Hae tästä blogista

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Kaikki mitä olet halunnut tietää 1,3-dimetyyliamylamiinista (DMAA) – Osa 2

DMAA löytää tiensä salirottien treeniboostereihin

Kuten jo mainitsinkin artikkelin 1. osassa, DMAA:n ”sivuvaikutuksina” ilmeni voimakasta piristymistä, euforiaa, keskittymiskyvyn parantumista ja itseluottamuksen lisääntymistä. Maksimaaliseen urheilusuoritukseen valmistautuva henkilö tuskin pitäisi näitä sivuvaikutuksia haitallisina, pikemmin päinvastoin.

Tunnettu amerikkalainen ”urheiluravinneinsinööri”, kemisti Patrick Arnold lanseerasi ensimmäisen urheilijoille suunnatun DMAA-valmisteen, nimeltään AMP.  Arnold oli löytänyt tieteellisestä kirjallisuudesta näyttöä siitä, että DMAA:ta esiintyy luonnostaan Pelargonium graveolens -kukassa, jonka öljystä valmistettua uutetta kutsutaan yleisesti nimellä geranium. Näin ollen yhdiste katsottiin ”automaattisesti” lailliseksi ravintolisäksi Yhdysvalloissa.

AMP oli varsin suosittu tuote kuntosaliharjoittelijoiden keskuudessa, mutta vasta USPlabs -yhtiön Jack3d räjäytti pankin, nousten muutamassa kuukaudessa maailman myydyimmäksi treeniboosteriksi. USPlabsin pomo, Jacob Geissler, on varsin innovatiivinen kaveri. Työskentelin hänen kanssaan vuonna 2008 erään tuotekehitysprojektin parissa, ja vaikka hänen ”viralliset” tieteelliset meriitit ovat minimaalisia, hän on ehdottomasti yksi penaalin terävimmistä kynistä. Valtaosa alan ”tuotekehittelijöistä” ainoastaan kopioi muiden ideoita.  
Vastikään myös kotimaiset ravinneyritykset ovat ruvenneet leikkaamaan siivua alati kasvavasta DMAA-kakusta (esim. SHOCK3D).

DMAA-kofeiini -yhdistelmän uskotaan toimivan erityisen tehokkaana piristeenä, joten valtaosaan ”DMAA-boostereista” on lisätty myös kofeiinia. Mukana voi olla myös muun muassa tyrosiinia, joka toimii adrenaliinin ja noradrenaliinin esiasteena, sekä tauriinia, joka tehostaa kofeiinin vaikutuksia. 

DMAA vähentää myös tehokkaasti ruokahalua, joten markkinoilta löytyy useita DMAA:ta sisältäviä laihdutusvalmisteita. Näiden sisältö on usein hyvin samankaltainen kuin treeniboostereiden.

Tarina jatkuu..

Ei kommentteja: