Hae tästä blogista

lauantai 10. lokakuuta 2009

Denaturoimaton heraproteiini suojelee maksaa


















Maksasoluihin kertynyt ylimääräinen rasva on kiistatta haitallista terveydelle. Rasvamaksa voi liittyä alkoholinkäytön lisäksi mm. ylipainoon ja eräiden lääkkeiden käyttöön, jolloin puhutaan alkoholinkäyttöön liittymättömästä rasvamaksasta (engl. non-alcoholic fatty liver disease [NAFLD]). Jos rasvamaksaan liittyy myös tulehdusmuutoksia, kyseessä on alkoholinkäytöstä riippumattoman steatohepatiitti (engl. non-alcoholic steatohepatitis [NASH]). Usein labralöydöksenä on koholla oleva veren alaniiniaminotransferaasin (ALAT) pitoisuus. Myös ASAT ovat usein hieman koholla. Korkeat ALAT ja ASAT kielivät maksaongelmista.

Glutationi (GSH) on yksi maksaa suojelevista yhdisteistä ja denaturomattoman heraproteiinin (esim. Whey Overdrive) tiedetään nostavan GSH-tasoja. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin denaturoimattoman heraproteiinin vaikutuksia NASH-potilailla. Tutkijat antoivat koehenkilöille 20 grammaa heraproteiinia päivässä kolmen kuukauden ajan. Mitä tapahtui? Well, maksa-arvot (esim. ALAT) laskivat, plasman GSH nousi, kokonaisantioksidanttikapasiteetti suureni ja maksan makrovesikulaarinen rasvoittuminen väheni.

Erityisesti oraalisia anabolisia steroideja käyttävien urheilijoiden on syytä kiinnittää huomiota maksan terveyteen. Liikunta estää maksan rasvoittumista, kun taas ateriat, jotka sisältävät runsaasti sekä hiilihydraatteja että rasvaa, tehostavat rasvan kertymistä maksasoluihin. Vähähiilihydraattinen dieetti vaikuttaa edullisesti maksan rasvoittumiseen, vaikka se sisältäisi runsaastikin rasvaa (York ym. 2009).

Tyydyttyneen rasvan on väitetty lisäävän maksan rasvoittumista (mitäpä niiden ei ole väitetty aiheuttavan?), mutta tästä ei ole mitään näyttöä. Ainakin rotilla maksan rasvoittumista ja tulehdusta aiheuttavat pikemminkin tyydyttymättömät rasvat (Romestaing ym. 2007). Rotilla myös runsas proteiinin saanti vähentää maksan rasvoittumista (Uebanso ym. 2009). Tämä pätee myös ihmisiin (Bortolotti ym. 2009). Väite, jonka mukaan runsas proteiinin saanti jollain tapaa vahingoittaa maksaa, on täyttä hölynpölyä (Manninen 2004).

Ei kommentteja: