Hae tästä blogista

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Pari sanaa ravintorasvojen ja sydänsairauksien välisistä yhteyksistä


Seuraavassa lyhyt ja selkokielinen yhteenveto siitä, mitä tänäpäivänä tiedetään ravintorasvojen ja sydänsairauksien välisistä yhteyksistä. Tummenettuna ovat ne olettamukset, joiden oikeellisuus näyttäisi vahvistuvan tutkimus tutkimukselta. Punaisella ovat ne olettamukset, joiden oikeellisuudesta kiistellään tällä hetkellä tiedepiireissä.

1. Tyydynneet rasvat eivät ole yhteydessä sydänsairauksiin. 

2. Maitorasvat eivät ole yhteydessä sydänsairauksiin. Maitorasvat näyttävät jopa vähentävän sydänsairausriskiä.

3. Kalasta saatavat omega-3 rasvahapot vähentävät sydänsairausriskiä. Myös kasviöljyistä saatavat omega-3 rasvahapot vaikuttanevat edullisesti sydänsairausriskiin, mutta vaikutus ei ole niin selvä kuin kalasta saatavilla omega-3 rasvahapoilla.

4. Teolliset transrasvahapot lisäävät selvästi sydänsairausriskiä. Eläintuotteissa luonnostaan esiintyvien transrasvahappojen vaikutukset ovat vielä epäselviä.

5. Kasviöljyistä saatava linoleenihappoa (omega-6 rasvahappo) näyttäisi lisäävän sydänsairausriskiä.

Tässä tämän hetken faktat ilman poliittisesti korrektia savuverhoa.

Ja vielä extra: 6. Uusitupa ja Puska ovat seniilejä höpisijöitä, jotka eivät pysty tunnustamaan tieteellisiä tosiasioita. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ekasta kohtaa: siis itsenäisessä yhteydessä. Huonoja rasvasuhteita (joihin kuuluu myös ylenpalttinen tyydyttyneen saanti) muuttamalla saadaan riskiä pienennettyä. Tätä käsittelee se linkittämäsi hollantilainen katsausartikkelikin.

Anssi Manninen kirjoitti...

On olemassa vain itsenäinen riski, ei muuta. Loppu on ravitsemuspoliitikkojen keksintöä. Ei ole pätevää näyttöä siitä, että perinteisten ohjeiden mukaisella rasvavaihtokaupalla olisi jotain hyötyjä tässä suhteessa.