Hae tästä blogista

torstai 11. joulukuuta 2008

ProBody 5/2008 iskeytynyt lehtihyllyihin



















ProBody 5/2008 on nyt myynnissä ympäri Suomen. Lehden kustantajan ja päätoimittajan mielestä uusin numero on sisällöltään tähän asti paras, joten käykäähän tsekkaamassa lähimmässä lehtipisteessä. Alla pätkä omalta K&V -palstaltani:

K: Alla on esitelty markkinoilla olevan treenibuusterin sisältö. Miltä se vaikuttaa, onko se hyvin suunniteltu ja toimiva?

Ravintosisältö:
10 rkl = n. 50 g................1 annos = 50 g
Energiaa.......................... 92 kcal/ 385 kj
Proteiinia.............................................. 0 g
Hiilihydraattia.................................... 23 g
(josta sokeria)..................................... 8 g
Rasvaa................................................. 0 g
(josta tyydyttynyttä rasvaa)................. 0 g

Kreatiinisekoitus:
Metyylikreatiini.......................... 3000 mg
Kreatiinimonohydraatti........... 4000 mg

Tehoainesekoitus:
L-arginiini.................................. 2000 mg
Arginiini AKG............................. 2000 mg
Beta-alaniini.............................. 1000 mg
L-leusiini.................................... 5000 mg

Energiasekoitus:
L-tyrosiini................................... 1000 mg
Guarana....................................... 150 mg
Tauriini....................................... 1000 mg

Elektrolyytti pH-puskurointi:
Natriumbikarbonaatti.............. 2500 mg
Natriumsitraatti........................ 2500 mg
Kaliumfosfaatti......................... 1000 mg
Magnesiumoksidi...................... 350 mg

Antioksidanttisekoitus:
Alfalipoiinihappo......................... 500 mg
C-vitamiini..................................1000 mg

V: Tuoteen sisältö on suhteellisen hyvä. Ennen harjoittelua nauttivassa "latausjuomassa" olisi hyvä olla mukana myös hieman proteiina ja/tai aminohappoja stimuloimaan proteiinisynteesiä (anaboliaa). Toki voidaan ottaa myös erillinen proteiinidrinkki. Kyseisessä tuotteessa on kreatiinimonohydraatin lisäksi metyylikreatiinia, joka lienee tarkalleen ottaen kreatiinimetyyliesteriä (eri asia kuin kreatiinietyyliesteri). Tässä yhdisteessä kreatiinimolekyyliin on lisätty metyyliryhmä. Nähtävästi ideana on estää kreatiinin hajoamista maksassa ennen suureen verenkiertoon siirtymistä. Metyylikreatiinin farmakokinetiikasta ei ole julkaistu mitään tutkimuksia, joten en osaa sanoa tarjoaako se mitään etuja kreatiinimonohydraattiin verrattuna.

Tuotteessa on myös beeta-alaniinia ja leusiinia, joiden lisäämistä voidaan pitää perusteltuna. Beeta-alaniini lisää luustolihasten karnosiinipitoisuutta; karnosiini on tärkeä solunsisäinen puskuri eli se siis estää pH:n laskua (happamuutta) kovan urheilusuorituksen aikana. Beeta-alaniinia pitää käyttää vähintään pari viikkoa ennen kuin sen vaikutukset alkavat näkymään. Sopiva päiväannos on n. 4-6 grammaa riippuen henkilön painosta. Leusiini on haaraketjuinen aminohappo, jolla on erityisen tärkeä rooli lihasproteiinianabolian säätelyssä.

Myös arginiinia ja arginiini-alfa-ketoglutaraattia on tuotteessa mukana. Jälkimmäinen on kahdesta arginiinimolekyylistä ja yhdestä alfa-ketoglutaraattimolekyylistä muodostunut suola. Näiden yhdisteiden väitetään mm. lisäävän typpioksidin (NO) tuotantoa. NO laajentaa verisuonia ja siten voisi (teoriassa) vaikuttaa edullisesti hapen ja ravinteiden kuljetukseen lihassoluihin fyysisen kuormituksen aikana. Tieteelliset tutkimukset eivät kuitenkaan tue tätä olettamusta; Taiwanin urheiluyliopiston tutkijat havaitsivat tuoreessa tutkimuksessaan, että ennen harjoittelua nautitulla arginiinilisällä (6 g:n kerta-annos) ei ollut mitään vaikutusta NO-tuotantoon (4). Arginiinilla ei ollut myöskään vaikutusta laktaatti- tai ammoniakkipitoisuuksiin. Ennen harjoittelua otetun arginiinin on väitetty lisäävän myös kasvuhormonin erityistä, mutta tieteelliset tutkimukset osoittavat täysin päinvastaista. Collier ja työtoverit nimittäin raportoivat ennen voimaharjoittelua otetun arginiinin vähentävän kasvuhormonivasteita (5).

Tuotteen "energiasekoitus" koostuu kofeiinia sisältävästä guaranauuteesta, tyrosiinista ja tauriinista. Guaranauutteen määrä (150 mg) vaikuttaa turhan pieneltä, sillä kaupallisten tuotteiden sisältämä guaranauute tarjoaa yleensä n. 22 prosenttia kofeiinia. Myös adrenaliinin ja noradrenaalinin esiasteena toimivaa tyrosiinia tuotteessa saisi olla tuplamäärä. Tauriini saattaa tehostaa kofeiinin piristävää vaikutusta.

Tuotteeseen on lisätty myös natriumbikarbonaattia ja -sitraattia, jota on jo vuosikausia käytetty "emästankkaukseen" (6,7). Tämä menetelmä tutkitusti lykkää happamuuden aiheuttamaa uupumusta, mutta annosten pitää olla paljon suurempia kuin kyseissä tuotteessa. Natriumbikarbonaatin annostus on yleensä 0,3 grammaa painokiloa kohden eli 80-kiloinen urheilija tarvitsisi 25 grammaa! Lienee sanomattakin selvää, että emästankkauksen käytännön sovelluksia rajoittavat mahavaivat. Pitkäaikainen käyttö voi sekoittaa elimistön normaalin happo-emästasapainon.

Ei kommentteja: