New England Journal of Medicine -tiedelehdessä julkaistu dieettitutkimus on aiheuttanut ihan syystäkin paljon keskustelua myös kotimaisissa lehdissä, radiossa ja TV:ssä. Kyseessä oli siis suurella koehenkilöjoukolla suoritettu, kontrolloitu kliininen tutkimus, ei siis mikään epidemiologinen hömppätutkimus. Niinpä jokainen itseään kunnioittava ravitsemusasiantuntija on varmasti tutustunut ko. tiedelehden nettisivuilla ilmaiseksi luettavissa olevaan kokotekstiartikkeliin. Paprun voi löytää esim. google-hauan kautta noin kymmenessä sekunnissa.
Tekniikan lisensiaatti, ravitsemusasiantuntija (?) Paula Heinonen ei nähtävästi ole vielä oppinut käyttämään internettiä tai sitten hän on asunut viime päivät jossain luolassa. Hän oli nimittäin juuri Radio Voimassa "asiantuntijakommentaattorina" kyseisen tutkimuksen tiimoilta. Muuten ihan hyvä, mutta Paula-tätä ei ollut edes lukenut ko. julkaisua. Olen uhrannut lähes viisi minuuttia Paula-tädin ravitsemusläpysköiden lukemiseen, ja ne tarjoavat ihan pätevää tietoa maha-suolikanavan terveyden ja ravitsemuksen välisistä yhteyksistä. Lienee kuitenkin selvää, että Paula-täti ei ole oikea henkilö kommentoimaan mitään kliinisiä dieettitutkimuksia (erityisesti jos ei ole niitä edes lukenut!).
Tulee mieleen kolmisen vuotta takaperin käyty keskustelu allekirjoittaneen, NY:n valtionyliopiston lääkiksen biokemian professorin ja amerikkalaisen kansanterveystieteilijän välillä. Viimeksi mainittu ilkkui "vaihtoehtoisten dieettien" fysiologis-biokemiallista perustaa, joskin ihan väärin perustein. Ihmettelin biokemian profalle, että "Mitä hemmettiä toi äijä höpisee? Eihän toi ymmärrä edes ihmisen metabolian alkeita." (tietysti lontoon kielellä). Biokemian proffa närkästyi kansanterveystietelijän keljuiluista ja tokaisi varsin vihaisena: "You have no credentials [kritisoida kenenkään fysiologis-biokemiallista tietämystä]". Totesin kansanterveystieteilijälle, että eihän hän ymmärrä edes ihmisen metabolian peruskonsepteja, joten hänen olisi parempi olla höpisemättä mitään näistä asioista. Vastaus oli, että lähiaikoina julkaistavat tutkimukset tulevat osoittamaan, että kumpi se ei oikeasti ymmärrä. Niin ne osoittivatkin.
Keskustelu alkoi saada tulenkatkuisia piirteitä, joten Jeff Volek diplomaattisena miehenä rupesi hieromaan sovintoa "koulukuntien" välille todeten, että "Sun jutuissa on järkeä, mutta niin on myös toisen leirin jutuissa [insuliinitasojen vaikutukset veren lipoproteiineihin, varastorasvojen mobilisaatioon yms.]". Muuten, kyseisen kansanterveystietelijän alkuperäisiin "neronleimauksiin" kuuluu myös KTL:n pääjohtajan Pekka Puskan käyttämä "kyllä rotanmyrkylläkin laihtuu" -argumentti (sic).
Paula-täti, you have no credentials either.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti