Hae tästä blogista
perjantai 19. marraskuuta 2010
D-vitamiinin hyödyistä taas uutta tietoa
Ihmisen vastustuskykyä lisäävästä D-vitamiinista tulee koko ajan lisää tietoa, joka niukan auringon maassa kannustaa myös purkkivitamiinin ostoon.
Kuopiolaisen Juha Matilaisen väitöstutkimuksessa huomattiin, että D-vitamiini säätelee useiden tulehduksellisten geenien aktiivisuutta ihmisen soluviljelmissä.
- Krooninen tulehdus on liitetty moneen vakavaan sairauteen, kuten syöpään, Alzheimerin tautiin ja tyypin 2 diabetekseen. Sairastumisen yksi syy voi olla D-vitamiinin liian pieni pitoisuus elimistössä, Matilainen sanoo.
Auringon lisäksi D-vitamiinia saadaan kalasta ja kananmunasta tai maitotuotteista, joihin on lisätty D-vitamiinia. Matilainen suosisi D3-vitamiinia. Se imeytyy paremmin ja hajoaa hitaammin elimistössä kuin D2-vitamiini.
Nykyinen suurin hyväksyttävä D-vitamiinin päiväsaanti aikuiselle on Matilaisesta alhainen. Hänestä sen voisi nostaa jopa 250 mikrogrammaan vuorokaudessa nykyisestä 50 mikrogrammasta.
- 20 tai 50 mikrogramman vitamiinilisän ottaminen päivässä on aikuiselle jopa suotavaa talvella. Jos oma D-vitamiininsaanti epäilyttää, voi D-vitamiinitasonsa käydä mittauttamassa, Matilainen sanoo.
Väitös tarkastetaan perjantaina Itä-Suomen yliopistossa.
Lähde: Savon Sanomat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti