Hae tästä blogista

torstai 19. helmikuuta 2009

Munaa pitää saada


Kananmuna on erinomaista ravintoa - erityisesti voimailijoille ja laihduttajille. Kananmuna sisältää laadukasta proteiinia, hyviä rasvoja ja kattavan setin mikroravintoaineita. Toisin kuin usein kuulee väitettävän, kananmunalla ei ole mitään haitallisia vaikutuksia veren rasva-arvoihin. Amerikkalaiset ravitsemusproffat Donald Layman ja Nancy Rodriguez julkaisvat Nutrition Today-ammattilehdessä yhteenvetoartikkelin kananmunatutkimuksista. Alla lista munan saamisen eduista:

- Kananmunat vaikuttavat vain vähän insuliini- ja verensokeritasoihin. Tämä on erityisen hyödyllistä diabeetikoille ja ylipainoisille.

- Kananmunissa on runsaasi tiamiinia, riboflaviinia, folaattia ja B12-vitamiinia.

- Yksi kananmuna sisältää noin 6 grammaa laadukasta proteiinia. Runsas proteiinin saanti vaikuttaa edullisesti lihaksistoon ja luustoon sekä pitää nälän loitolla.

- Kananmunat sisältävät runsaasti leusiiniaminohappoa. Tämä haaraketjuinen aminohappo on erityisen tärkeä lihasten proteiinimetabolian kannalta (Muuten, heraproteiinissa on vielä enemmän leusiinia).

"Given the unique complementary relationship between the [essential amino acid] leucine and glucose utilization by muscle, it would follow that a diet rich in the amino acid leucine would be advantageous to men and women undergoing endurance training", päättelivät kirjoittajat.

Lähde:
Layman DK, Rodriguez, NR Egg Protein as a Source of Power, Strength and Energy. Nutr Today 44(1), pp43-48, Jan/Feb 2009.

Ei kommentteja: