Hae tästä blogista

torstai 3. helmikuuta 2011

Timo Seppälä: Urheilijoiden tiedettävä lisäravinteiden dopingaineista
Ravintolisien mahdollinen osuus positiivisiin dopingtuloksiin Ruotsissa pakottaa myös suomalaisurheilijat olemaan entistä tarkempia siitä, mitä lisäravinteita käyttävät. Ruotsalainen SVT-kanava kertoi hiljattain, että usea ruotsalainen kilpaurheilija on jättänyt positiivisen dopingnäytteen viime kuukausina. Urheilijoiden epäillään saaneen dopingaineita tietämättään ravintolisien mukana.

"On huomattava, että muun muassa Novedex XT:stä on ollut Suomessa kaksi käryä. Tiedetään tarkasti, että niiden (tiettyjen ravintolisien) sisällysluettelossakin jo sanotaan, että ne sisältävät kiellettyjä aineita", kertoi Suomen antidopingtoimikunnan ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.
 

Useimpien tällaisten ravintolisien yhteydessä varoitetaan, ettei niitä ole tarkoitettu urheilijoille, joita testataan kilpailujen yhteydessä. "Myyjät tietävät, että ne sisältävät kiellettyjä aineita, niin pitäisi myös urheilijoiden tietää se."

Ravinnelisät ylipäätään ovat Seppälän mukaan melko turvallisia, jos ne ovat tavanomaisia ravintolisiä.
"Mutta heti kun ruvetaan puhumaan testosteronitasojen noususta tai antikatabolisista vaikutuksista tai rasvan poltosta, silloin mennään sellaisille vesille, ettei myyjä välttämättä tiedä mitä ne sisältävät. Jos puhutaan tavallisista proteiini- tai aminohappovalmisteista ja kreatiinistakin, niistäkin löytyy joskus kontaminaatiota (epäpuhtauksia), mutta se on harvinaista", Seppälä sanoi.

Seppälä korostaa, että pitää kuitenkin tietää, mitä ravintolisä sisältää.
"Selvä nyrkkisääntö on, että jos urheilija ei tiedä mitä aine sisältää, sitä ei pidä käyttää", Seppälä sanoi. "Erikoisimmat ravintolisät, jotka toimivat testosteroniboostereina, ovat varottavaa tavaraa. Seppälän mielestä suunta alalla on ollut villimpään suuntaan. Ilmeisesti sen takia, että valmistajat ovat huomanneet, että valvonta on heikkoa. Viranomaisilla on muutakin mietittävää.

"Useimmat myyjät ovat laittaneet varoituksia nettisivuilleen: ei kilpailujen yhteydessä testatuille urheilijoille."


Lähde: STT

Ei kommentteja: