Hae tästä blogista
keskiviikko 21. toukokuuta 2008
Karnosiini vs. beeta-alaniini
Janne kysyy, että mitä eroa on karnosiinilla ja beeta-alaniinilla. Karnosiini on dipeptidi, joka koostuu beeta-alaniinista ja histidiinistä. Miksi käyttää beeta-alaniinia lihasten karnosiinipitoisuuden nostoon, kun voi käyttää samaan tarkoitukseen karnosiinia? Well, karnosiini joka tapauksessa hajoaa veressä beeta-alaniiniksi ja histidiiniksi. Lihassolut sitten syntetisoivat uudelleen karnosiinia beeta-alaniinista ja histidiinistä. Histidiinin saannilla ei tutkimusten mukaan ole merkitystä lihasten karnosiinipitoisuuden kannalta, joten beeta-alaniini on karnosiinisynteesin kannalta rajoittava aminohappo. Karnosiini on selvästi kalliimpaa kuin beeta-alaniini, ja ainostaan beeta-alaniinin fyysistä suorituskykyä parantavasta vaikutuksesta on tieteellistä näyttöä.
Matti Tolonen on levittänyt harhaanjohtavaa tietoa karnosiinista. Esimerkiksi Luontaistuntija-lehdessä hän kirjoittaa seuraavasti:
"Amerikkalainen ryhmä tutki vuonna 1995 karnosiinilisän vaikutusta 10 kilpapyöräilijällä ja 10 harjaantumattomalla verrokilla. Karnosiinilisä nopeutti palautumista raskaan suorituksen jälkeen."
Alla kyseisen tutkimuksen lyhennelmä sekä tutkimuksessa käytetyn tuotteen sisältö:
Int J Sport Nutr. 1995 Dec;5(4):300-14.
Effects of multibuffer supplementation on acid-base balance and 2,3-diphosphoglycerate following repetitive anaerobic exercise.
Kraemer WJ, Gordon SE, Lynch JM, Pop ME, Clark KL.
Center for Sports Medicine, Pennsylvania State University, University Park 16802, USA.
The purpose of this investigation was to determine the effects of a 3.5-day dietary multibuffer supplement (containing predominantly inorganic phosphate, or Pi, along with bicarbonate and carnosine, i.e., PhosFuel) on repetitive (four trials separated by 2 min rest) Wingate test (WT) performances and whole blood 2,3-diphosphoglycerate (2,3-DPG) concentrations in 10 recreationally trained road cyclists (T) and 10 normally active but untrained (UT) men. A 2-week washout period was utilized between experimental sessions. Venous blood samples were obtained via cannula once before exercise (baseline), immediately post each WT, and 3 min after the final WT (recovery). The data indicate that this supplement does not affect acid-base status with following intense anaerobic exercise and does not improve repetitive WT performance. However, the supplement does enhance post-exercise levels of 2,3-DPG and the 2,3-DPG/Hb ratio in recreationally trained cyclists while improving acute recovery of peak power in these men.
Four hard gelatin capsules supply:
* Sodium Phosphate (dibasic): 4000 mg
* Potassium Bicarbonate: 816 mg
* L-Carnosine: 50 mg
* Lipoic Acid: 100 mcg
* Vitamin B-1: 1.5 mg
* Vitamin B-2: 1.9 mg
* Vitamin B-3 (niacinamide): 20 mg
* Vitamin B-6: 2 mg
* Pantothenic Acid: 10 mg
* Biotin: 300 mcg
Eli tuotteen pääasialliset aktiiviaineet olivat fosfaatit ja bikarbonaatti. Karnosiinia mukana oli ihan olematon määrä (50 mg neljässä kapselissa). Myöhemmin samaisessa artikkelissa Tolonen siteeraa beeta-alaniinitutkimuksia tukemaan karnosiinituotteensa myyntiä. Hyi Mattia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Mitä hyötyä beeta-alaniini tuo ikäätyneelle ? olen d-2 ja fibro.Joku kertoi että b-l auttaa fibrokipuihin.
Luustolihassolujen karnosiinipitoisuus laskee ikääntyessä, eli fyysiseen suorituskykyyn beeta-alaniini saattaa vaikuttaa ikäihmisillä enemmän kuin nuorilla, mutta tutkimusdataa on tällä hetkellä minimaalisesti saatava. Blogistani löytyy yksi tutkimus beeta-alaniinista ja ikäihmisistä. Mitä fibrokipuihin tulee, niin menisin ihan "Toloslinjalle", jos rupeasin ravintolisiä sairauksien parantamiseen suosittelemaan ilman vankkaa tieteellistä näyttöä. Toisin sanoen markkinoimme tällä hetkellä beeta-alaniinia vain ja ainostaan fyysisen suorituskyvyn parantamiseen, sillä tästä on jo varsin runsaasti näyttöä - ja lisää kertyy koko ajan.
Anssi M.
Lähetä kommentti