Hae tästä blogista

tiistai 1. kesäkuuta 2010

D-vitamiini mukaan masennuksen hoitoon


D-vitamiini tulee ottaa mukaan masennuksen hoitoon, kirjoittaa Chicagon Loyola-yliopiston tutkijaryhmä sairaanhoitajien ammattilehden kesäkuun numerossa. Kuten tunnettua, masennuksen lääkehoito on teholtaan varsin vaatimatonta: yli 40 % potilaista lopettaa lääkkeiden ottamisen kuukauden sisällä ja yli puolet potilaista 2 kuukauden kuluessa. Syynä ovat useimmiten ikävät sivuvaikutukset. Siksi hoitoa on syytä tehostaa myös ravintolisillä.

Tunnettu D-vitamiinitutkija professori Michael Holick (2007) esittää kaksivaiheista D-vitamiinilisäohjelmaa:

1. alkuvaihe, 8 viikkoa 1250 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia kerran viikossa, jonka jälkeen mitataan seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25). Sen tulee silloin ylittää 75 nmol/l. Ellei ylitä, pitää 1. vaihetta jatkaa.

2. jatkovaihe, 1250 µg D:tä 1–4 viikon välein, jolloin S-D-25:n tulisi nousta mieluiten tasolle 137–150 nmol/l Turvallinen pitoisuus on 325 nmol/l, mutta edes 375 nmol/l ei aiheuta sivuvaikutuksia.

Penckofer S, Kouba J, Byrn M, et al. Vitamin D and Depression: Where is all the Sunshine? Issues in Mental Health Nursing. 2010;31:6, 385-393. Free Full Text pdf

Lähde: tritolonen.fi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lääkkeiden sivuvaikutukset häviävät n.2-viikon kuluttua aloittamisesta.Tuo lopettaneiden prosenttiluku on kyllä korkea.Elämäntapamuutoksella on suuri vaikutus masennuksen hoidossa.Mutta, kaikenkaikkiiaan mielenkiitoinen artikkeli.

Omega rasvahappoja ja b-12 suosittellaan masennuksen hoidossa lääkkeiden kanssa.

Kaptah kirjoitti...

Moi!

Täällä yksi, joka on jättänyt SSRI-lääkityksen "Cipralex 10mg" pois, kun sen sivuvaikutukset olivat todella karseita.
Kaiken kaikkiaan homma on mennyt osaltani lähestulkoon niin kuin kirjoituksessa on mainittu. D-vitamiinia otan ravintolisänä, eri lähteistä "Möllerin kalanmaksaöljy, Mivitotal Plus ja iHerbistä tilattua 5000IU'n D-vitamiinikapseita" 145 μgrammaa päivässä + mitä saan tavallisesta ravinnosta. En voi myöskään olla mainitsematta magnesiumia, jota otan ravitolisänä "Mivitotal Plus ja erillinen 350 mg'n nappi" noin 700 mg päivässä.

Suunnilleen kolme vikkoa olen Deetä ja muita mainitsemiani ravintolisiä syönyt ja olo rupeaa paranemaan päivä päivältä. Ja olen saanut itsestäni sen verran irti, että hommasin itselleni kesätöitä "joo opiskelija olen, vittä vaille valmis insinööri ;)" ja voi olla että hommat jatkuu syssymmällä.

PS. Tsemppiä kaikille masennuksen, ahdistuksen ja paniikkihäiriön kanssa kamppaileville. Kestäkää sitä paskaa niin kauvan kuin sitä kestää, kyllä se muutos sieltä lopen tulee.

http://www.youtube.com/watch?v=WKYD-cDd_Gs