Hae tästä blogista

maanantai 12. lokakuuta 2009

Aminess N, munuaisten vajaatoiminta ja urheiluravitsemus

















Jo toinen henkilö kysyi tänään, että mihin Aminess N -nimisen lääkkeen käyttö perustuu munuaisten vajaatoimintaa sairastavien henkilöiden vähäproteiinisella dieetillä. En ole kliinikko, enkä näin ollen tiedä mitään munuaispotilaiden hoitokäytännöistä. Tiedän kuitenkin jotain aminohappoaineenvaihdunnasta, joten vastaan tähän siltä osin.

Aminess N on siis tablettimuotoinen aminohappovalmiste, joka sisältää 8 välttämätöntä aminohappoa sekä histidiiniä ja tyrosiinia, joiden synteesi on usein heikentynyt munuaispotilailla. Nykysin tiedetään, että proteiinisynteesin stimuloimiseen riittää, että proteiinisynteesikoneistolla on käytössään nämä välttämättömät aminohapot. Ei-välttämättömiä aminohappo ei ole pakko olla mukana, joten munuaisten työtaakkaa voidaan huomattavasti vähentää käyttämällä pelkästään välttämättömiä aminohappoja sisältävää valmistetta. Tälläinen aminohapposekoitus on siis kustannustehokkaampi.

Välttämättömien aminohappojen lisäämisestä munuaispotilaiden ravintoon on myös se etu, että fosfaatin ja kaliumin saanti vähenee verrattuna siihen, jos sama määrä aminohappoja saataisiin proteiinipitoisen ruoan mukana. Fosfaatin ja/tai kaliumin saantia joudutaan usein rajoittamaan munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla henkilöillä.

Toisin kuin urheiluravitsemuksessa, lihasproteiinisynteesin stimulointi ei ole munuaispotilailla etusijalla. Vaikean munuaissairauden yhteydessä proteiiniravitsemus voi olla niin "heikolla hapella", että elimistö ei kykene syntetisoimaan riittävästi edes albumiinia. Albumiini on maksan syntetisoima proteiini, joka säätelee nesteen jakautumista plasman (veren) ja solunsisäisen tilan välillä ja estää näin nestepöhön syntyä. Albumiini on myös erittäin tärkeä kuljetusproteiini. Aminess N -valmisteen sisältämän aminohapposekoituksen on osoitettu nostavan seerumin albumiinitasoja munuaispotilailla (Eustace ym. 2000).

No mitä tällä oli tekemistä urheiluravitsemuksen kanssa? Well, nämä tiedustelijat luonnollisesti halusivat myös tietää, että voisiko tälläisten aminohappovalmisteiden käytöllä stimuloida tehokkaasti lihasproteiinisynteesiä ilman suurta munuaisten rasitusta. Periaateessa kyllä.

Mainittakkoon vielä lopuksi, että proteiinisynteesin stimulointiin vaikuttaa myös se, miten aminohapot on saatettu elimistöön. Nopeasti imeytyvät proteiinihydrolysaatti- ja aminohappovalmisteet stimuloivat tehokkaammin lihasproteiinisynteesiä (Manninen 2009). Tällä ei liene suurtakaan merkitystä munuaispotilaille, mutta urheiluravitsemuksessa sillä voi olla jotain merkitystä.

Ei kommentteja: