Hae tästä blogista

maanantai 23. helmikuuta 2009

Uusi liikuntaravitsemusoppikirja

Edit 23.2.: Viimein sain kirjoittajakopion ko. kirjasta. Olin positiivisesti yllättynyt kirjan sisällöstä: 691 sivua täyttä asiaa ja sisältö on erittäin monipuolinen. Sivukoko on iso ja fonttikoko on pieni, joten tämä on taatusti kaikkein kattavin urheiluravitsemusoppikirja tällä planeetalla. Kirja sisältää myös CD-rompun.


Rapakon takana on ilmestynyt uusi akateeminen urheiluravitsemusopus Essentials of Sports Nutrition and Supplements. Olin itsekin yhtenä kirjoittajana kyseisessä teoksessa. Varsin erikoista on se, että artikkelit jätettiin julkaistavaksi vuonna 2005 ja kirja tulee vasta nyt ulos. Ihmeen hidasta toimintaa. Kirja on muuten "The official textbook for ISSN's Certification in Sports Nutrition (CISSN)".

Amerikassa tämä kredentiaalipelleily on jo saavuttanut lähes ylimaalliset mittasuhteet. ISSN:n sertifiointisysteemi on sinällään ihan OK, mutta jenkkihäiskillä on mailin sigussa usein naurettava määrä enemmän tai vähemmän irrelevantteja kredentiaaleja nimen perässä. Aivan kuin joku nakkaisi shittiäkään niistä. Omien aivojen käyttö on paljon tärkeämpää.

Historia tuntee lukemattomia tapauksia, joissa "johtavien auktoriteettien" lausunnot ovat menneet täysin metsään. Esimerkiksi IBM:n perustuja, Thomas Watson, arveli vuonna 1943, että koko maailmassa olisi markkinoita noin viidelle tietokoneelle. Vielä vuonna 1977 Ken Olsen väitti, ettei kukaan haluaisi tietokonetta kotiinsa. Miksei siis olisi mahdollista, että myös valtaosa kyseisen urheiluravitsemuskirjan ajatuksista tulee kuulostamaan täysin naurettavilta vaikkapa vuonna 2025? Well, tämä ei ole pelkästään mahdollista, vaan pikemminkin todennäköistä. Viimeisen 17 vuoden aikana on kertynyt valtavasti uuttaa tietoa urheiluravitsemuksesta ja seuraavien 17 vuoden aikana uutta tietoa tulee kertymään moninkertainen määrä.

Tarkoituksenani ei ollut kritisoida kyseistä opusta, vaan painottaa sitä tosiseikkaa, että kehitys menee koko ajan eteenpäin kiihtyvällä vauhdilla ja "faktoja" kaatuu kuin heinää prosessin aikana (vanhakantaisten professorien epätoivoisesta vastutuksesta huolimatta). Olisi vähintäänkin mielenkiintoista tietää miltä Homo sapiens sapies -rodun urheiluravitsemushöpinät kuulostavat vierailla planeetoilla, joissa teknologisen keityksen arvellaan olevan valovuosien päässä meikäläisistä. Anyway, palaan kirjan sisältöön kunhan olen vastaanottanut kopioni.

"When an old and distinguished person speaks to you, listen to him carefully and with respect - but do not believe him. Never put your trust in anything but your own intellect. Your elder, no matter whether his is a Nobel Laureate, may be wrong. The world progresses, year by year, century by century, as the members of the younger generation find out what was wrong among the things that their elders said. So you must always be skeptical - always think for yourself."
Linus Pauling
(ohjeita ruotsalaisille yliopisto-opiskelijoille 10. päivänä joulukuuta 1954)


Ei kommentteja: