Hae tästä blogista

tiistai 9. joulukuuta 2008

Lukijakyssä: Beeta-alaniinin vaikutusmekanismi ja annostelu



















Kysyn beta-alaniinista: miten beta-alaniini tarkkaan ottaen vaikuttaa (miten eroaa bikarbonaatista jota on käytetty mm. sprinteissä jo kymmeniä vuosia?) ja miten se pitäisi annostella että saisi parhaan tehon?

Beeta-alaniinin säännöllinen käyttö nostaa lihassolujen karnosiinipitoisuutta. Karnosiini on tehokas solunsisäinen puskuri. Jos nestetila on hyvin puskuroitu, kuten elimistön nesteet normaalisti, siihen lisätyt hapot eivät liiemmin muuta pH:ta. pH kuvaa vetyionikonsentraatiota ([H+]); mitä suurempi [H+], sitä matalampi pH ja päinvastoin. Alhainen pH eli happamuuden (vetyionien) lisääntyminen on yhtenä osatekijänä lihasväsymykseen kovassa urheilusuorituksessa. Elimistön pH on pääsääntöisesti hieman rapiat 7 ja karnosiinin pKa on 6,83 fysiologisessa eli 37 asteen lämpötilassa. Elimistön normaalia pH:ta lähellä oleva pKa-arvo kertoo meille, että ko. yhdiste toimii tehokkaasti puskurina elimistön nesteissä. Jonkinmoisena nyrkkisääntönä voidaan mainita, että yhdisteen pKa:n pitäisi olla suunrinpiirtein = pH +-1, että sillä olisi jotain käyttöä elimistön nesteiden puskuroinnissa. Ja karnosiinin pKa oli siis 6,83. Eli se soveltuu erittäin hyvin elimistön nesteiden puskurointiin. Bikarbonaatti on elimistön keskeinen solunulkoinen puskuri (pKa 6,1), mutta sen käyttö (esim. natriumbikarbonaattina) urheilusuorituksen parantamiseen on käytännössä vaikeaa. Natriumbikarbonaatin tehoava annos on tutkimusten mukaan n. 0,3 grammaa painokiloa kohden eli 80-kiloinen urheilija tarvitsisi 25 grammaa!

Toivottavasti blogini lukijat ovat vielä hereillä, sillä ollaan pikapuolin pääsemässä asiaan. :-) Beeta-alaniinia kannattaa ottaa pieninä annoksina (n. 1,5-2 g) kaksi tai kolme kertaa päivässä. Päiväannoksen jakaminen osiin tod.näköisesti maksimoi biologisen hyväksikäytettävyyden ja minimoi beeta-alaniinin aiheuttaman ihon kihelmöinnin. Lihassolujen karnosiinipitoisuuden maksimointiin tarvitaan muutaman viikon "beeta-alaniinikuuri".

Lue myös:
Karnosiini vs. beeta-alaniini

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka suuri vaikutus beta-alaniinilla on tulehdusta alentavana aineena?

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoitat ilmeisesti antioksidanttivaikutusta. Vaikea sanoa. Ainakin lyhyellä tähtäimellä sen osuus lienee olematon.
AM

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoitin vaikutusta kehossa olevaan tulehdustilaan. Olen lukenut karnosiinin vähentävän tulehdusta kehossa, mutta ajattelin, että onko tässä mitään perää.