Hae tästä blogista

tiistai 14. heinäkuuta 2009

Ilta-lehdessä misinformaatiota palautusjuomista

Ilta-lehden mukaan urheilu- ja palautusjuomista on löydetty anabolisia steroideja. Väite on virheellinen, sillä kiellettyjä aineita löytyi eräiden pienten firmojen kapseleina/tabletteina myytävistä prohormoni- ja testoboosterivalmisteista, mikä ei ollut lainkaan yllättävää. YKSIKÄÄN NÄISTÄ TUOTTEISTA EI OLLUT URHEILU- TAI PALAUTUSJUOMA. MUKANA EI OLLUT MYÖSKÄÄN PROTEIINIVALMISTEITA.

Steroidijäämät johtuvat siitä, että näissä prohormoni- ja boosterivalmisteissa käytetään lähes säännönmukaisesti Kiinassa valmistettuja ainesosia. Ja samat labrat valmistavat samoilla laitteilla anabolisia steroideja. Toki on mahdollista, että jotkut kellariravinnefirmat lisäävät tuotteisiinsa kiellettyä ainetta tahallaan, mutta tähän mennessä julkaistut raportit viittavaat lähinnä jäämiin. Tosin ainakin yksi tunnettu jenkkifirma, jonka tuotteita on myynnissä Suomessakin, on kärähtänyt anabolisen steroidin tahallisesta lisäämisestä tuotteeseensa (kyseessä EI ollut palautusjuoma, vaan prohormonivalmiste).

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Anssi,

Minkä yrityksen tuotteet ovat kyseessä? Mitkä ovat tuotteet ja mitä ei-sallittua ne ovat sisältäneet? Missä tämä "paljastus" on ollut esillä eli mistä koko juttu on lähtenyt liikkeelle?

Anonyymi kirjoitti...

Siinä raportissa oli tuotteita mm. USA:sta, UK:sta ja Belgiasta. Tuotteissa oli hyvin pieniä steroidijäämiä. Niin pieniä, ettei niillä voi olla mitään farmakologista vaikutusta, mutta joissain tapauksissa voivat saada dopingkäryn aikaiseksi. Nämä jäämät johtuvat siitä, että näissä prohormoni- ja boosterivalmisteissa käytetään lähes säännönmukaisesti kiinassa valmistettuja eksoottisia ainesosia. Ja samat labrat valmistavat samoilla laitteilla steroideja, prohormoneja jne. Toki jossainkin tapauksessa ravinnefirma voi lisätä ravintolisään kiellettyä ainetta tahallaan, mutta tähän mennessä julkaisut raporit viittavaat pelkkiin jäämiin.

Suomalaisissa palautusjuomissa tuskin on lainkaan esim. kiinalaista heraproteiinia, joten tältäkin osin Iltiksin juttu oli harhaanjohtava. Perinteinen suomalainen elintarviketeollisuus, joka ostaa rekkakonteittain raaka-aineita, on saattanut ostaa esim. maitojauhetta Kiinasta. Sen sijaan urheiluravinnemarkkinoilla käyttännössä kaikki hera tulee Euroopasta tai USA:sta. Meidän herat tulee EU:sta.

AM

Anonyymi kirjoitti...

Missä alkuperäinen juttu julkaistiin?

Anssi Manninen kirjoitti...

ADT:n sivulla pitäisi löytyä lisäinfoa. Ilmeisesti Ilta-lehdellä on uutiset vähissä, kun muutaman vuoden takaisia asioita pitää "uutisoida".

AM

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehti lainasi Savon Sanomissa tänään ollutta juttua (painettu lehti siis). Siinä tämä Hakkarainen väitti että parikymmentä prosenttia palautusjuomista pitää sisällään asiaankuulumattomia aineita. Jutusta jäi hyvin epäselväksi mistä palautusjuomista puhuttiin (varsinainen uutisjuttu oli urheilujuomien käyttö).
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/urheilu/joka-viidenness%C3%A4-ep%C3%A4m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4isi%C3%A4-aineosia/464701

Anonyymi kirjoitti...

vaikutti tämä uutisankka Hakkaraisen vastaanottopuffilta. Yrittää pelotella käyttäjiä ja samaan hengenvetoon mainitsee että asiantuntijoita kannattaa konsultoida niin saa hyvää palkkaria. Joo just joo, Harri olen jo lompakko ojossa tulossa vastaanotollesi! :-)

Ripa

Anonyymi kirjoitti...

Harrihan kuulemma konsultoi McLaren tallia ravintoasioissa, joten aikamoinen guru on ilmiselvästi ravintoasioissa.. :)

Anonyymi kirjoitti...

LOL! Onko tämä samanalainen uutisnakka kuin se että melkein viidennes palkkareista sisältää steroideja? :D

RR

Anonyymi kirjoitti...

No näin hän itse väitti Urheilukanavan haastattelussa kun sitä kysyttiin, olikohan toissa päivänä tai jotain..

Anonyymi kirjoitti...

Hakkarainen on väittänyt niin paljon muutakin mikä on sitten loppupelissä osoittatunut ihan höpöpuheiksi ettei sen sanoilla kannatta laittaa liikaa painoarvoa.

RR