Hae tästä blogista

perjantai 28. marraskuuta 2008

Toinen ilmoitus ravintolisien totuudenvastaisesta markkinoinnista

Elintarviketurvallisuusvirasto 28.11. 2008
Mustialankatu 3
00790 HelsinkiILMOITUS RAVINTOLISIEN TOTUUDENVASTAISESTA MARKKINOINNISTA


Ari Tervo harjoittaa BMS -nimisen ravintolisäsarjan maahantuontia toiminimellä Aminopörssi. Aminopörssi hyödyntää useimpien BMS-ravintolisien markkinoinnissa totuudenvastaisia väittämiä. Alla käsitellään yhden BMS-tuotteen markkinointiväittämiä.

"Testalon 2"

Tämä tuote on Aminopörssin internet-kotisivujen (http://www.aminoporssi.fi) mukaan "äärimmäisen tehokas vaihtoehto anabolisten steroidien käytölle" [tummennetut sanat alkuperäisessä tekstissä]. Testalon 2 -valmisteen keskeinen ainesosa on Tribulus terrestris -uute. Aminopörssin internet-kotisivujen mukaan "Lukuiset tieteelliset tutkimukset (S. Milanov et al., Stenger et al., S Zarkova) osoittavat, että Tribulus Terrestris kiihdyttää elimistön omaa testosteronituotantoa ja kohottaa testosteroniarvoa jo 5 käyttöpäivän jälkeen yli 70 %:lla". Milanovin ym. tutkimusta ei ole julkaisu vertaisarvioidussa tieteellisessä aikakauslehdessä, mutta raportti on luettavissa internet-osoitteessa http://www.tribulus.eu.com/tribulus_424_007.phtml. Tutkimuksessa ei ollut mukana plasebo- tai kontrolliryhmää ja tulokset on raportoitu vähintäänkin kyseenalaisesti. Tutkijoiden mukaan "testosterone concentration was three-fold (2) increased and that of estradiol - about 1.5 times (Table 1)." Suluissa oleva numero 2 viittaa artikkelin lopussa olevaan korjaukseen (Correction 2), jossa mainitaan seuraavaa: "Inconsistency in the statement three-fold and table values. Corresponds to English translated document. Needs comparison with original document in Bulgarian language. Further investigation underway." Table 1 esittää kolmen hormonin (LH, FSH, estradioli) pre- ja post-pitoisuudet millilitraa kohden, mutta testosteronin yksikkönä on mystinen "ng %". On myös epäselvää, mitä tarkoittavat taulukkoon merkityt sarakkeet "X", "SX" ja Pt", sillä lyhenteitä ei ole selitetty tekstissä ja ne eivät ole hormonimäärityksiin liittyviä standardilyhenteitä. Oli miten oli, yhdessäkään testosteroniin liittyvässä arvossa ei tapahtunut kolminkertaista nousua. Ei ole lainkaan yllättävää, että ko. tutkimusta ei ole koskaan julkaista vertaisarvioidussa tieteellisessä aikakauslehdessä. Kaikki tähän päivään mennessä julkaistut tutkimukset osoittavat Tribulus terrestris -uutteen olevan täysin tehoton niin testosteroniarvojen kohottamisessa kuin fyysisen suorituskyvyn ja kehonkoostumuksen parantamisessa (Saudan ym. 2008; Rogerson ym. 2007; Antonio ym. 2000)

Pyydämme Elintarviketurvallisuusvirastoa puuttumaan välittömästi Aminopörssin totuuudenvastaiseen ravintolisämarkkinointiin.

MANNINEN NUTRACEUTICALS OY:n puolesta

Anssi Manninen
toimitusjohtaja


Kirjallisuusviitteet

Saudan C, Baume N, Emery C, Strahm E, Saugy M. Short term impact of Tribulus terrestris intake on doping control analysis of endogenous steroids. Forensic Sci Int. 2008 Jun 10;178(1):e7-10.

Rogerson S, Riches CJ, Jennings C, Weatherby RP, Meir RA, Marshall-Gradisnik SM. The effect of five weeks of Tribulus terrestris supplementation on muscle strength and body composition during preseason training in elite rugby league players. J Strength Cond Res. 2007 May;21(2):348-53.

Antonio J, Uelmen J, Rodriguez R, Earnest C. The effects of Tribulus terrestris on body composition and exercise performance in resistance-trained males. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000 Jun;10(2):208-15.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No pistäs nyt samalla infoa siitä miten se valitus uffesta sujuu??