Hae tästä blogista

lauantai 24. huhtikuuta 2010

S-adenosyylimetioniini (SAMe)S-adenosyylimetioniinia (SAMe) valmistetaan maksassa metioniinista. SAMe:n keskeinen tehtävä on metyyliryhmän luovutus mm. proteiineille, fosfolipideille, DNA:lle, RNA:lle, hormoneille jne. SAMe -valmisteita on käytetty mm. nivelrikon, depression ja maksasairauksien hoidossa. SAMe:n on havaittu vähentävän tulehdusta ja kipua (Stramentinoli 1987). In vitro -tutkimuksissa on osoitettu, että SAMe stimuloi kondrosyyttejä ja tehostaa sulfaatin liittymistä proteoglykaaneihin (Harmand ym. 1987). 400 mg:n oraalisen kerta-annoksen jälkeen SAMe:a on havaittavissa nivelnesteessä (Giuldori ym. 1984).

Kimin ym. (2009) satunnaistettu, plasebokontrolloitu monikeskustutkimus vertasi SAMe:n (1 200 mg/vrk) ja nabumetonin (tulehduskipulääke, 1 000 mg/vrk) kivunlievitystehoa polvinivelrikkoa sairastavilla henkilöillä. Tutkimuksen kesto oli 8 viikkoa ja siinä käytettiin kaksoisplasebotekniikkaa. Lopulliseen analyysiin (ITT) otettiin mukaan yhteensä 133 henkilöä. Tulokset osoittivat, että SAMe:n ja nabumetonin kivunlievitystehossa ei ole eroa. Kyseessä oli faasin IV -tutkimus, joten SAMe on Koreassa jo myynnissä lääkevalmisteena. Faasin IV -tutkimuksilla tarkoitetaan lääkemyyntiluvan myöntämisen jälkeen tehtäviä tutkimuksia hyväksytyillä kohderyhmillä, hoitoindikaatioilla ja annostuksilla.

Tämä kirjoitus on lyhyt näytepätkä Anssi Mannisen tulevasta kirjasta Urheiluravinteet (WSOYPro). Tekstin osittainenkin lainaaminen ilman tekijän lupaa on kielletty.

PS. Kyselin ko. yhdistettä raaka-aineen valmistajalta. Ihan käsittämättömän kallista! :O Jos saan hintaa tingattua reilusti, tuotteen voisi ottaa Manninen Nutraceuticals Oy:n tuotevalikoimaan. SAMe:n kivunlievitys ei näytä välittyvän prostaglandiini-järjestelmän välityksellä, joten siltä puuttuvat perinteisten tulehduskipulääkkeiden haittavaikutukset.

1 kommentti:

headman78 kirjoitti...

Itse olen iherbistä tilannut tätä