Hae tästä blogista

torstai 17. marraskuuta 2011

Ohjeet kehonkoostumusmittaukseen valmistautumisesta
Manninen Nutraceuticals Oy:n toimipisteessä on siis huomenna tarjolla ilmaista kehonkoostumusmittausta ostaville asiakkaille. Tässä ohjeet mittaukseen valmistautumiseen:

- Ole syömättä vähintään 2 h ennen mittausta.

- Virtsarakon pitää olla tyhjä ennen mittausta. Mittaustilassa on WC, joten voit tyhjentää rakon paikan päällä juuri ennen mittausta.

- Ennen mittausta ei pidä harrastaa liikuntaa, saunomista tai suihkuttelua, eikä mitään muutakaan ruumiinlämpöön vaikuttavaa aktiviteettia.

- Talvella tutkittavan pitää olla sisätiloissa n. 20 minuuttia ennen mittausta, jotta ruumiinlämpö ehtii normalisoitua.

- Mittausta ei suoriteta raskaana oleville tai henkilöille, joilla on sydämentahdistin tai muu elektroninen lääkintälaite.

- Emme suosittele kehonkoostumusmittausta kuukautisten aikana. Mittausta ei kannata myöskään suorittaa silloin, kun käytössä on diureetti- eli nesteenpoistolääkitys.

- Ennen mittausta henkilön tulee seistä vähintään 5 min, riisua painavat vaatteet ja korut/kello pois.

Terveyden kannalta keskeisin mittaustulos on viskeraalisen eli sisäelimiä ympäröivän rasvan määrä. Viskeraalisen rasvan kertyminen ilmenee vyötärölihavuutena.  Viskeraalinen rasva on monin tavoin haitallisempaa kuin subkutaaninen eli ihonalainen rasva (esim. muhkea takamus). Selitän näistä muutamia.

- Insuliiniresistenssi (insuliinihormoni ei toimi normaalisti) ja metabolinen syndrooma liittyvät nimenomaan viskeraalisen rasvan kerääntymiseen. Subkutaaninen rasva saattaa jopa vähentää diabetes- ja sydänsairaus-riskiä.

- Miehillä viskeraalinen rasva korreloi negatiivisesti veren testosteronitasojen kanssa. Toisin sanoen testosteronitasot ovat sitä korkeamalla, mitä vähemmän vatsaontelon sisälle on kertynyt rasvaa. Tämä koskee sekä testosteronin kokonaispitoisuutta että vapaata (biologisesti aktiivista) testosteronia.

- Viskeraalisessa rasvassa on enemmän glukokortikoidireseptoreja. Viskeraalisen rasvan alueella 11-β HSD1 -niminen entsyymi muuttaa tehokkaasti inaktiivisen kortisonin aktiiviseksi kortisoliksi. Tämä johtaa kortisolitason paikalliseen nousuun ja sitä myötä rasvaa varastoituu entistä helpommin vatsaonteloon. Noidankehä on valmis.

- Viskeraalisen rasvan lisääntyessa lihasten sisäisen rasvan hapettuminen (poltto) vähenee. Subkutaanisella rasvalla ei ole samaa vaikutusta.

(Oheisessa kuvassa näkyvä retroperitoneaalinen eli vatsakalvontakainen rasva ei ole tässä yhteydessä kovinkaan relevanttia.)

Tanita -kehonkoostumusanalysaattorit ilmoittavat viskeraalisen rasvan määrän ns. viskeraalisen rasvan arvona. Tulos 1-12 osoittaa terveellisen määrän viskeraalista rasvaa. Jos tulos on suurempi, viskeraalisen rasvan määrää on syytä heti ruveta vähentämään.

HUOM. Seurantamittaukset tulisi suorittaa mahdollisimman vakioiduissa olosuhteissa, ts. edellä mainitut tekijät huomioon ottaen. Ensimmäinen seurantamittaus olisi tarkoitus järjestää noin kuukauden kuluessa.

Ei kommentteja: