Nutrition & Metabolism -tiedelehdessä ilmestyi juuri varsin hyvä katsausartikkeli leusiinin antikatabolisista vaikutuksista luustolihaksissa. Leusiini on siis haaraketjuinen aminohappo, jonka tiedetään stimuloivan tehokkaasti lihasproteiinianaboliaa. Kyseinen katsaus kuitenkin pureutui leusiinin lihasproteiinien hajoamista estäviin vaikutuksiin.
Lyhyt yhteenveto:
1. Leusiini vähentää selvästi luustolihasproteiinien hajoamista (kataboliaa).
2. Leusiinin proteiinisynteesiä (anaboliaa) lisäävä vaikutus saadaan aikaiseksi suhteellisen pienellä annoksella, mutta antikatabolisen vaikutuksen puolella annos-vastesuhde säilyy, vaikka annos nostettaisiin n. 10-20-kertaiseksi verrattuna proteiinisynteesin maksimoivaan annokseen.
3. Leusiinista voi olla hyötyä erityisesti tilanteissa, joissa lihasproteiinien katabolia on lisääntynyt. Terveiden urheilijoiden ja kuntoilijoiden tapauksessa antikatabolisesta vaikutuksesta lienee hyötyä ainakin tiukan dieetin aikana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti