Hae tästä blogista

keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Androstatriendienoni (ATD) ja boldenoni














Androstatriendienoni (ATD; androst-1,4,6-trien-3,17-dioni; 3,17-keto-etiochol-triene) on kemialliselta rakenteeltaan steroidi. Se on aromataasientsyymin estäjä, joka vähentää estrogeenin biosynteesiä ja toisaalta lisää testosteronin pitoisuuksia elimistössä. Seurauksena on elimistön aineenvaihdunnan siirtyminen anaboliseen eli kudoksia kasvattavaan suuntaan. ATD:a on käytetty karjan kasvatuksessa, mutta nykyisin sen käyttö tähän tarkoitukseen on kielletty Euroopan unionin alueella. ATD:lla ei tiedetä olevan myyntilupaa missään maassa ihmislääkkeenä. Sitä markkinoidaan kuitenkin internetin kautta ”ravintolisänä” kehonrakentajille, muille lihasmassan kasvattajille ja ikääntyville miehille. Sitä on saatavilla tabletteina, kielenalustabletteina sekä voiteina. Internetissä ATD:a kaupataan mm. kauppanimillä Novedex XT (Gaspari Nutrition), Novadex XT (Gaspari Nutrition), Novatest (Xero Limits) ja Arimatest (MuscleMeds). ATD:a on satunnaisesti löydetty muista ravintolisistä kontaminaationa.

Eräistä suomalaisista luontaistuotekaupoista on saatavilla ATD:a. Markkinoinnissa todetaan mm.: ”Voimakas vapaan testosteronitason nousu aiheuttaa todennäköisesti positiivisen dopingtuloksen, joten ei sovi dopingtestatuille urheilijoille.”(Wellmax)

ATD kuuluu WADA:n kiellettyjen aineiden luettelossa kohtaan S4, aromataasi-inhibiittorit. WADA on luokitellut aromataasi-inhibiittorit ”erikseen määriteltyihin aineisiin”, joiden käytöstä kiinni jääneiden seuraamukset voidaan määrätä joustavasti riippuen lieventävistä tai raskauttavista seikoista.

ATD lisää lihasvoimaa testosteronin kertyessä elimistöön. Toisaalta se tekee mahdolliseksi voimakkaamman harjoittelun. Osin ATD vaikuttaa anabolisesti vaikuttavan aineenvaihduntatuotteensa boldenonin kautta. WADA:n tilastojen mukaan ATD:n käytöstä on jäänyt kiinni yksi urheilija vuonna 2006, kaksi urheilijaa vuonna 2007 ja kolme urheilijaa vuonna 2008.

ATD:n haittavaikutukset ovat vastaavat kuin testosteronin ja anabolisten steroidien haitat. Raskaana olevilla naisilla ATD lisää epämuodostumien riskiä.

Boldenoni on tavanomainen anabolinen steroidi. Sitä käytetään yksin tai yhdessä muiden anabolisten steroidien kanssa. Se on myös ATD:n aineenvaihduntatuote. Joissain harvinaisissa tapauksissa boldenonia voi esiintyä elimistössä luontaisesti pienin pitoisuuksin poikkeavan steroidiaineenvaihdunnan seurauksena.

Muiden anabolisten steroidien tapaan WADA on luokitellut boldenonin ns. kovaksi dopingaineeksi, jonka käytöstä määrätään pääsääntöisesti vähintään kahden vuoden toimintakielto urheilussa. Boldenonilla ei ole Suomessa myyntilupaa. Boldenonilla on lähinnä eläinlääketieteellistä käyttöä. Boldenonia käytetään ruiskeina. Tunnetuin kauppanimi on Equipoise (Solvay Veterinary ja Squibb).

Boldenoni lisää lihasvoimaa. Boldenoni näkyy dopingtesteissä pitkään. Boldenoni on viime vuosina ollut neljänneksi yleisimmin dopingvalvonnassa todettu anabolinen steroidi. Vuonna 2006 boldenoni-positiivisia näytteitä todettiin koko maailmassa 37. Vuosina 2007 ja 2008 boldenoni-positiivisia näytteitä oli 40 ja 93 kappaletta.

Timo Seppälä,
ADT – lääketieteellinen johtaja

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ööh.. mihin tää liitty? Onko sulla kenties myynnissä tätä? Vai oliks tää vaan alan uutinen?

Anssi Manninen kirjoitti...

Ei ole myynnissä. Tämä oli vain ihan yleinen alan uutinen. Postailen tänne "täytteeksi" alaan liittyviä uutispläjäyksiä :)

Anonyymi kirjoitti...

Voiko oikeasti jollain lisäravinteella olla samanlaiset haittavaikutukset kuin anaboleilla?

Anssi Manninen kirjoitti...

Ei nämä ATD-tuotteet ole todellisuudessa mitään ravintolisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Anssin mielipide ATD-tuotteiden käytöstä?

Anonyymi kirjoitti...

Siis tämähän on tuote jota pyöräilija Toni Liias oli käyttänyt ja jäi kiinni. Seurauksena kahden vuoden kilpailukielto.

Anonyymi kirjoitti...

Tuote ollut nyt käytössä n.kuukauden yhdessä kreatiinin, b-alaniinin ym kanssa, tulokset on nousseet ihan mukavasti, liekkö syynä on nuo kreatiini + muut tuotteet.