Hae tästä blogista

perjantai 19. marraskuuta 2010

D-vitamiinin hyödyistä taas uutta tietoa

Ihmisen vastustuskykyä lisäävästä D-vitamiinista tulee koko ajan lisää tietoa, joka niukan auringon maassa kannustaa myös purkkivitamiinin ostoon. 

Kuopiolaisen Juha Matilaisen väitöstutkimuksessa huomattiin, että D-vitamiini säätelee useiden tulehduksellisten geenien aktiivisuutta ihmisen soluviljelmissä. 

- Krooninen tulehdus on liitetty moneen vakavaan sairauteen, kuten syöpään, Alzheimerin tautiin ja tyypin 2 diabetekseen. Sairastumisen yksi syy voi olla D-vitamiinin liian pieni pitoisuus elimistössä, Matilainen sanoo.

Auringon lisäksi D-vitamiinia saadaan kalasta ja kananmunasta tai maitotuotteista, joihin on lisätty D-vitamiinia. Matilainen suosisi D3-vitamiinia. Se imeytyy paremmin ja hajoaa hitaammin elimistössä kuin D2-vitamiini.

Nykyinen suurin hyväksyttävä D-vitamiinin päiväsaanti aikuiselle on Matilaisesta alhainen. Hänestä sen voisi nostaa jopa 250 mikrogrammaan vuorokaudessa nykyisestä 50 mikrogrammasta.

- 20 tai 50 mikrogramman vitamiinilisän ottaminen päivässä on aikuiselle jopa suotavaa talvella. Jos oma D-vitamiininsaanti epäilyttää, voi D-vitamiinitasonsa käydä mittauttamassa, Matilainen sanoo.

Väitös tarkastetaan perjantaina Itä-Suomen yliopistossa.

Lähde: Savon Sanomat

Ei kommentteja: