Hae tästä blogista

maanantai 29. elokuuta 2011

Funktionaalinen lääketiede lisää suosiotaan













Lääkärit määräävät potilaille yhä enemmän ravintolisiä lääkkeiden sijaan. Ravitsemukseen perehtyneet yksityislääkärit ovat niin suosittuja, että vastaanotolle joutuu jonottamaan kuukausia. Suomen Lääkäriliitto pitää toimintaa enemmän bisneksenä kuin lääkärintoimen harjoittamisena.  

Niin sanotulla funktionaalisella lääketieteellä tarkoitetaan terveydenhoidon aluetta, joka painottaa ravinnon ja ympäristön vaikutusta terveyteen. Kyse ei ole vaihtoehtohoidoista, sillä potilasta hoitaa oikea lääkäri. Funktionaalista lääketiedettä harjoittaa Suomessa tällä hetkellä toistakymmentä lääkäriä, lähinnä Etelä-Suomessa. Suosio on niin suuri, että vastaanotolle voi joutua jonottamaan useita kuukausia. 

- Terapeutteja ja lääkäreitä on liian vähän. Suosion syynä on se, että funktionaalinen lääketiede tarjoaa sellaista mitä nykyinen lääketiede ei ole pystynyt tarjoamaan. Potilasta lähestytään kokonaisvaltaisesti, potilaslähtöisesti, eikä sairauskeskeisesti. Eli katsotaan asioita laajemmin kokonaisuuksina ja käytetään siihen aikaa, sanoo lääkäri Erkki Antila lääkärikeskus Mehiläisestä. 

Lääkäriliitto suhtautuu epäillen

Funktionaalista lääketiedettä harjoittavalle lääkärille hakeudutaan usein silloin, kun esimerkiksi yleislääkäriltä ei ole saatu diagnoosia ja oireet jatkuvat yhä. Tyypillisiä vaivoja ovat ruuansulatus- ja kilpirauhasongelmat sekä herkkyys kemikaaleille. Apua haetaan myös masennusoireisiin, astmaan ja reumaan. Potilasta hoidetaan perusteellisten testien jälkeen muun muassa antioksidanteilla ja muilla vitamiineilla sekä probiooteilla. Lääkäri antaa myös ravintoneuvontaa. 

Suomen Lääkäriliiton mielestä toiminnassa on rahastuksen maku.
- Ihmisen huonoa oloa koetetaan selittää lääketieteen keinoin, ja sehän nyt ei ole maailman ainoa selitys, edes lääkärinä en usko niin. Tähän liittyy myös tietty määrä kaupallista toimintaa, eli laboratoriotutkimuksia, joita julkiset laboratoriot eivät juuri tunne. Lääkäreiden taksat ovat kuitenkin varsin kohtuulliset, sanoo Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen. 

Luontaistuotekauppojen myynti kasvoi viime vuonna viisi prosenttia. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto uskoo kysynnän kasvaneen osittain siksi, että myös yleislääkärit suosittelevat potilailleen muun muassa D-vitamiinia, kalaöljyä ja probiootteja. Myös suomalaisten kiinnostus terveysasioihin on kasvanut.

Lähde: YLE Uutiset

A.M.: Risto Ihalaisen kommentti, jonka mukaan funktionaaliseen lääketieteeseen liittyy tietty määrä kaupallista toimintaa, on varsin erikoinen. Kuinkahan monta (tuntematonta) potilasta Ihalainen on hoitanut ilmaiseksi? Jos hän ottaa maksun potilaalta, niin kyse on kaupallisuudesta. Puhumattakaan Suomen Lääkärilehden lääkepiilomainoksista (palaan näihin puffeihin myöhemmin). Koko maailmaa pyörittää raha. Piste.

Jos olet käyttänyt funktionaalisen lääketieteen spesialistien palveluksia, postaa kokemuksiasi kommentti-osioon. Ajattelin itsekin perehtyä tarkemmin kyseisen koulukunnan ajatuksiin hankkimalla kirjan Bennett P et al. Textbook of Functional Medicine. Alaan liittyviin labratesteihin voit tutustua täällä.  

Ei kommentteja: