Hae tästä blogista

maanantai 16. marraskuuta 2009

D-vitamiini, sydäntaudit, aivohalvaus ja kuolema









Jälleen uusi raportti vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiini ehkäisee sydäntauteja, aivohalvausta ja ennenaikaista kuolemaa. Tämä amerikkalainen yli 27 000 ihmisen seuruututkimus tukee Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja itävaltalaisen Grazin yliopiston äskettäin ilmestyneitä julkaisuja. D-vitamiinin tarve on ilmeisesti paljon suurempi – noin 100 mikrogrammaa päivässä – kuin nykyinen saantisuositus 7,5 mikrogrammaa.

Heart Institute at Intermountain Medical Center (Salt Lake City, USA) julkaisi uuden tutkimusraportin tänään 16.11.2009 Amerikan Sydänliiton konferenssissa Orlandossa (American Heart Association's Scientific Conference, Orlando, Florida). Instituutti mittasi 27 686 yli 50-vuotiaan henkilön seerumin D-vitamiinin (25-OHD) pitoisuuden ja seurasi yli vuoden heidän mahdollisia sairastumisiaan ja kuolemantapauksia. Seurannan alussa näillä ihmisillä ei ollut tiedossa olevaa sydän- eikä verisuonisairautta.

Aineisto jaettiin kolmeen ryhmään 25-OHD:n perusteella: normaali (> 75 nmol/l), matala (37–75 nmol/l) ja hyvin matala (< 37 nmol/l). Matalimman ryhmän riski kuolla vuoden kuluessa on 77 % suurempi kuin normaalipitoisuuden ryhmällä. Vastaavasti sepelvaltimotaudin riski oli 45 % ja aivohalvauksen riski 78 % suurempi. Matalimmassa ryhmässä oli kaksinkertainen riski saada sydämen vajaatoiminta.

"Tämä tutkimus on ainutlaatuinen, koska D-vitamiinin puutteen ja sydän- ja verisuonitautien välistä yhteyttä ei ole vielä varmistettu", sanoo tohtori Joseph Brent Muhlestein, sydäntutkimuslaitoksen johtaja. Hän uskoo D-vitamiinilisän ehkäisevän sydäntauteja ja pelastavan ihmishenkiä. Hän korostaa, että tutkimus tehtiin Utahin osavaltiossa, jossa väestö polttaa vähän tupakkaa ja käyttää vähän alkoholia, joten näiden sekoittavien tekijöiden merkitys oli vähäinen. Tulos viittaa D-vitamiinin huomattavaan suojavaikutukseen sydäntaudeissa. "Tulokset olivat hyvin yllättävät ja ne ovat erittäin tärkeät", kommentoi epidemiologi Heidi T. May samasta tutkimuslaitoksesta.

"Yli 50-vuotiailla jo vähäinenkin D-vitamiinin vajaus liittyy sepelvaltimotautiin, sydämen vajaatoimintaan, aivohalvaukseen ja kuolemaan", May tulkitsee. "Tämä on tärkeää, sillä D-vitamiinin puute on helppo hoitaa kuntoon. Jos D-vitamiini voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, sillä voi olla huomattava merkitys kansanterveydelle ja ihmisten elämisen laadulle", hän lisää.

Muhlestein huomauttaa, että tämä tutkimus oli vain havainnoiva (observational), eikä siinä annettu D-vitamiinilisiä, joten tulokset eivät osoita varmaa syysuhdetta D-vitamiinin ja sydäntautien välillä. Mutta ne antavat taatusti aihetta ravintolisätutkimusten tekemiseen, hän lisää.


Lähde: Biovita

Ei kommentteja: