Hae tästä blogista

keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Lukijakyssä: Solarium ja D-vitamiini

Saako solariumista samalla tavalla d-vitamiinia kuin auringosta? Jaana

Tuskin. Käsittääkseni solarium ei tarjoa D-vitamiinia tuottavia UV-B-säteitä (Edit: Amerikassa käytössä olevat solariumit tuottavat n. 2-5 % UV-B-säteitä).

Edit: Käsitykseni oli ainakin osittain väärä. Säännöllisellä solariumin käytöllä näyttäisi olevan edullinen vaikutus D-vitamiinistatukseen:
Tanning is associated with optimal vitamin D status (serum 25-hydroxyvitamin D concentration) and higher bone mineral density

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan niele pureksimatta ko. tutkimustuloksia:
Tanning and vitamin D status

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No sitten kysymys kolikon toisesta puolesta: voiko D3-vitamiiniravintolisällä korvata auringonvalon puutteesta johtuvan D-vitamiinivajeen esim. kaamoksen aikana? Vai onko auringonvalo 'välttämätöntä'?

Neonomide kirjoitti...

Kyllä voi, mutta jos halutaan "aurinkoloma-tasoille" eli reilusti yli 100 nmol/l luokkaan, niin suurin osa ihmisistä pitää uskaltaa ottaa yli nykyisten suositusten. Lihasten toiminnan kannalta optimaaliset tasot on suunnilleen luokkaa 125 nmol/l.

Tuohon annokseen pääsemiseen lapset tarvitsevat noin 25 µg per jokainen 11 painokiloa (Cannell et al. 2008). Ainakin Armin Zittermanin mukaan sama kerroin soveltuu myös aikuisille. otkut silti tarvistevat vähemmän, toiset enemmän. Parasta olisi ottaa D-vitamiinia kertoimen mukaan 2-3 kk ja sitten mittauttaa seerumin 25(OH)D.

D-vitamiinilla ei ole havaittu jatkuvassakaan käytössä toksisuutta alle 750 µg:n päiväannoksilla.

Käytännössä yli 250 µg:n nauttiminen päiväössä jatkuvasti - etenkään kesäisin - ei ole tarpeellista. Turvamarginaalissa on otettu huomioon ravinnosta (max 10%) ja auringosta (n. 90%) saatava D-vitamiini - elimistö myös tottuu purkista otettavaan reippaampaan D-vitamiinin annoksee melko nopeasti.

Anonyymi kirjoitti...

markkinoilla on UVB-valohoitolaitteita, jotka tuottavat nimenomaan UVB-säteilyä. on kapeaspektrisiä ja laajaspektrisiä laitteita. D-vitamiinin osalta varmaankin laajaspektrinen on parempi.