Hae tästä blogista

torstai 21. lokakuuta 2010

Lukijakyssä: Sitrulliinimalaatin vaikutusmekanismi


Sitrulliinimalaatti siis parantaa suorituskykyä kuntosalilla sen espanjalaistutkimuksen mukaan. Mihin vaikutus perustuu?

Sitrulliinimalaatin vaikutusmekanismeja on tutkittu jo 80- ja 90-luvuilla. Ranskalaistutkijat osoittivat jo vuonna 1991, että sitrulliinimalaatti hillitsee asidoosia (happamuutta) ja ammoniakkipitoisuuden nousua kuormituksen aikana (Callis ym. 1991). Sitrulliinimalaatti on Espanjassa myynnissä oraalisena lääkkeenä (Stimol) käyttöaiheena astenia (väsymys, voimattomuus, heikkous). Esimerkiksi jalkapallojoukkue Sevillan tiedetään käyttävän Stimol -valmistetta. Samainen tuote on nyt myynnissä Suomessa ravintolisänä CitruPure -nimen alla.

Sitruliinimalaatti hillitsee asidoosia nähtävästi parinkin mekanismin kautta. Näitä ovat bikarbonaatin (elimistön keskeinen emäs) takaisinimeytymisen tehostuminen munuaisissa (Callis ym. 1991) ja aerobisen aineenvaihdunnan tehostuminen (Bendahan ym. 2002). Ammoniakki-pitoisuuden nousun hillintä johtuu ureakierron tehostumisesta maksassa (Callis ym. 1991). Ureakierrolla tarkoitetaan reaktiosarjaa, jossa ammoniakki muutetaan virtsa-aineeksi eli ureaksi. 

Sitrulliinimalaatti maistuu hyvin kirpeälle. Maku ei ole kitkerä tai muullakaan tapaa kovin epämiellyttävä, mutta kirpeys voi tulla kuluttajalle yllätyksenä. Runsaasti vettä mukaan. Kirpeiden karkkien maustamisessa käytetään omenahappoa (engl. malic acid), joka on malaatin happomuoto.

Beeta-alaniinin (BetaPure) vaikutus kuormituksen aikaiseen asidoosiin johtuu täysin eri mekanismista, joten CitruPure ja BetaPure sopivat hyvin yhtaikaa käytettäviksi.  

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Testissä ollut nyt parina treeni kertana, parin tunnin kovan treenin jälkeen kroppa on väsynyt, mutta henkisesti vireystila kuin ennen treeniä.

Anssi Manninen kirjoitti...

Itse nyt testannut sitä pari kertaa ja tehokkain akuutisti suorituskykyä parantava tuote mitä olen koskaan käyttänyt (erit. salikestävyyttä). Olisi tarkoitus pakata pikku näytepusseihin tätä tuotetta kun tuntuu toimivan niin hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Citrupurea nyt testattu muutamaan otteeseen ja vaikutukset huomaa selvästi joka kerta.