Hae tästä blogista

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Lukijakyssä: Harjoittelun aikainen ravitsemus














"Moi

Olisi mielenkiintoista lukea mielipiteitäsi tuosta T-Muscle:n kovasti mainostetusta ohjelmasta, johon kuuluuu Christian Thibaudeaun suunnittelema "para-workout nutrition". Tai siis jos voisit blogissasi hiukan kommentoida kyseisen ravintolisäohjelman perusteita.

Myös kiinnostaa tuo kaseiini hydrosylaatti, jota siellä kovasti kehutaan. Olisikohan mahdollisesti joskus tulevaisuudessa tulossa teillä valikoimiin?

Ohjelma löytyy siis t-musclen etusivulta (& foorumilta Christian Thibaudeaun omasta osiosta)."


Harjoittelun aikaisesta eli intra-exercise (joskus kuulee käytettävän myös termiä "peri-exercise") ravitsemuksesta on ilmestynyt viime vuosina varsin vakuuttavia tutkimuksia. Näissä tutkimuksissa on käytetty tavallista heraproteiinia, proteiinihydrolysaatteja (hera tai kaseiini) ja vapaita aminohappoja. Samaan aikaan on otettu nopeita hiilareita. Tutkimusten mukaan harjoittelun aikainen proteiinin tai aminohappojen anto mm. parantaa kestävyyssuorituskykyä, stimuloi proteiinisynteesiä (anaboliaa) ja vähentää lihasproteiinien hajoamista (kataboliaa). Nämä "intra-tuotteet" ovatkin viimeisin villitys Jenkkeissä. Itse olen suositellut BCAA Elite -valmistetta pienellä Whey Overdrive - annoksella terästettynä. Jos harjoitussessio kestää yli 1,5 tuntia, niin sitten mukaan myös hieman OsmoPurea. Tulee muuten paljon halvemmaksi kuin nämä "intra-tuotteet".

Alla lainaus vertaisarvioitavana olevasta tiedeartikkelistani, jossa käsitellään proteiinihydrolysaattien käyttöä urheiluravitsemuksessa:

"Intra-exercise protein hydrolysate ingestion

Although carbohydrates and lipids supply most of the energy needs during exercise, human skeletal muscle can also oxidize at least seven amino acids, namely leucine, isoleucine, valine, glutamate, asparagine, aspartate and alanine, providing additional free energy to fuel muscle contraction. In addition, amino acid catabolism during exercise increases citric acid cycle intermediates and therefore supports carbohydrate and lipid catabolism.

Rapidly absorded protein hydrolysates may be expecially suitable for intra-exercise consumption. A well designed study by Beelen et al. examined the effect of protein hydrolysate co-ingestion with carbohydrate on muscle protein anabolism during resistance-type exercise [22]. Importantly, the subjects in their study were investigated in a postprandial state, reflecting a real-life situation. The subjects received a bolus of test drink before and every 15 min during exercise, providing 0.15 g/kg/h high-glycemic carbohydrates with or without 0.15 g/kg/h casein hydrolysate. The results indicated that mixed muscle protein fractional synthetic rate was substantially higher after protein hydrolysate co-ingestion. Similar findings were reported during a combined endurance and resistance exercise session [23].

Saunders et al. investigated whether a carbohydrate plus casein hydrolysate beverage improves time-trial performance vs. a traditional carbohydrate beverage delivering ~60 g of carbohydrates per h [24]. Male cyclists completed two computer-simulated 60-km time trials consisting of 3 laps of a 20-km course concluding with a 5-km climb (~5% grade). In a double-blind fashion, the subjects consumed 200 ml of carbohydrate (6%) or carbohydrate plus casein hydrolysate (6% plus 1.8% protein hydrolysate) every 5 km and 500 ml of beverage immediately after exercise. The conclusion was that late-exercise time-trial performance was enhanced with carbohydrate plus casein hydrolysate beverage ingestion compared with a traditional beverage containing only carbohydrate. In addition, carbohydrate plus casein hydrolysate ingestion prevented increases in plasma creatine kinase and muscle soreness after exercise.

In summary, intra-exercise protein hydrolysate ingestion seems to offer substantial benefits. However, it is currently not know whether protein hydrolysate ingestion offers advantages over intact protein ingestion
."

Ei kommentteja: