansson. Tri Petterson otti kuulamörssäriltä yön kestäneen paaston jälkeen verinäytteen, sillä hän halusi selvittää mm. Hansin munuaisten terveyttä. Verinäytteestä (tarkkaan ottaen plasmasta) määritettiin labrassa P-Krea. Tulostaululla näkyi n. 40 % miesten viitearvon ylärajaa suurempi lukema.

Tri Petterson kyseli Hansilta, että onko hän viime aikoina tehnyt mitään muutoksia harjoitusohjelmaansa tai ruokavalioonsa ja oliko käytössä mitään lääkitystä. Hans vastasi, että harjoittelu on ollut ihan normaalia ja ennen labranäytteen ottoa oli kaksi totaalista lepopäivää harjoittelusta.

Myöskään ruokavaliossa ei ollut tapahtunut muutoksia, proteiinin saannin ollessa n. 2 g/kg/vrk. Sellainen muutos oli kuitenkin tapahtunut, että hän oli aloittanut käyttämään Anabolic Overdrive 2 -palautusjuomavalmistetta kolmisen viikkoa takaperin. Päiväannos oli 50 g ennen ja 100 g heti kuntosaliharjoittelun jälkeen. Hans käyttää päivittäin myös erittäin suuria annoksia C-vitamiinia eli askorbiinihappoa (n. 2-3 g/vrk). Mitään lääkkeitä ei ollut Hansilla ollut käytössä viime aikoina, poislukien satunnainen asetyylisalisyylihappo päänsärkyyn (yksi 500 mg:n tabletti keskimäärin kerran viikossa).

Hansin paino oli 110 kg, pituus 182 cm, rasvaprosentti 14 ja verenpaine 125/85.

Mikä tai mitkä tekijät suurella todennäköisyydellä aiheuttivat suurentuneen P-Krea-arvon? Vastaa lyhykäisesti mutta täsmällisesti.

Paras vastaus palkitaan ilmaisella Pharma D3 -purkilla. Postaa vastauksesi kommenttiosioon. Käytä rekisteröityä nimimerkkiä/nimeä. Kilpailu päättyy tämän kuun viimeisenä päivänä. Palkintopurkki voidaan noutaa maksutta noutomyymälästä. Se voidaan toimittaa maksutta myös verkkokauppatilauksen yhteydessä. Muussa tapauksessa palkintopurkin saaja maksaa toimituskulut. Jos tulee useampia samanarvoisia "voittajavastauksia", niin ensimmäisenä vastannut palkitaan.

Tähän kilpailuun eivät saa osallistua henkilöt, jotka ovat suorittaneet yliopistollisen loppututkinnon pääaineenaan lääketiede, hammaslääketiede, liikuntalääketiede, ravitsemustiede, liikuntafysiologia, eläinfysiologia, biokemia, solubiologia, kliininen laboratoriotiede ja/tai farmasia.

19 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Suuret päivittäiset annokset C-vitamiinia voivat nostaa P-krea-arvoa.

Anssi kirjoitti...

Suuret pitoisuudet c-vitamiinia voi häiritä kreatiinimääritystä, näin ollen P-krea-arvot nousevat...

Anonyymi kirjoitti...

P-krea tasoa nostaa lihaksikas ruumiinrakenne tai typpipitoinen ateria (n. 20%.a).

Pekka

Anssi kirjoitti...

Ei ilmeisesti tullut lähettämäni lisäys perille? Elikkäs uudestaan, Jos munuaisten toimintakyky huononee, kreatiniini pitoisuudet kohoavat. Mitä huonompi munuaisten toimintakyky on, sitä korkeampi on kreatiniinitasot.

Unknown kirjoitti...

Myös ns kuiva kroppa voi myös nostaa plasman krea arvoa. Ei ehkä selitäyksistää noin korkeaa krea nousua, mut varmaan osatekijä.

Unknown kirjoitti...

Anobolic overdrive 2:n kreatiini nostaa P-krea arvoa.

Anonyymi kirjoitti...

normaalia lihaksikkaampi vartalo aiheuttaa krea:n nousun.mitkään normi lisäravinteet eivät arvoa nosta, lääkkeet kyllä. itsellä pyörii 120-140 ja käyn kerran kuussa verikokeissa juuri krean takia. Osa lääkäreistä on huolissaan arvosta osa taas katsoo eri taulukkoa ja katsovat ruumiin rakennetta ja sanovat sen olevan normaali. juuri munuaisistani ovat huolissaan arvon takia, mutta ei niissä ole ilmennyt mitään vikaa:)

Anonyymi kirjoitti...

Kommenttina; kaverin FFMI on sen verran suuri, ettei "muistanut" mainita ihan kaikkea.

Ville kirjoitti...

Mitä suurempi lihasmassa sitä suurempaa on kreatiniinin muodostus lihaksissa, (kreatiniini koostuu kreatiinista ja fosfaatista
Kreatiinin käyttö lisäravinteena (Anabolic overdrive) voi myös lisätä kreatiniinin muodostusta.
Ylisuuret annokset c-vitamiinia voivat väärentää p-krean mittaustulosta.

Anssi Manninen kirjoitti...

Game over. Ville pokasi palkinnon.

Anssi Manninen kirjoitti...

Ei vienytkään kun vastauksessa oli perustaavaa laatua oleva virhe. Peli jatkuu!

Anssi kirjoitti...

Suuret pitoisuudet c-vitamiinia voi häiritä kreatiinimääritystä, näin ollen P-krea-arvot nousevat...Jos munuaisten toimintakyky huononee, kreatiniini pitoisuudet kohoavat. Mitä huonompi munuaisten toimintakyky on, sitä korkeampi on kreatiniinitasot. Lihasmassanmäärä vaikuttaa myös veren kreatiniini pitoisuuksiin, eli mitä enemmän lihasta sitä korkeammat P-krea-arvot. Anabolic overdrivessä oleva kreatiini tuottaa tuota kreatiniiniä osaltaan muun ravinnon lisänä.

Anssi kirjoitti...

Vielä tuosta kreatiniinin muodostumisesta, eli muodostuu kreatiinista ja fosfokreatiinista. Eikä fosfaatista...

Kreatiniinia muodostuu lihasten käyttäessä energianlähteenään fosfokreatiinia tai kreatiinia. Ihmisen tuottaman kreatiniinin määrä pysyy suurin piirtein vakiona päivästä toiseen. Arvioiden mukaan noin kaksi prosenttia ihmiskehon kreatiinista poistuu vuorokauden aikana kreatiniinina. Kreatiinin eritys riippuu lihasmassasta, joten miehien veren kreatiinipitoisuus on korkeampi kuin naisten.

Ville kirjoitti...

Hansilla oli ollut kaksi päivää totaalista lepoa treeneistä, ja näin ollen myös kreatiinin käytöstä. Joten lisäkreatiini ei ole voinut olla syynä kohonneisiin arvoihin.

Anssi kirjoitti...

"Kaimapoikani taas postaili välillä mitä sattuu: "Jos munuaisten toimintakyky huononee, kreatiniini pitoisuudet kohoavat. Mitä huonompi munuaisten toimintakyky on, sitä korkeampi on kreatiniinitasot." Tämä on verrattavissa seuravanlaiseen: Paljonko Pekan Merhu maksoi? Vastaus: Mersu on auto. Niillä on tietty hinta." Eli kaimapojallekaan ei voi palkintoa antaa, vaikka tarkennusta myöhemmin sieltä suunnalta tulikin." No hohhoijjaa... Sehän on ilmeisesti totta, että jos munuaisten toimintakyky laskee, niin kreatiniinitasot voivat veressä nousta, vai? ja taas lähetin viestin missä oli nuo kaikki arvaukseni samassa viestissä, mutta tuliko perille? Otin screenshotit ja pelit jos ei muuten uskota... Onnetonta! :(

Anssi Manninen kirjoitti...

Tietysti se on totta mutta sitä ei kysytty! Eli vastauksessa oli pelkkä johdanto.

Anssi Manninen kirjoitti...

Kaikki postauksen on kyllä julkaistu. Puuttuuko joku viestisi ketjusta?

Anssi kirjoitti...

No jos Hansin munuaiset alkavat olla toimintakykyään heikentämässä, niin voihan sekin olla osasyynä niiden P-krea-arvojen nousuun, vai eikö muka?

Anssi kirjoitti...

ja vielä, kyllä taas puuttuuu se viesti missä oli kaikki arvaukset yhdessä viestissä... Voin laittaa spostiin screenshotit jos et usko!