Hae tästä blogista

keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Uusi laihdutuslääke: tesofensiini
Edit 18.2.:
Christer Sundqvist kirjoittaa blogissaan, että ko. tutkimusta vetänyt henkilö (Arne Astrup) on yrittänyt piilotella kytköksiään tesofensiiniä valmistavaan lääkeyhtiöön. Astrup nimittäin omistaa sievoisen osakepotin yhtiöstä ja kuittaa mukavia konsulttipalkkioita, mutta Lancet-tiedelehden tutkimusartikkelissa hän ei mainitse näistä mitään. Astrup syyllistyy siis Uusituvan tavoin tieteellisen julkaisemisen perussääntöjen rikkomiseen.

Politiken-lehden mukaan Astrup osti vuonna 2007 tesofensiiniä valmistavan yhtiön osakkeita 200 000 kruunulla eli noin 18 000 eurolla. Astrup fiksuna miehenä tiesi jo silloin, että kyseinen yhdiste on ainakin jossain määrin tehokas laihdutuslääke. Osakepotin arvo voi nousta tähtitieteelliseksi, jos lääke hyväksytään lääkeviranomaisten toimesta myyntiin. Astrup on lisäksi kuitannut 210 000 kruunua konsulttipalkkioita tesofensiinin valmistajalta.

Alkuperäinen kirjoitus:
Suomen Lääkärilehti kirjoittaa uudesta laihdutuslääkkeesta, tesofensiinistä. Kyseinen yhdiste osoittautui tanskalaisessa faasin II tutkimuksessa tehokkaammaksi kuin nykyiset laihdutuslääkkeet. Faasin II tutkimuksella tarkoitetaan uuden lääkeaineen kehitysputkessa sitä vaihetta, jossa tuotetta ensimmäistä kertaa testataan suhteellisen pienellä koehenkilöryhmällä. Tavoitteena on tutkia lääkevalmisteen tehoa ja turvallisuutta lyhytaikaisessa käytössä, annostuksen määrittäminen ja annos-vaikutus-suhteen kuvaaminen.

Tanskalaistutkimuksen keskeinen ongelma oli se, että kehonkoostumusta ei määritelty. Laihdutettaessa halutaan tietysti vähentää kehon rasvoja rasvattoman massan sijasta. Toinen probleema oli suositun intention-to-treat (ITT) -analyysin käyttö. ITT on hieman kyseenalainen tapa analysoida kliinisten tutkimusten dataa. ITT:ssä kaikki koehenkilöt sisältyvät datapooliin, vaikka he olivat jättäytyneet tutkimuksesta pois heti alkumetreillä. Eli jos henkilö X jättäytyi tutkimuksesta pois ensimmäisen lääke- tai plaseboannoksen jälkeen, hänen tuloksensa sisällytettiin kuitenkin lopulliseen data-analyysiin. Kuulostaa hullulta, mutta ITT -analyysi on yleisesti käytössä. Ainakin Tufts yliopiston biostatistiikan yksikön johtaja Gerard Dallal pitää ITT -analyysiä ihan bullshittina. Kyseisestä 24 viikon kestoisesta tutkimuksesta lähti lätkimään yhteensä 69 koehenkilöä. Näiden henkilöiden data on siis mukana lopullisessa analyysissä tekivät he loppuajan mitä tahansa.

Mahdollisen harhan todennäköisyys voidaan helposti osoittaa parilla teoreettisella esimerkillä. Koehenkilö Y jäi pois tutkimuksesta heti ensimmäisen plaseboannoksen jälkeen, sillä hän innostui niin paljon juoksemisesta. Lenkit veivät hänen kaiken aikansa ja tarmonsa. Paino tippui runsaan liikunnan vuoksi, luoden harhaisen "menestyjän" plaseboryhmään. Vastaavasti henkilö YJ jäi pois tutkimuksesta ensimmäisen tesofensiiniannoksen jälkeen ja päätti makoilla kotona loppuajan syöden mäkkärieväitä. Nämä olivat tietysti ääriesimerkkejä, mutta on helpo nähdä, kuinka tutkimuksesta pois jättäytyneet henkilöt voivat vinouttaa lopputuloksia.

Anyway, paino putosi plasebo- eli lumeryhmässä keskimäärin 2 %, pienimmän tesofensiiniannoksen ryhmässä 4,5 %, keskiannoksen ryhmässä 9,2 % ja suurimman annoksen saaneilla 10,6 %. Tutkijat totesivat tesofensiinin laskevan painoa kaksi kertaa niin paljon kuin nykyisin käytössä olevat laihdutuslääkkeet. Ei ole kuitenkaan syytä paikutella liiaksi henkseleitä, sillä ainoa kunnolla tehoava laihdutuslääke on bannassa poliittisista syistä. Kyseessä on tietysti efedriini-kofeiini -yhdistelmä. Efedriini-kofeiini -yhdistelmä säästää myös lihasmassaa laihdutuksen aikana ("nutrient partitioning" -efekti). American Journal of Epidemiology -tiedelehdessä juuri julkaistu tutkimus näyttäisi viittavaan siihen, että efedriini-kofeiini -yhdistelmän haittavaikutuksia on liioiteltu:
Use of a prescribed ephedrine/caffeine combination and the risk of serious cardiovascular events: a registry-based case-crossover study.

(Lue myös: Safety of ephedra: lessons learned)

Mainittakoon vielä lopuksi, että Suomessakin myynnissä oleva "laihdutuslääke" orlistaatti (Xenical®) on ihan pelletuote. Tuotteen "teho" perustuu ravintorasvan imeytymishäiriöön (sic). Orlistaatin haittavaikutukset, kuten ilmavaivat, öljyiset ulosteet ja nopeutunut ulostamisen tarve, eivät kuulosta ainakaan allekirjoittaneen korvaan kovin houkuttelevilta. Orlistaatin "teho" perustuu siis antabustyyppiseen rankaisumenetelmään. Ehdottaisinkin orlistaatin valmistajayhtiölle, että rupeavat tuottamaan myös Xenical®-logolla varustettuja pesäpallomailoja. Rankaisuefekti olisi paljon tehokkaampi.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä orlistaatti aika monelle potilaalle on tuonut apua ja kouluttanut vähärasvaisempaan ruokavalioon. Sinun on ehkä vaikea ymmärtää sitä mutta suomesta löytyy pilvin pimein sellaista väkeä, joka ei tiedä mitä rasva on, missä elintarvikkeissa tai ruuissa on rasvaa jne. Alunperinkin oli jo tiedossa että orlistaatin teho perustuu siihen että potilas pyrkii välttämään rasvaripulia aiheuttavia ruokia.

Anonyymi kirjoitti...

Vähärasvaisen ruokavalion väitetyiltä hyödyiltä puuttuu KOKONAAN tieteellinen näyttö, eli koko orlistaatin idea on hömppää.
AM

Anonyymi kirjoitti...

Ei tässä ollut hyödyistä kysymys vaan painon pudottamisesta. Lienet sen verran fiksu että ymmärrät että ko kohderyhmässä kokonaisenergian saannin alentaminen on tavoite nro 1. Helpoiten se käy rasvan määrää vähentämällä. Bonuksena muiden makroravinteiden saanti vähenee kun rasvaisia ruokia vältetään. Potilasmateriaali tässä kohderymässä on vaikeasti lihavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Helpoiten ja terveellisimmin se käy vähentämällä puhtaita sokereita ja puhdistettuja tärkkelystuotteita vähentämällä.

AM

Anonyymi kirjoitti...

Toi on niin mullistava keino laihduttaa että sitä kannattaa koittaa vaikka patentoida, miksei tota aiemmin keksitty?

Anonyymi kirjoitti...

Tässähän se ero juuri on. Jos orlistaattia ei vois patentoida, niin ketään ei voisi vähempää kiinnostaa tämä haista paska -tason tuote. Orlistaatti on täysin turha, mutta pitäähän Pullukka-Rissasella olla jotain puffattavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa varmaan tarkotettiin rivien välissä että kaikille se käytännön laihduttaminen ei ole ihan niin helppoa kun jos vaan käskee syömään sitä ja tätä vähemmän ..

S-252 kirjoitti...

Tämän jutun mukaan kofeiini-efedriini-aspiriini -yhdistelmä toimii paremmin kuin pelkkä kofeiini-efedriini:

http://www11.netrition.com/eca-article.html

Anonyymi kirjoitti...

Tälleen kisadiettaajan sfääreistä voin todeta että jos ei pää eikä luonne kestä laihduttamista ruokavaliota muuttamalla niin ei varmaankaan kannata yrittää ollenkaan. Tuskinpa siihen enää rasvainen uloste mitään muutosta tuo.

Anonyymi kirjoitti...

jeps... sokerit pois jos haluatte mahastanne eroon.

ihmisruumiilla on omat konstinsa pysyä kunnossa ja terveenä ilman pillereitäkin jos sitä ruokkii oikein. viralliset suositukset ovat kaukana siitä.