Hae tästä blogista

sunnuntai 27. marraskuuta 2011

D-vitamiini vähentää A-influenssasairastuvuutta


Influenssa on lähinnä talvisaikaan epidemioina etenevä, yleensä varsin kovan kuumeen nostava hengityselinten virussairaus. Antibiooteista ei ole mitään apua, sillä ne eivät tehoa viruksiin millään tavalla. American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä julkaistu tutkimus selvitti kolekalsiferolin eli D3-vitamiinin (30 mikrogrammaa/vrk) vaikutuksia A-influenssasairastuvuuteen yli 300 koululaisella. Kyseessä oli talvisaikaan suoritettu satunnaistettu, kaksoissokkoutettu tutkimus. Toisin sanoen sen enempää tutkijat kuin koehenkilötkään eivät tienneet ketkä saivat D3-vitamiinia ja ketkä lumelääkettä (plaseboa). D-vitamiiniryhmässä A-influessatapauksia oli 18 (10,8 %), kun taas plaseboryhmässä vastaava luku oli 31 (18,6 %).

Tutkimusta johtaneen lastenlääkärin Mitsuyoshi Urashiman mukaan D3-vitamiini estää A-influenssaa selvästi tehokkaammin kuin rokotukset. Hän kuitenkin toteaa, että D-vitamiini ja rokotteet toimivat hyvin eri tavoin. “D-vitamiini tehostaa luonnollista immuniteettia, kun taas rokotteet tehostavat saatua immuniteettia. Eli meidän ei tarvitse valita vain toista, vaan meidän pitäisi mielestäni pikemminkin valita molemmat”, Urashima kommentoi Times-lehdessä. 

Vastaavanlaisia tutkimuksia ei ole vielä suoritettu aikuisilla, mutta myös aikuisten on syytä ottaa talvella D3-vitamiinilisää vähintään 50 mikrogrammaa päivässä.

Ei kommentteja: