Olen aiemmin kirjoittanut blogissani tehokkaasta nivelkipujen lievittäjästä nimeltään S-adenosyylimetioniini (SAMe). Tuotteen varjopuolena on lähinnä yhdisteen huono stabiilisuus ja korkea hinta. Olemme saaneet ensimmäisen ongelman ratkaistua täysin ja myös hintapuoli on varsin kohtuulinen. Yhdessä kapselissa on 444 mg stabiloitua SAMe-jauhetta, joka sisältää 200 mg aktiivista SAMe:a. Laitoin vasempaan yläkulmaan kyselyn tuotteeseen liittyen. Käyhän äänestämässä! Jos kysyntää ilmenee riittävästi, lanseeraamme tuotteen lähiviikkoina.
SAMe informaatiota
S-adenosyylimetioniinia (SAMe) valmistetaan maksassa metioniinista ja adenosiinitrifosfaatista (ATP). SAMe:n keskeinen tehtävä on metyyliryhmän luovutus mm. proteiineille, fosfolipideille, DNA:lle, RNA:lle, hormoneille jne. SAMe -valmisteita on käytetty mm. nivelrikon, depression ja maksasairauksien hoidossa. SAMe:n on havaittu vähentävän tulehdusta ja kipua (Stramentinoli 1987). In vitro -tutkimuksissa on osoitettu, että SAMe stimuloi kondrosyyttejä ja tehostaa sulfaatin liittymistä proteoglykaaneihin (Harmand ym. 1987). SAMe:n oletetaan stimuloivan rustokudoksen proteoglykaanisynteesiä (di Padova 1987). 400 mg:n oraalisen kerta-annoksen jälkeen SAMe:a on havaittavissa nivelnesteessä (Giulidori ym. 1984).
Kimin ym. (2009) satunnaistettu, plasebokontrolloitu monikeskustutkimus vertasi SAMe:n (1 200 mg/vrk) ja nabumetonin (tulehduskipulääke, 1 000 mg/vrk) kivunlievitystehoa polvinivelrikkoa sairastavilla henkilöillä. Tutkimuksen kesto oli 8 viikkoa ja siinä käytettiin kaksoisplasebotekniikkaa. Lopulliseen analyysiin otettiin mukaan yhteensä 133 henkilöä. Tulokset osoittivat, että SAMe:n ja nabumetonin kivunlievitystehossa ei ole eroa. Kyseessä oli faasin IV -tutkimus, joten SAMe on Koreassa jo myynnissä lääkevalmisteena. Faasin IV -tutkimuksilla tarkoitetaan lääkemyyntiluvan myöntämisen jälkeen tehtäviä tutkimuksia hyväksytyillä kohderyhmillä, hoitoindikaatioilla ja annostuksilla. Muutamaa vuotta aiemmin julkaistussa tutkimuksessa SAMe (1200 mg/vrk) osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin selekobsibi (200 mg/vrk), joskin SAMe:n vaikutus alkoi hitaammin (Najm ym. 2004).
Mielenkiintoista on se, että vastaavanlaisia tuloksia on julkaistu jo 80-luvulla, mm.
- Caruso & Pietrogrande 1987: SAMe 1200 mg/vrk vs. naprokseeni 750 mg/vrk
- MacCagno ym. 1987; SAMe 1200 mg/vrk vs. piroksikaami 20 mg/vrk
- Muller-Fassbender 1987: SAMe 1200 mg/vrk vs. ibuprofeiini 1200 mg/vrk
- Vetter 1987: SAMe 1200 mg/vrk vs. indometasiini 150 mg/vrk
Muller-Fassebenderin (1987) tutkimuksessa SAMe-ryhmässä saavutetut hyödyt säilyvät selvästi pitempään käytön lopettamisen jälkeen kuin ibuprofeeniryhmässä. Tämä ei ollut lainkaan yllättävää, sillä ibuprofeenilla (tai muilla em. kipulääkkeillä) ei ole mitään ruskokudoksen rakennetta muokkaavia ominaisuuksia. Positiivisista tuloksista huolimatta SAMe ei ole liiemmin aiheuttanut keskustelua lääkäripiireissä. Tämä saattaa ainakin osittain johtua siitä, että lääketeollisuus on voimakkaasti mukana lääkärien täydennyskoulutuksessa, joten tämäntyyppisistä tuloksista halutaan olla hiljaa.
SAMe on hyvin siedetty aine pitkäaikaisessakin käytössä (König 1987; di Padova 1987), mutta varjopuolena on korkea hinta. Lisäksi SAMe on epästabiili yhdiste, joten myynnissä olevien tuotteiden laatu saattaa vaihdella rajusti. Gregory ym. (2008) suosittelivat käyttämään SAMe:a butanidisulfonaattisuolana, sillä sen oletetaan olevan stabiili ja omaavan hyvän biologisen hyötyosuuden.
4 kommenttia:
Jos tuota alkaa käyttämään, joutaako glukosamiinin heittää nurkkaan? Eli onko tiedossa kumpi on tehokkaampaa SAMe vai gluko?
Niiden kombinaatio lienee paras.
Mitäs tälle tuotteelle kuuluu? Onko tuotetta tulossa, kohtuuhintaan?
Ei ole vielä varmuutta.
Lähetä kommentti