Hae tästä blogista

maanantai 25. lokakuuta 2010

25.10.2010 klo 20:00 TV1 - MOT: Kolesterolipommi


MOT pöllyttää virallisen linjan totuuksia kolesterolista, statiineista ja lääketieteen tutkimuksesta.

Kolesterolin syyllisyys sydänkohtauksiin ja -kuolemiin ei ole niin itsestään selvää, kuin meille on pitkään opetettu. MOT tutustui tuoreimpaan kolesterolitutkimukseen ja havaitsi, että tutkimuksista voi vetää virallisesta linjasta täysin poikkeavat johtopäätökset.

Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä.

Statiinit – kukoistava bisnes

Kolesterolin laskemiseen kehitetyt lääkkeet, statiinit, pudottavat kyllä tehokkaasti kolesterolia, mutta muuten terveillä ihmisillä niiden sydänkohtauksia vähentävä teho jää lähes olemattomaksi. Sen sijaan statiinien sivuvaikutukset ovat osoittautuneet selvästi toivottua vakavimmiksi.

Toimittaja Martti Backmanin ohjelmassa Kolesterolipommi selviää, että erityisesti viime vuosien lääketutkimukset ovat tuottaneet statiinien valmistajille pettymyksiä toisensa jälkeen. Lääkkeet ovat osoittautuneet tehottomiksi sydänkohtausten ja -kuolemien ehkäisyssä.

Statiinit ovat lääketeollisuuden kukoistavin bisnes. Suurten lääkeyritysten epäilläänkin aikaisemmin vääristäneen rahoituksellaan lääketutkimusten tuloksia. Myös suomalaisten johtavien sydänlääkärien sidonnaisuudet suurimpiin statiineja valmistaviin yrityksiin saavat kulmakarvat kohoamaan.

MOT: Kolesterolipommi on jatkoa 13.9.2010 esitetylle jaksolle Rasvainen kupla, jossa toimittaja Martti Backman esitteli tuoretta tutkimustietoa eläinrasvojen vaikutuksesta terveyteen. Tämä rasva-MOT herätti valtakunnallisen keskustelun suomalaisista ruokavaliosuosituksista.

Ohjelma on katsottavissa ensilähetyksen jälkeen YLE Areenassa. MOT uusitaan tiistaina 26.10. klo 14.30 ja perjantaina 29.10. klo 10.20.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

fP-Trigly 2,56............................... 2,46
fP-Kol 5,0 ....................................4,6
fP-Kol-HDL 1,16 ............................1,02
fP-Kol-LDL 2,8 ...............................2,6

Sain veritulpan ja nuo alemmat luvut on saatu lasareetissa. Korkeammat luvut on kolmekuukautta myöhemmin. Sairaalareissun jäläkhen oli pöydässsä keijua, rasvatonta maitoa ja muuta sensellaista "sydänystävällistä". Tietenkin lasareetista lääkemääräykset fölijyyn myös Simvastatiini 20. Eli sydänliiton suosituksilla minun kolesteroli arvot kohos eikä simvastiini estänyt sitä. Tietenkin ajatus takkus ja lihakset tulivat kipeiksi.

Jurpolukki

Anonyymi kirjoitti...

Ohjelmassahan sinänsä ei ollut mitään uutta. Mutta se aina jaksaa ihmetyttää kuinka onnettomia nämä lääkärit ovat perustelemaan kantojaan. EI minkään valtakunnan käsitystä argumentoinnista.