Hae tästä blogista

keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Lukijakyssät: Atkins-tyyppinen dieetti, happo-emästasapaino


















Mervi lähetti allekirjoittaneelle happaman "rakkauskirjeen":

En tähän hätään löytänyt muuta osoitetta joten koitan lähestyä näin ja jään toivomaan vastausta. Ymmärrän kyllä kiireesi, mutta toivon silti parasta.

Olet käsittääkseni "aina" tai ainakin hyvin pitkään ollut atkinstyylisen ruokavalion puolestapuhuja? Kehonetiä vuonna 1 ja 2 seuranneena..

Ensinnäkin mitä mieltä olet nyt kovasti tapetilla olevasta kehon happamuus / emäksisyys keskustelusta?

Onko mahdollista kehittää ruokavaliolla (ja elintavoilla = liikaliikunnalla) itselleen liian hapan keho joka aiheuttaa sitten ongelmia? Esim. jalkojen turpoamista?

Kovasti olisin mielipiteestäsi kiinnostunut
."

Atkins-tyyppinen dieetti soveltuu kliinisten tutkimusten mukaan hyvin diabeetikoille, ylipainoisille ja metabolista syndroomaa sairastaville. En ole varsinaisesti Atkins-tyyppisen dieetin kannattaja, mutta toisaalta Atkins-dieettiin kohdistunut mutu-pohjainen kritiikki on välillä käsittämätöntä - erityisesti, kun sitä suolletaan lähinnä ravitsemusepidemiologien toimesta, jotka ovat pääsääntöisesti ihan ulalla fysiologista ja biokemiasta. Anyway, kovaa treenaaville suosittelen hieman erilaista makroravinnejakaumaa. Erityisesti kestävyysurheilijoille suosittelen runsaammin hiilareita.

Mitä happo-emästasapainon, ihmisen elimistöllä on erittäin tehokkaat systeemit happo-emästasapainon säätelyyn, joten en pureskelematta niele tätä emäshypetystä. Terveen ihmisen happo-emästasapainoa ei hevillä horjuteta. Siihen ei siis yleensä tarvitse kiinnittää huomiota. Kasviksia kannattaa kuitenkin syödä reippaasti.

Ei kommentteja: