Hae tästä blogista

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Lihavuuden syyt - vanhat paradigmat natisevat liitoksistaan
Olen jo vuosikausia ollut sitä mieltä, että "kalorit sisään - kalorit ulos" -yhtälö on aivan liian yksinkertainen selittääkseen niin monimutkaista ilmiötä kuin lihavuus. Nyt myös "valtavirta" on ruvennut kyseenalaistamaan yleisiä olettamuksia lihavuuden syistä. Professori Jonathan Wells lähetti minulle tänään artikkelin, jonka hän julkaisi italialaisen kollegansa kanssa European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Myös Wells uskoo, että hormonaalisilla tekijöillä on selvästi suurempi merkitys lihavuudessa kuin mitä aiemmin on oletettu. Palailen myös tähän aiheeseen pikapuolin. Tällä hetkellä CAGE -tapahtumaan liittyvät valmistelut vievät kaiken ajan, mutta sanottakoon kuitenkin, että Uusitupa dieetti ("syö hiilareita niin, että napa ruskaa") on viimeinen asia, mitä laihduttajan kannattaa noudattaa.

Obesity and energy balance: is the tail wagging the dog?

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo esittämäsi käsitys siitä, että lihavuustutkijoiden mukaan kyse olisi jostain niin yksinkertaisesta kuin "calories in - calories out" -selityksestä ei kyllä ole järin tarkka. Eivätkä Wells ja Siervokaan tietenkään kyseenalaista positiivisen energiataseen merkitystä lihomisessa. Ihan kiinnostavaa teoreettista pohdintaa, mutta eipä vielä paljon muuta.

Eikä "Uusitupa dieetin" ydin ole myöskään "syö hiilareita niin, että napa ruskaa". Toki blogiteksteissä voi välillä leikitellä, mutta ei ehkä kirjoituksissa joissa on olevinaan ihan oikeaa asiaakin mukana.

Anssi Manninen kirjoitti...

Ehkä n. 1/3 ns. "lihavuusasiantuntijoista" on ihan pihalla tässä asiassa.

Anssi Manninen kirjoitti...

"Toki blogiteksteissä voi välillä leikitellä, mutta ei ehkä kirjoituksissa joissa on olevinaan ihan oikeaa asiaakin mukana."

Mannisblogi ei ole mikään partiopoikien syysblogi.

Anonyymi kirjoitti...

Charles Poliquin on puhunut aiheesta varmaan noin 15-20 vuotta.

Anssi Manninen kirjoitti...

Juu.. olen hänen juttujaan lueskellut silloin tällöin.

Anonyymi kirjoitti...

Suosittelen käymään hänen Biosignature-kurssilla jo on joskus viikko aikaa. Ehdottomasti rahanarvoista.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Uusitupa pitää hiilareiden rajoitusta huuhaana niin silloinhan "Uusitupa dieetin" perussanoma on, että hiilareita saa nakella surutta. Tämän pellen ohjeet kyllä näkyvät sitten diabetestilastoissa

Anssi Manninen kirjoitti...

Uusitupa dieetti (löytyy Sydänliiton läpyskästä) on täysin kokeellisella tasolla. Sen hyödyistä ei ole mitään näyttöä minkään asian suhteen.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa Uusituvan läpyskässä lukee rasvaosiossa (45) suunnilleen tällainen:

"Erään keväällä 2010 julkaistun meta-analyysin perusteella [kovien rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla] riski sepelvaltimotautiin pienenee 20%, mutta pitkäkestoisissa tutkimuksissa riski on pienentynyt jopa 45%"

Mihinkähän tuossa viitataan? Aika lailla kesympiä arvioita on esitetty uusimmissa koosteissa, mm. Mente ym., Hooper ym., Siri ym. ja Ramsden ym.

Yleensäkin Sydänliiton löpyskän uskottavuutta edistäisi, mikäli lähteet olisi merkitty.

- Neo

Anssi Manninen kirjoitti...

Tässä viitataan ilmeisesti Mozaffarian heikkolaatuiseen analyysin, jonka johtopäätöksiä hän on sittemin itsekin muokannut. Laadukkaissa analyyseissä ei havaita tätä vaikutusta.

Anonyymi kirjoitti...

"Mannisblogi ei ole mikään partiopoikien syysblogi."

Juu ei. Jokainen tyylillään, jotkut myös tyylittömästi. :-)

"Juu.. olen hänen juttujaan lueskellut silloin tällöin."

Aikansa voisi käyttää paremminkin, ainoastaan herran treenijutuissa on jotain mieltä. Poliquinin tietämyksentaso näissä ravitsemus/lihavuus/tms. asioissa on lähempänä ihan jotain muuta kuin alan tutkijaa. Hormonidieettijutska on toki sinällään jenkkien fitnessmassasta kohtuu hyvin erottuva bisnesidea, ei siinä mitään.

Reijo kirjoitti...

Hyvä vinkki, kiitos tästä! Tämä pitää selata, ei kun lukea, huolella :-)