Hae tästä blogista

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Kaikki mitä olet halunnut tietää 1,3-dimetyyliamylamiinista (DMAA) – Osa 1















Teksti: Anssi Manninen

1,3-dimetyyliamylamiinia (DMAA) sisältävien ”treeniboostereiden” suosio on huipussaan HC-treenaajien keskuudessa. Mitä ihmettä on DMAA? Lue tästä!

Kokeellisesta nenälääkkeestä biletyspilleriksi

Lääkejätti Eli Lilly syntetisoi ja patentoi 1,3-dimetyyliamylamiinin (DMAA) vuonna 1944. Heidän oli tarkoitus lanseerata yhdiste nenän tukkoisuuden hoitoon. Valtaosa tämän lääkeryhmän valmisteista vaikuttaa nenän adrenergisiin reseptoreihin. Eli Lilly päätti kuitenkin käyttää erästä toista yhdistettä tähän tarkoitukseen, joten yhtiö kuoppasi DMAA-sunnitelmat, eikä koskaan hyödyntänyt patenttiaan. Jo silloin havaittiin, että suun kautta annostellun DMAA:n sivuvaikutuksina ilmenee voimakasta piristymistä, euforiaa, keskittymiskyvyn parantumista ja itseluottamuksen lisääntymistä. 

Uudessa-Seelannissa erilaiset ”biletyspillerit” ovat poikkeuksellisen suosittuja. Itse asiassa Uudessa-Seelanissa biletyspillereiden ympärille on kehittynyt ihan oma teollisuudenhaaransa ja sen etujärjestö, Social Tonics Association. Yksi Uuden-Seelannin suosituimmista biletys-pillereistä oli bentsyylipiperatsiini (BZP). Kyseessä on synteettisesti valmistettu psykoaktiivinen aine, joka stimuloi keskushermostoa. Uuden-Seelannin terveysviranomaiset kielsivät kuitenkin BZP:n myynnin vuonna 2007. 

Biletysteollisuus ei jäänyt murehtimaan BZP-kieltoa, vaan keksi nopeasti BZP:lle korvikkeen: DMAA. Sen oletettiin olevan turvallisempi, mutta ”biletysominaisuuksiltaan” hyvin BZP.n kaltainen. DMAA:n suosio juhlivan nuorison keskuudessa levisi kulovalkean tavoin. Vuonna 2009 Uuden-Seelannin viranomaiset rajoittivat DMAA:n myyntiä ja markkinointia. Uusien säännösten myötä tuotetta ei saanut myydä alle 18-vuotiaille, eikä sitä saanut antaa lahjaksi tai palkinnoksi. Samaan hengenvetoon viranomaiset tiedottivat harkitsevansa puhtaana jauheena myytävän DMAA:n kieltämistä. Social Tonics Association oli hyvin pitkälle samaa mieltä viranomaisten kanssa; eiväthän he halunneet tuottoisan liiketoiminnan loppuvan muutaman yliannostelijan vuoksi. Järjestö ehdotti, että yhdessä tabletissa/kapselissa ei saisi olla yli 75 milligrammaa DMAA:ta.      

Tarina jatku..

Ei kommentteja: