Hae tästä blogista

perjantai 11. marraskuuta 2011

DMAA+kofeiini -yhdistelmän vaikutus hemodynaamisiin vasteisiinDMAA:ta sisältävien urheilu- ja laihdutusvalmisteiden suosio on Yhdysvalloissa huipussaan; urheilijat ovat huomanneet yhdisteen antavat potkua harjotteluun, kun taas laihduttajat ovat havainneet sen vähentävän selvästi ruokahalua.   

Physician and Sportsmedicine -tiedelehdessä ilmestyi juuri tutkimus, jossa selvitettiin DMAA:n ja DMAA-kofeiini -yhdistelmän akuutteja vaikutuksia verenpaineeseen ja sykkeeseen: 1) 250 mg kofeiinia yksinään; 2) 50 mg DMAA:ta yksinään; 3) 75 mg DMAA:ta yksinään; 4) 250 mg kofeiinia + 50 mg DMAA:ta; ja 5) 250 mg kofeiinia + 75 mg DMAA:ta. Kofeiini-DMAA yhdistelmä nosti jonkin verran sekä systolista että diastolista verenpainetta, erityisesti 75 mg:n annoksella, mutta sillä ei ollut vaikutusta sykkeeseen.

Pitempiaikaisessa käytössä nämä hemodynaamiset vaikutukset voivat kadota, sillä DMAA:n tiedetään aiheuttavan takyfylaksiaa (Charlier 1950). Tällä tarkoitetaan aineen vaikutuksen heikkenemistä toistuvassa käytössä. Kofeiini-efedriini -yhdistelmän hemodynaamisten vaikutusten tiedetään katoavan tai ainakin vähentyvät selvästi pitempiaikaisessa käytössä, mutta laihdutuksen kannalta edulliset vaikutukset säilyvät lähes ennallaan.

On syytä huomata, että takyfylaksialla tarkoitetaan eri asiaa kuin tottumisella (toleranssilla). Tauon aikana takyfylaksia häviää nopeasti, mutta tottumisilmiö on usein hyvinkin pitkäaikainen.

Maksuton kokotekstiartikkeli on luettavissa täältä.

Kotiläksyksi käynee Muscular Development -lehden artikkelini loppukaneetti muutaman vuoden takaa. Artikkelissa käsiteltiin efedriini-kofeiini -yhdistelmän vaikutuksia, mutta sama kommentti sopii myös tähän yhteyteen kuin nenä päähän.

"Remember, you can’t have the best of the both worlds; there’s no such thing as “very effective and perfectly safe.” It’s all about the risk-to-benefit ratio. You have to decide whether potential fat loss benefits outweigh potential adverse effects." 

Ei kommentteja: