Hae tästä blogista

lauantai 29. lokakuuta 2011

Uusitupa levittää virheellistä tietoa ihmisen aineenvaihdunnasta

Prof. Matti Uusitupa on yrittänyt esiintyä vähähiilihydraattisen dieetin "asiantuntijana" valtamediassa. Uusituvan levittämä pseudotieteellinen propaganda saattaisi upota paremmin "hitaisiin suomalaisiin" (Uusituvan sanavalinta), jos hänellä olisi edes fysiologis-biokemialliset perusfaktat hanskassa. Väite, jonka mukaan aivot tarvitsevat 150 g hiilihydraatteja päivässä, on täyttä roskaa. Kuten Institute of Medicinen Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients) -julkaisussa todetaan, "The lower limit of dietary carbohydrate compatible with life apparently is zero, provided that adequate amounts of protein and fat are consumed."

Uusitupa ei selvästikään ymmärrä ihmisen aineenvaihdunnan alkeitakaan. Ihmisen elimet, mukaan lukien aivot, hyödyntävät kaksoispolttoaine-järjestelmää. Ihmisen elimiä voitaisiin tässä yhteydessä verrata kaksoispolttoainejärjestelmää käyttävään autoon; kone polttaa sitä polttoaineitta, mikä kussakin tilanteessa on järkevin valinta.

Ja nimenomaan aivot ovat kaikkein joustavin elin polttoaineen käytön suhteen, joskaan Uusituvan aivoista en menisi takuuseen.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö mm. astrosyytit aivoissa kuitenkin vaadi nimenomaan glukoosia energianlähteeksi?

Toki maksassa tapahtuva glukoneogeneesi hoitaa ne tarvittavat glukoosit joka tapauksessa. Ilman glukoosia verenkierrossa ihminen tietenkin kuolee. Maksa on fiksu.

Uusitupa nähtävästi ei.

- Johnnny

Anssi Manninen kirjoitti...

Tietyt aivosolut tarvisevat aina glukoosia mutta tarve on hyvin pieni ja se tulee helposti maksassa ja munuaisissa tapahtuvan glukoneogeneesin kautta. Yli 80 % aivojen energiatarpeesta voidaan tarvittaessa tyydyttää ketoaineilla.

Anonyymi kirjoitti...

Uusitupa puhui 100 grammasta, ei 150 grammasta. Toki tämäkin heittää, tietääkseni aivojen energiankulutus on n. viidesosa kokonaiskulutuksesta ja tästä ei tosiaan tarvita kuin ehkä se 20-25%glukoosista, loput saadaan (tilanteen mukaan) ketoaineista.

Anssi Manninen kirjoitti...

Välillä puhuu 100 grammasta ja välillä 150 grammasta. Väite on täyttä roskaa molemmissa tapauksissa.

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen tuon saman 150g luvun jostain Duodecimin kirjasta lukenut myös, mutta perusteluna normaalin aivotoiminnan ylläpitäminen. Ja tälle perusteluna glukoosin nopeampi hyödyntäminen energiatuotantoon (vs rasvan/proteiini).

Sen puolesta itelle ainakin "käy järkeen", kun muistelee sitä ketoosidieetillä tapahtuvaa huomattavaa pään tyhjäkäyntiä! Korjaa Anssi jos olen ymmärtänyt väärin!

Anssi Manninen kirjoitti...

Aivot käyttävät ketoaineita 80 % tehokkaammin kuin glukoosia. Siis jos aivot ovat MUKAUTUNEET ketoaineenvaihduntaan. Sen sijaan pomppinen glukoosiaineenvaihdunnasta ketoaineenvaihduntaan vaik. haitallisesti aivotoimintaan. Kehonrakentajien "ketodieetti" ei useinkaan ole todellinen ketogeeninen dieetti, joten aivot eivät välttämättä toimi normaalisti.

Anonyymi kirjoitti...

"Aivot käyttävät ketoaineita 80 % tehokkaammin kuin glukoosia."

Niinkö? Mikä on lähde tälle?

"Siis jos aivot ovat MUKAUTUNEET ketoaineenvaihduntaan. Sen sijaan pomppinen glukoosiaineenvaihdunnasta ketoaineenvaihduntaan vaik. haitallisesti aivotoimintaan. Kehonrakentajien "ketodieetti" ei useinkaan ole todellinen ketogeeninen dieetti, joten aivot eivät välttämättä toimi normaalisti."

Eikös 4-5 päivän kuluttua aivojen energiasta oli 3/4 tule ketoaineista? Kehonrakentajien syklisillä dieeteillä hh-tankkauksia tuskin tehdään noin usein, joten aivotoiminnan kannalta ongelmana lienee ennemminkin pieni energiansaanti. Tai sitten huonosti suunniteltu dieetti, mikäli ei tosiaan olla kunnolla ketoosissa vaan jatkuvasti siinä "rajalla".

Anssi Manninen kirjoitti...

Yleensä aivotoiminnan hetkelliset heikentymiset johtuvat siitä, että "ollaan rajoilla".

Infoa aiheeseen liityen löytyy esim. Annu Rev Nutr. 2006;26:1-22.

Anssi Manninen kirjoitti...

"Recent studies have shown that D-beta-hydroxybutyrate, the principal "ketone", is not just a fuel, but a "superfuel" more efficiently producing ATP energy than glucose or fatty acid."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2194504/?tool=pubmed