Hae tästä blogista

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Isot lihavat valheet


Hitler nimitti aikoinaan Joseph Goebbels -nimisen jampan natsien kansallissosialistisen puolueen valtakunnanpropagandajohtajaksi. Goebbelsin väitetään todenneen, että "Uudelleen ja uudelleen toistetusta valheesta tulee totta."

Eräs kotimainen ravinnefirma noudattaa Goebbelsin viitoittamaa tietä kreatiinipyruvaatin markkinoinnissa. He ovat nimittäin toistaneet samaa hölynpölyä jo muutaman vuoden ajan, vaikka kyseisen firman omistaja tietää hyvin suoltavansa täyttä potaskaa. Onneksi kuluttajat ovat "äänestäneet jaloillaan" ja ruveneet ostamaan ravinteensa ihan muualta.

Tehdään nyt vielä kerran selväksi, että kreatiinipyruvaatin sisältämä kreatiini on täysin samaa kreatiinia kuin kreatiinimonohydraatissa. Ihan sama mihin se kreatiini on alunperin sidottuna, sillä loppupelissä lihassoluihin siirtyy prikulleen samaa vapaata kreatiinia - ja osmoottisesti aktiivisena aineena kreatiini vetää vettä mukanaan. Joidenkin kreatiinipyruvaattia käyttävien kokema vähäisempi nesteen kertyminen johtuu siitä, että kreatiinipyruvaattia neuvotaan annostelemaan selvästi pienempiä määriä ja kaiken lisäksi kreatiinipyruvaatti sisältää painoyksikköä kohden vähemmän kreatiinia kuin kreatiinimonohydraatti.

Journal of the International Society of Sports Nutrition -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa verrattiin erilaisten kreatiinituotteiden farmakokinetiikkaa. Koehenkilöille annettiin kolmea erilaista kreatiinituotetta: 1) 5 g kreatiinimonohydraattia, 2) 7,3 g kreatiinipyrvaattia tai 3) 6,7 g trikreatiinisitraattia (tuotteiden kreatiinimäärä oli sama eli 4,4 g). Kaikki edellä mainitut kreatiinituotteet lisäsivät selvästi veren kreatiinipitoisuuttaa, mutta erot erilaisten kreatiinituotteiden välillä olivat minimaalisia.

Mielenkiintoista oli se, että kreatiinipyruvaatti ei lisännyt veren pyruvaattipitoisuuttaa suhteellisen suuresta kerta-annoksesta huolimatta. Väitetyn "rasvanpolttovaikutuksen" saavuttamiseksi kreatiinipyruvaatin pitäisi tietysti lisätä veren pyruvaattipitoisuuttaa ja sitä myötä pyruvaatin sisäänottoa soluihin. Voidaan siis todeta, että kreatiinipyruvaatti ei voi edes teoriassa lisätä "rasvapolttoa". 

Kreatiinimonohydraatti on selvästi halvempaa kuin kreatiinipyruvaatti tai trikreatiinisitraatti, joten kreatiinimonohydraatti on paras valinta.

Ei kommentteja: