Hae tästä blogista

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Uusi laihdutuslääke laihdutti


Uusi yhdistelmälääke todella laihdutti koehenkilöitä, todetaan tänään Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa.

Fentermiinin ja topiramaatin yhdistelmä laski painoa jopa kymmenen prosenttia 56 viikon seurannassa. Merkittäviä laskuja saatiin myös verenpaineessa. 

Topiramaatti on käytössä Suomessakin epilepsian hoidossa. Keskushermostoa stimuloivaa fentermiiniä ei täällä ole käytetty, mutta se on käytössä yksinään laihdutuslääkkeenä Yhdysvalloissa.

Nyt yhdistelmävalmiste on faasi III -vaiheessa. Vielä viime vuoden kesäkuussa FDA:n neuvonantajakomitea (äänin 10–6) ei katsonut lääkkeen olevan valmis käyttöön. Huolta herättivät muun muassa mahdolliset sydänvaikutukset sekä mahdollinen itsetuhokäyttäytyminen.

Nyt Duke University Medical Centerin satunnaistetussa, lumekontrolloidussa ja kakssoissokkoutetussa tutkimuksessa yhdistelmälääke todettiin hyvin siedetyksi. Hoidon keskeytyksiä oli vähän. Yleisimmät haittavaikutukset olivat suun kuivuminen, puutumisoireita ja ummetus. 4–7 prosentilla todettiin masennusoireita yhdistelmälääkkeen annostuksesta riippuen.

Fentermiini lisää kylläisyyttä ja nälkää säätelevän noradrenaliinin eritystä. Topiramaatin vaikutusmekanismeja ei täysin tunneta, mutta sen tiedetään vaikuttavan muun muassa GABA-reseptoreihin ja natriumkanaviin.

Erikoislääkäri Kirsi Pietiläinen HUS:n lihavuustutkimusyksiköstä pitää tutkimustuloksia ”vaikuttavina”.

– Mutta on vielä pitkä matka ennen kuin lääke läpäisee kaikki tutkimus- ja viranomaisvaiheet, Pietiläinen korostaa.

Tähän mennessä lähes kaikki laihdutuslääkkeet ovat kokeneet nopean innostuksen jälkeisen lässähdyksen vaikeiden sivuvaikutusten takia ja niitä on vedetty pois markkinoilta.

Ulla Järvi

Lähde: Suomen Lääkärilehti

Ei kommentteja: