Hae tästä blogista
perjantai 24. heinäkuuta 2009
Keskipitkät rasvahapot saattavat säästää glykogeenia
Tuoreessa japanilaistutkimuksessa saadaan tukea ajatukselle, että keskipitkiä rasvahappoja (MCT) nauttimalla myös kuntourheilija saattaa säästää lihasten ja maksan glykogeenivarastoja. Näin riittää suoritusta varten pitempään sitä ärhäkämpää hiilihydraattienergiaa.
Rasvahappoja, joissa on 6-12 hiiliatomia sanotaan keskipitkiksi rasvahapoiksi (engl. medium chain triglycerides, eli MCT). Lihasglykogeenin säästämiseksi erityisesti pitkäkestoisen suorituksen alussa on toisinaan nähty hyödyllisenä käyttää keskipitkiä triglyseridejä. Kiistatonta tutkimusnäyttöä vielä odotellaan mm. tästä glykogeenia säästävästä ominaisuudesta. Tietääkseni ainoastaan muutamassa tutkimuksessa on toistaiseksi todettu keskipitkien triglyseridien hyöty. Käytetyt annokset ovat lisäksi olleet erittäin suuria (85 g parin tunnin aikana). Näin suurilla annoksilla voidaan tohtori Jeukendrupin mukaan helposti saada aikaiseksi ihan päinvastainen vaikutus, eli urheilijan tilannetta heikentävä tulos. Japanilaistutkimuksessa MCT-annokset olivat maltillisempia ja pitkäaikaisempia, sillä annostus oli 6 g päivässä kahden viikon ajan.
Keskipitkien rasvahappojen kuljetus hapetettaviksi mitokondrioihin on vähemmän riippuvaista karnitiinista kuin pitkäketjuisilla triglyserideillä (long chain triglyserides, eli LCT). Lisäksi MCT:t imeytyvät ohutsuolessa huomattavasti nopeammin kuin LCT:t. Teoriassa MCT:t voisivat siis olla hyvä energianlähde lähes täysillä tapahtuvan (submaksimaalisen) liikunnan aikana. Jeukendrupin mukaan suun kautta nautitun MCT:n käyttö energiaksi lisääntyi liikuntasuorituksessa, kun sitä nautittiin yhdessä hiilihydraatin kanssa. Tässä käsiteltävänä olevassa japanilaistutkimuksessa saatiin samansuuntaisia tuloksia kuntourheilijoilla. Tohtori van Zylin johtamassa tutkimuksessa MCT:n suuri käyttö (30 g tunnissa) kohotti seerumin rasvahappojen pitoisuutta, vähensi lihaksen glykogeenin käyttöä ja paransi suorituskykyä 40 km:n pyöräilyssä kahden tunnin submaksimaalisen harjoituksen jälkeen.
Hieno juttu on, että MCT ei varastoidu rasvana suuriakaan määriä nautittuamme, koska maksa muuttaa ylijäämä MCT:t ketoaineiksi. Näille MCT-rasvoille on tyypillistä, että ne imeytyvät nopeasti ja niistä saa nopeammin energiaa kuin muista rasvoista. Joitakin pieniä sivuoireita on nähty esim. vatsaoireiden muodossa, mutta muuten tämä ravintolisä lienee turvallinen.
Keskipitkiä rasvahappoja on runsaasti kookosöljyssä (66% MCT) ja palmuöljyssä. Tyypillisiä keskipitkiä rasvahappoja ovat kapronihappo (6 hiiliatomia, C6), kapryylihappo (C8) ja lauriinihappo (C12). Äidinmaidossa on runsaasti lauriinihappoa ja kookosöljyä on viime vuosina opittu yhä enemmän pitämään terveellisenä öljynä.
Lähde: Christer Sundqvistin blogi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti