[Juttu jäi keskeneräiseksi, sillä blogi taas temppuilee. Jatkan myöhemmin]
Uffen foorumilla oli puhetta tieteellisten tutkimusten tulkinnasta ynnä muusta sellaisesta. Maallikoilla on taipumusta tulkita väärin tiettyjä engl.kielisiä termejä, joten päätin pitää lyhykäisen "luennon" asian tiimoilta.
Ensimmäisessa esimerkkitutkimuksessa Joy Frested ja kumppanit selvittivät heraproteiinivalmisteen vaikutuksia kehonkoostumukseen laihdutuksen aikana.
Tutkimustiivistelmä:
Background
This study evaluated a specialized whey fraction (Prolibra™, high in leucine, bioactive peptides and milk calcium) for use as a dietary supplement to enhance weight loss.
Methods
This was a randomized, double-blind, parallel-arm, 12-week study. Caloric intake was reduced 500 calories per day. Subjects consumed Prolibra or an isocaloric ready-to-mix beverage 20 minutes before breakfast and 20 minutes before dinner. Body fat and lean muscle tissue were measured by dual-energy x-ray absorptiometry (DEXA). Body weight and anthropometric measurements were recorded every 4 weeks. Blood samples were taken at the beginning and end of the study. Statistical analyses were performed on all subjects that completed (completer analysis) and all subjects that lost at least 2.25 kg of body weight (responder analysis). Within group significance was determined at P <>
Results
Both groups lost a significant amount of weight and the Prolibra group tended to lose more weight than the control group; however the amount of weight loss was not significantly different between groups after 12 weeks. Prolibra subjects lost significantly more body fat compared to control subjects for both the completer (2.81 vs. 1.62 kg P = 0.03) and responder (3.63 vs. 2.11 kg, P = 0.01) groups. Prolibra subjects lost significantly less lean muscle mass in the responder group (1.07 vs. 2.41 kg, P = 0.02). The ratio of fat to lean loss (kg fat lost/kg lean lost) was much larger for Prolibra subjects for both completer (3.75 vs. 1.05) and responder (3.39 vs. 0.88) groups.
Conclusion
Subjects in both the control and treatment group lost a significant amount of weight with a 500 calorie reduced diet. Subjects taking Prolibra lost significantly more body fat and showed a greater preservation of lean muscle compared to subjects consuming the control beverage. Because subjects taking Prolibra lost 6.1% of their body fat mass, and because a 5% reduction of body fat mass has been shown to reduce the risk of obesity related disease, the results have practical significance.
Tiivistelmästä ilmenevät keskisimmät asiat. Kyseessä oli siis 12 viikon kestoinen, satunnaistettu (koehenkilöt heitettiin kahteen ryhmään sattumanvaraisesti) kaksoissokkotutkimus (tutkijat ja koehenkilöt eivät tienneet vielä tutkimuksen aikana kuka sai mitäkin valmistetta). Lumetuotteena oli samanmakuista ja -näköistä hiilihydraattijauhetta. Ruokavalion kalorimäärää vähennettiin 500 kcal/vrk.
Termi "paraller-arm" ei tietenkään viittaa anatomiseen käsivarteen, vaan kahteen "tutkimuskäsivarteen" (isompi ryhmä jakautui siis kahteen käsivarteen eli tutkimusryhmään). Pääasiallinen muuttuja tutkimuksessa oli kehonkoostumus, joka mitattiin ns. DEXA:lla. Kyseessä on tarkka, muttei kuitenkaan täydellinen menetelmä. (Tiivistelmässä on pieni epätarkkuus; pitäisi lukea "lean body mass", ei lean muscle mass", joskin tässä tapauksessa nämä käsitteet ovat lähes synonyymejä.)
Kehonkoostumuksen osalta tulokset olivat seuraavanlaisia:
No baseline differences were found between groups for any body composition parameters (Table 1). After 12 weeks there were significant differences (Table 5). Weight loss was consistently higher in the Prolibra subjects and DEXA analyses showed that the weight loss in the Prolibra group was primarily the result of losing body fat. Prolibra subjects lost significantly more body fat compared to control subjects in both the completer (2.81 kg vs. 1.62 kg P = 0.03) and responder (3.63 kg vs. 2.11 kg, P = 0.01) analysis. The Prolibra subjects lost significantly less lean muscle mass compared to control subjects in the responder analysis (2.41 kg vs. 1.07 kg, P = 0.02); however the completer analysis did not show a significant difference between Prolibra and control subjects (1.55 kg vs. 0.75 kg, P = 0.11). Fat loss to lean loss ratio (kg fat loss/kg of lean loss) for Prolibra subjects was higher compared to the control in both the completer (3.75 vs. 1.05) and responder (3.39 vs. 0.88) analysis.
Eli tutkimuksen alussa ryhmien välillä ei ollut eroja. Tutkimuksen lopussa heraproteiinivalmistetta saanut ryhmä vähensi kehon rasvoja merkitsevästi enemmän kuin plaseboryhmä. Heraproteiiniryhmä myöskin menetti merkitsevästi vähemmän rasvatonta massaa kuin plaseboryhmä, joskin tilastolliseti merkitsevä tulos saavutettiin vain ns. responder-henkilöillä (nämä henkilöt tiputtivat painoa väh. 2,25 kg). On syytä huomata, että "significantly" tarkoittaa tieteellisessä kirjallisuudessa tilastollista merkitsevyyttä, ei välttämättä käytännön merkittävyyttä. Tässä tapauksessa tutkijat kuitenkin totesivat, että "the results have practical significance". Allekirjoittanut yhtyy tähän tulkintaan.
On myös huomattava, että termit "lean body mass" tai "fat free mass" eivät tarkoita lihasmassaa. Fat free mass tarkoittaa nimensä mukaisesti kehon massaa ilman rasvoja. Lean body mass tarkoittaa melkein samaa asiaa, mutta siihen sisältyy myös ns. essentielli rasva, joka sijaitsee mm. luuytimessä, maksassa, pernassa ja munuaisissa (n. 3 % painosta). Tässä tutkimuksessa DEXA:lla määritetty lean body mass kuvastaa hyvin lihasmassassa taphtuneita muutoksia, mutta urheiluravinnekuluttajien on syytä tietää, että aikuisella rasvattoman kehonosan vesipitoisuus on noin 73 %. Näin ollen väitteet, että esim. "tuote X lisää lihasmassaa kaksi kiloa 6 viikossa" ovat hölynpölyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti