Hae tästä blogista

tiistai 9. elokuuta 2011

Evira yrittää rajoittaa sananvapautta


"Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Näin määrää Suomen perustuslain toisen luvun 12. pykälä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kuitenkin asiasta eri mieltä. He eivät siis halua noudattaa perustuslakia.

Elintarvikkeiden markkinoinnissa on kiellettyä käyttää lääkkeellisiä väitteitä eli väitteitä, joissa esitetään tuotteella olevan ihmisten sairauksien ennalta ehkäisemiseen, hoitamiseen tai parantamiseen liittyviä ominaisuuksia tai joissa viitataan sellaisiin tietoihin. Tämä on varsin yksiselitteistä. Kyseessä ei selvästikään ole sananvapauden rajoittaminen.

Eviran kukkahattutädit ovat kuitenkin suuressa viisaudessaan päättäneet, että heidän mukaansa laitonta on myös tutkimusten referoiminen, jos ne voidaan yhdistää johonkin myytävänä olevaan elintarvikkeeseen, vaikka tutkimusuutinen julkaistaisiin erillään varsinaisesta markkinointiaineistosta. Tämä on siis Eviran tulkinta. Suomen laista ei löydä tällaista pykälää, mikä selittynee Suomen perustuslain toisen luvun 12. pykälällä. Täysin epärelevanttia on se, että onko tutkimusuutinen totta vai tarua. Sillä ei ole siis mitään merkitystä.

Mitä tämä tarkoittaa käytönnössä? Well, Eviran tulkinta näyttäisi olevan se, että rikon Suomen lakia, jos kirjoittaisin blogissani, että "D-vitamiinia tarvitaan normaaliin luuston muodostukseen", vaikka D-vitamiini on täysin kiistattomasti tarpeen normaalille luunmuodostukselle, sillä kuluttaja voi liittää väitteen johonkin Manninen Nutraceuticals Oy:n markkinoimaan D-vitamiinivalmisteeseen. Edellä mainittu väite "D-vitamiinia tarvitaan normaaliin luuston muodostukseen" on juuri se, jonka esimerkinomaisesti esitin tänään Eviran ylitarkastaja Kaisu Kukkoselle. Hänen mukaansa ko. lause on lääkkeellinen väite. Kukkonen oli yhdessä Nurttilan kanssa raapustellut allekirjoittaneelle "rakkauskirjeen" asian tiimoilta.

Nauraahan tälle pelleilylle naurismaan aidatkin.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan käsittämätöntä touhua!!

Anonyymi kirjoitti...

Joo hyvä, niin ettei kukaan vaan pääse poikkeamaan virallisesta linjasta :)

Anssi Manninen kirjoitti...

Sydänliiton Sydänmerkki on näemmä edelleen elossa, vaikka ei ole mitään näyttöä siitä, että Sydänmerkillä varustetut tuotteet olisivat jollain tapaa hyväksi sydämene terveydelle. Pyydän Oikeuskansleria selvittämään onko Sydänliitto saanut Eviralta erilaista kohtelua kuin muut tahot.

Anonyymi kirjoitti...

Kukkonen on puhut höpöjä. Väite "D-vitamiinia tarvitaan normaaliin luuston muodostukseen" ei ole lääkkeellinen väite.

Anssi Manninen kirjoitti...

Rupesin mielenkiinnolla tarkastamaan, miten Pohjoismaiden suurin lääkejakelija Tamro Oyj markkinoi omaa ravintolisäksi luokiteltua D-vitamiinia:

"Miksi D-vitamiinin saanti on tärkeää?

Turvaa luustolle tärkeiden rakennusaineiden, kalsiumin ja fosfaatin riittävän saannin auttamalla niiden imeytymisessä

Vaikuttaa suotuisasti immuunipuolustusjärjestelmään
Vähentää infektiosairauksien riskiä
Puutos voi aiheuttaa riisitautia lapsilla ja aikuisilla osteomalasiaa
eli luun pehmenemistä
Etenkin vanhuksilla D-vitamiini parantaa myös lihaskuntoa
ja tasapainoa ja vähentää siten kaatumisia sekä luunmurtumia

Miten D-vitamiini vaikuttaa?

D-vitamiinin tehtävä on parantaa kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistossa ja auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat myös D-vitamiinin käytön vähentävän sydän- ja verisuonitautien (1) ja tyypin 2 diabeteksen (2,3) riskiä."

Tuosta löytyy kymmenkunta lääkkeellistä väitettä.

Reijo Laatikainen kirjoitti...

Jos Evira on tällä linjalla,  kaikkien ravintolisiä ja elintarvikeita markkinoivien yritysten kuuluisi saada sama kohtelu. Eli kaikki yritykset jotka markkinoivat vitamiineja, kivennäisaineita, proteiineja, raakasuklaata, pakurijauhetta, hiilarigeelejä, probiootteja, punahattuja, rasvalevitteitä, jogurtteja, purukumeja, jne. Kaikkien tulisi poistaa tutkimusreferaatit verkkosivuiltaan. Pitäisi siis koskea myös Tamroa, Orionia, Tolosta, Leafia, Valiota, Unileveriä, Ingmania, Fastia, Leaderia jne. , ja kaikkia pieniä luontaismarkkinojia, verkostomarkkinoijia jne. Nyt on kyllä mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu.Otetaanko Manninen silmätikuksi, koska aktiviteettitaso on korkea ja joku taho on valittanut? 

Toivottavasti asiaa ratkeaa tavalla tai toisella, ja saamme edelleen lukea tutkimusreferaattejasi. Todella erikoiset ja ontuvat perustelut, jos sovelletaan vain yhteen yritykseen. Tällainen määräys olisi todella suuri linjauksen muutos, johon en todellakaan usko. Muuten on edessä ennenkuulumattomat nettisivujen siivoustalkoot tässä maassa. 

Anssi Manninen kirjoitti...

Kiitos asiallisesta kommentista. Eviran edustaja tarkensi myöhemmin tänään, että kehotus eräiden lääkkeellisten väitteiden poistamiseksi koski nimenomaan meidän verkkokaupan nettiosoitetta, ei tätä blogia.

Käsittääkseni kaikki tai lähes kaikki laittomista väitteistä oli itseasiassa meidän kotimaisten tavarantoimittajien tarjoamia eli tuoteinfoa oli suoraan siiretty heidän markkinointimateriaalista meidän verkkokauppaan. Tulemme siivoamaan tiettyjä väitteitä pois lähiaikoina kehotuksen mukaisesti. Olemme myös lisänneet vastuuvapauslausekkeen verkkokaupan etusivulle. Olen usein hieman korjaillut tietoja tavarantoimittajien tuoteinfoista ja tehnyt niihin lisäyksiä, mutta usein tuoteinfoa menee melkein sellaisenaan meidän verkkokauppaan. Tämä johtuu pääasiassa ajan puutteesta; uusia tuotteita tulee valikoimaan n. 50 viikossa.

Anssi Manninen kirjoitti...

Mainittakkoon vielä, että www.manninen.info sivulla ei ole ainuttakaan laitonta lääkkeellistä väitettä.

Anssi Manninen kirjoitti...

Jos samalle linjalle lähdetään, niin esim. Raisio ei saa uutisoida mainoksissaan, kotisivuillaan tai postituslistallaan, että kasviöljyt vaikuttivat tutkimuksen X mukaan edullisesti koehenkilöiden verenpaineeseen. Se on silloin liitettävissä heidän markkinoimiin kasviöljypohjaisiin tuotteisiin.

Anssi Manninen kirjoitti...

Sama kohtelu kuuluisi myös Unileverin järjestämälle huuhaa-rasvakeskustelulle Helsingin YO:ssa. Kyseessä oli MARKKINOINTItilaisuus, jossa tuotiin esille kasviöljyjen edullisia vaikutuksia terveyteen. Viulut maksoi Unilever, jonka tuotteisiin väitteet oli liitettävissä.

Kysyn Eviralta, onko asialle tehty mitään. Jos ei, Oikeuskanslerille on TAAS hommia. Onneksi emme asu Venäjällä, Oikeuskansleri selvittää asiaa, jos on vähänkin aihetta.

Anonyymi kirjoitti...

Kyseinen väite on funktionaalinen, ei lääkkeellinen. Mitähän sätkää Kukkonen on poltellut?!

Anssi Manninen kirjoitti...

Saamani tiedon mukaa Evira on tehnyt massapostituksen elintarvikealan yrityksille. Heidän pitänee palkata vähintään 100 uutta työntekijää, jos he meinaavat siivota kaikkia alan nettisivustot.

Anssi Manninen kirjoitti...

EFSA paneeliin kuuluvat seuraavat henkilöt:

Carlo Agostoni, Jean-Louis Bresson, Susan Fairweather-Tait, Albert Flynn, Ines Golly, Hannu Korhonen, Pagona Lagiou, Martinus Løvik, Rosangela Marchelli, Ambroise Martin, Bevan Moseley, Monika Neuhäuser-Berthold, Hildegard Przyrembel, Seppo Salminen, Yolanda Sanz, Sean (J.J.) Strain, Stephan Strobel, Inge Tetens, Daniel Tomé, Hendrik van Loveren and Hans Verhagen"

Heillä on valta päättää mistä on tieteellistä näyttöä ja mistä ei. He arvioivat myös mm. urheiluravinteiden vaikutuksia, vaikka kellään heistä ei ole mitään tieteellisiä julkaisuja alalta.

Anssi Manninen kirjoitti...

Tänään Kukkonen taasen väitti, että ko. väite ei ole lääkkeellinen. Eilen väitti puhelimessa muuta kun KAHTEEN kertain kysyin. Ilmeisesti hän ymmärsi jotain väärin. Ei mikään yllätys henkilöltä, jonka älykkyysosamäärä on alle 80.

Anonyymi kirjoitti...

Evira alkaa rajoittamaan sananvapautta oikein olan takaa. Tässä juttu Suomen kuvalehdestä:

EU:n ravitsemus- ja terveysväiteasetus kieltää markkinoimasta ravintolisiä ja terveyttä edistäviä ruokia lääkärien tai terveydenhuollon ammattilaisten suosituksilla. Myös elintarviketurvallisuusvirasto Evira on antanut ohjeistusta asiassa.

Eviran ylitarkastaja ja jaostopäällikkö Annika Nurttila, mitkä ammattiryhmät saavat mainostaa niin sanottuja terveellisiä ruokia?

”Mitään yksityiskohtaista luetteloa ei ole. Ainakaan yksittäisten lääkärien tai laillistettujen ravintoterapeuttien suosituksiin ei saa viitata.”

Entäs kokit?

”Kokkeja ei luokitella terveydenhuollon ammattilaisiksi toisin kuin lääkäreitä, fysioterapeutteja, ravitsemusterapeutteja tai sairaanhoitajia.”

Millainen rangaistus rikkomuksesta seuraa?

”Elintarvikevalvonnassa pyritään ensin neuvomaan ja ohjaamaan yrityksiä korjaamaan toimintaansa. On myös mahdollista käyttää tiukempia keinoja, kuten markkinointikieltoa. Yleensä riittää, kun asiasta huomautetaan.”

Anssi Manninen kirjoitti...

Annikka Knurttila on täydellinen esimerkki epäpätevästä ja korruptoituneesta virkamiehestä, joka pitäisi lähettää Siperiaan.

Anssi Manninen kirjoitti...

EFSA:n toiminta on saanut teollisuuden raivoihinsa. Muutama ihminen päättää mistä on tieteellistä näyttöä ja mistä ei. Onhan naurettavaa, että muttama "kaikkien alojen experttiryhmä" (huom. lainausmerkit) päättää kaiken.

Anssi Manninen kirjoitti...

Evira on näemmä ottanut hampaisiina pienen yritysryppään, vaikka 99,99 % alan yrityksistä rikkoon Eviran tulkinnan mukaan lakia:

"Hyvä Anssi Manninen,Vastauksena 9.8.2011 lähettämäänne tietopyyntöön toteamme seuraavaa:Yrityksille lähetettävät kehotus- ja selvityspyyntökirjeet elintarvikkeiden säädösten vastaisesta markkinoinnista ovat osa Eviran normaalia markkinavalvontaa. Kesän 2011 aikana Evirasta on lähetetty noin 30 kehotusta ja selvityspyyntöä eri yrityksille.

Myös paikalliset valvontaviranomaiset eli kuntien terveystarkastajat suorittavat valvontaa.Jatkossa asian käsittelyn selkeyttämiseksi viranomaisessa, pyydämme lähettämään mahdolliset yhteydenotot Eviran kirjaamon kautta:Posti- ja käyntiosoite
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Mustialankatu 3
00790 HelsinkiFaksi
020 77 24350Sähköposti
kirjaamo Kuvaus: Kuvaus: at-merkki.gif : 0Kb evira.fi

ystävällisin terveisin,

Kaisa Kukkonen

Kaisa Kukkonen – Ylitarkastaja, ETM | Överinspektör, LVM | Senior Inspector, M.Sc. (Nutrition)

Tuoteturvallisuusyksikkö | Enheten för produktsäkerhet | Product Safety Unit

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira | Livsmedelssäkerhetsverket Evira | Finnish Food Safety Authority Evira

Mustialankatu 3| Mustialagatan 3, FI – 00790 Helsinki | Helsingfors, Finland

tel. + 358 20 77 24283, gsm + 358 50 386 8430

vaihde | växel | exchange +358 20 690 999

kaisa.kukkonen @ evira.fi"