Hae tästä blogista

maanantai 13. lokakuuta 2008

Ravinteiden ajoitus (aminohapot)

Janne sanoo kuulleensa tutkimuksesta, jossa aminohappolisän vaikutus lihaskasvuun oli suurempi, kun aminohapot annettiin ennen voimaharjoittelua vs. jälkeen harjoittelun. Janne kysyykin, että pitäisikö "palkkari" ottaa sittenkin ennen harjoittelua.

Kevin Tiptonin ym. tutkimuksessa tosiaan havaittiin, että pre-exercise aminohapot stimuloivat tehokkaammin proteiinisynteesiä kuin post-exercise aminohapot. On kuitenkin selvää, että ennen harjoittelua otetut proteiinit/aminohapot eivät korvaa harjoittelun jälkeistä ravinteiden ottoa. Kyseisessä tutkimuksessa koehenkilöt eivät syöneet mitään ennen harjoittelua; tämä on saattanut hieman liioitella pre-exercise aminohappojen vaikutuksia. Oli miten oli, ennen harjoittelua suoritettu ravinnon otto näyttäisi kuitenkin olevan tehokas tapa tehostaa ravinteiden hyödytämisistä luustolihaksissa. Asiaa tutkitaan tällä hetkellä vilkkaasti ympäri palloa. Omassa tutkimuksessamme havaitsimme, että HMB toimi hieman tehokkaammin pre-exercise kuin post-exercise voimaharjoittelun aiheuttamien lihasmikrovaurioiden estossa (1).

1. Wilson JM et al. Acute and timing effects of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) on indices of muscle damage. Nutr Metab (under review).

Ei kommentteja: