Hae tästä blogista

torstai 25. marraskuuta 2010

Jättiläistutkimus selvitti parhaan ruokavalion painonhallintaan


Paras resepti estää lihomista on syödä paljon proteiineja ja välttää huonoja hiilihydraatteja.

Maailman laajin ruokavaliota ja painonhallintaa koskeva tutkimus on julkaissut tuloksensa. Niiden mukaan paras resepti estää lihomista on syödä paljon proteiineja ja välttää huonoja hiilihydraatteja.Tanskalaisten koordinoiman Diogenes-tutkimuksen tarkoituksena oli löytää painonhallinnan kannalta ihanteellisin ruokavalio.

Tutkimus halusi myös vastata kysymykseen, ovatko viralliset ravitsemussuositukset linjassa uusimman ravitsemusta koskevan tieteellisen tiedon kanssa. Tutkimukseen osallistui kahdeksan eurooppalaista tutkimuskeskusta. Siinä oli mukana 772 eurooppalaista perhettä, joissa oli 938 ylipainoista aikuista ja 827 perheen lasta. 

Perheet jaettiin viiteen eri ruokavalioryhmään:
  Vähän proteiineja, korkea glykeeminen indeksi
  Vähän proteiineja, matala glykeeminen indeksi
  Paljon proteiineja, korkea glykeeminen indeksi
  Paljon proteiineja, matala glykeeminen indeksi
  Verrokkiryhmä, jonka ruokavaliota ei kontrolloitu millään tavalla

Kaikki ruokavaliot olivat vähärasvaisia.

Glykeeminen indeksi (GI) mittaa kuinka nopeasti ravinnon hiilihydraatit nostavat veren glukoosipitoisuutta. Niin sanotuilla huonoilla hiilihydraateilla – valkoinen vehnäjauho, sokerit –on korkea GI. Hyvillä hiilihydraateilla, kuten täysjyväleivällä ja puurolla GI on matalampi.

Ennen varsinaisen ruokavalion aloittamista kaikki aikuiset pantiin kahdeksaksi viikoksi vähäkaloriselle ruokavaliolle, jonka aikana he pudottivat keskimäärin yksitoista kiloa.
Tämän jälkeen kaikki seurasivat omaa ruokavaliotaan puolen vuoden ajan.
Koska kaikki koehenkilöt olivat laihtuneet, tutkijat saattoivat seurata miten hyvin ihmiset säilyttivät "laihtumistuloksensa" eri ruokavalioilla. Tulokset osoittivat, että kaikkien osallistujien keskimääräinen painonnousu oli noin puoli kiloa.

Painonnousu oli kuitenkin suurinta ryhmässä, jossa syötiin vähän proteiineja ja korkean GI:n hiilihydraatteja. Parhaiten ihmiset säilyttivät painonsa ryhmässä, jossa syötiin paljon proteiineja ja matalan GI:n ruokia.

Tutkimuksen keskeyttäneistä suurin osa kuului vähäproteiiniseen ja korkean GI:n ryhmään. Vähiten keskeyttäneitä oli runsasproteiinisessa ja matalan GI:n ryhmässä. Tutkimukseen osallistuneiden lasten ei tarvinnut osallistua edeltävään laihdutusjaksoon, vaan he söivät samaa ruokaa kuin vanhempansakin.

Tutkimuksen alussa 46 prosenttia lapsista oli ylipainoisia, mutta ryhmässä, joka söi paljon proteiineja ja matalan GI:n ruokia, ylipainoisten lasten osuus putosi puolessa vuodessa 39 prosenttiin. Tutkijoiden mukaan viralliset ravitsemussuositukset voisivat olla enemmän proteiinivoittoisia.

Tutkimus julkaistiin kahdessa osassa. Aikuisia koskevan osuuden julkaisi New England Journal of Medicine ja lasten tulokset Pediatrics. 

Lähde: HS

Ei kommentteja: