Hae tästä blogista

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Huhtikuun arvoitus: Miksi rustokudos on verisuoneton?


Nyt siirrytään aivovoimistelun pariin. Kuten juuri luit, rustokudos on verisuonetonta. Osittain tästä syystä rustokudos on "metabolisesti jälkeenjäänyt" vaikkapa luukudokseen verrattuna. Miksi rustokudoksesta on evoluution aikana kehittynyt verisuoneton? Miksi veri-suonettomuus on biologisesti tarkoituksenmukaista? Rustokudoksen metabolia eli aineenvaihdunta on surkean hidasta verisuonelliseen kudokseen verrattuna, mutta erään syyn vuoksi luontoäiti teki tällaisen myönnytyksen..

Paras vastaus palkitaan ilmaisella Anabolic Overdrive 2 -purkilla. Postaa vastauksesi kommenttiosioon. Käytä rekisteröityä nimimerkkiä/nimeä. Kilpailu päättyy tämän kuun viimeisenä päivänä. Palkintopurkki voidaan noutaa maksutta noutomyymälästä. Se voidaan toimittaa maksutta myös verkkokauppatilauksen yhteydessä. Muussa tapauksessa palkintopurkin saaja maksaa toimituskulut. Jos tulee useampia samanarvoisia "voittajavastauksia", niin ensimmäisenä vastannut palkitaan.

12 kommenttia:

JM kirjoitti...

Verenkierron puuttuminen ehkäisee tulehduksen syntymistä vaurion yhteydessä.

Anonyymi kirjoitti...

Koska se on pömppö.

T. Kaarlo

Mikael kirjoitti...

Rustokudos toimii iskunvaimentimena ja tarpeen vaatiessa kuluu, siitä seuraisi tietenkin verenvuotoja jos olisi suonellinen.

Anonyymi kirjoitti...

mulla on rustoinen juttu missä on paljon suonia :D

T:Maukka

Anonyymi kirjoitti...

Rusto ei tarvitte juurikaan aineenvaihduntaa ja näin ollen se ei tarvitse myöskään verisuonia. Siksi se paraneekin hitaasti, jos on vahingoittunut.
Eeeehkä...

Henkka

Pekka Pessi kirjoitti...

Rustokudos on kehittynyt nykyiseen muotoonsa ennen verenkiertoa (jossain laakamadon ja suikulaisten välillä). Jonkun evoluution oikun takia kehittyneimmillä selkärankaisilla rustokudos muuttuu tai korvautuu luulla, joka mm. tuottaa verisoluja?

Bizarro kirjoitti...

Rustokudos on kehittynyt kantamaan kuormaa, mikä on tapahtunut kudosvaurion paranemiskyvyn kustannuksella. Rustosta puuttuvat verisuonet, jotta pinnalliseen rustovaurioon ei synny tulehduksellista reaktiota, joka vetäisi puoleensa arpikorjauksessa tarvittavia soluja.

Ville kirjoitti...

Sikiökauden tukiranka koostuu pääosin rustokudoksesta, joka on nopeasti kasvavaa, kevyttä ja silti tukevaa. Evoluution aikana rustokudoksesta on kehittynyt verisuneton, ravinteensa diffuusiolla saava kudostyyppi, koska se on alkion ja sikiön kannalta parempi vaihtoehto.

Olli kirjoitti...

Rustokudos on verisuonetonta, koska se nopeuttaisi ruston kalsifikaatiota. Nivelet kasvaisivat yhteen ynnä muuta ikävää.

Anssi kirjoitti...

Rustokudos on verisuoneton, koska ruston tehtävä on toimia iskunvaimentimena ja rustokudos joutuu todella suurien voimien alaiseksi. Verisuonettomuus mahdollistaa rustokudoksen maksimaalisen kyvyn säilyä ehjänä, koska verisuonettomana rustokudos on mahdollisimman kestävä ja elastinen.

Anonyymi kirjoitti...

Joko onnellinen voittaja selvisi?

JM kirjoitti...

Tainnut unohtua koko kisa :(