Hae tästä blogista
torstai 28. huhtikuuta 2011
ADT varoittaa Kiinaan ja Meksikoon matkustavia urheilijoita klenbuterolijäämiä sisältävästä lihasta
Kiinassa ja Meksikossa on löydetty lihasta dopingaineeksi luokiteltua klenbuterolia. Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry varoittaa etenkin näissä maissa matkailevia urheilijoita siitä, että he voivat tietämättään syödä klenbuterolijäämiä sisältävää lihaa. Lihasta saatu klenbuterolimäärä voi olla muutaman vuorokauden ajan riittävän suuri johtaakseen positiiviseen dopingtestitulokseen.
– Dopingtesteillä ei voi selvittää, onko näytteestä löytyneen klenbuterolin alkuperä liharuoka vai dopingtarkoituksessa otetut lääkevalmisteet. Näytteen antaneella urheilijalla on velvollisuus osoittaa elimistöönsä saadun klenbuterolin alkuperä, mikäli hän pyrkii vetoamaan syötyyn ruokaan. Euroopassa ja Yhdysvalloissa lihan viranomaisvalvonta on pääsääntöisesti tehokasta ja urheilija voi turvallisesti syödä liharuokia näillä alueilla, ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo.
Klenbuteroli on suun kautta annosteltava, lähinnä eläinlääketieteessä käytettävä astmalääke. Se on eräs yleisimmistä lihakarjan kasvatuksessa lihasmassan lisäämiseksi ja rasvapitoisuuden vähentämiseksi käytetyistä aineista, vaikka sen käyttö tähän tarkoitukseen on kielletty lähes kaikissa maissa.
Klenbuteroli on ollut viime aikoina keskustelun kohteena muun muassa espanjalaisen maantiepyöräilijä Alberto Contadorin annettua viime syksynä klenbuterolia sisältäneen dopingnäytteen. Contador, monien muiden aiemmin klenbuterolia sisältävän dopingnäytteen antaneiden urheilijoiden tavoin, väitti saaneensa klenbuterolia syötyään saastunutta lihaa.
Kiinassa ja Meksikossa tiedetään vielä viime vuosina käytetyn klenbuterolia ajoittain karjan kasvatuksessa. Kiinasta on kuvattu vuoden 1998 jälkeen 19 ruokamyrkytysepidemiaa, joissa liharuoan sisältämä klenbuteroli on aiheuttanut yhteensä 1750 ihmiselle eriasteisia oireita. Yhden henkilön on jopa epäilty kuolleen klenbuteroliin. Äskettäisen saksalaisen tutkimuksen mukaan Meksikossa vierailleiden turistien elimistöistä ei ennen matkaa löytynyt klenbuterolia mutta matkan jälkeen otetuissa näytteissä oli havaittavissa klenbuterolijäämiä.
Lisätietoja:
Timo Seppälä
ADT – Lääketieteellinen johtaja
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti