Hae tästä blogista

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Pehmeällä rasvalinjalla jatketaan?













Edit 23.3.: Harvardin miesten papru on nyt luettavissa PLos Medice -tiedejulkaisun kotisivulla. Melko pieni on tuo 19 %:n vähentyminen sepelvaltimotaudin suhteellisessa riskissä.

PS. Huomasin juuri, että ko. papru on melko surkea. Kaikki mukaan otetut tutkimukset eivät olleet satunnaistettuja ja mukana on mm. surullisen kuuluisa Finnish Mental Hospital Study. Odotin hieman parempaa "suoritusta" Harvardin miehiltä. PLos Medicine -lehden toimituskin kyseenalaisti mukaan otettujen tutkimusten laadun. Jos tämän tasoisia artikkeleita nykypäivänä tarjottaisiin julkaistavaksi vakavasti otettaviin tiedelehtiin, tulisi hylkäyspäätös hyvin suurella todennäköisyydellä. Tästä ei voi Harvardin tutkijoita syytää. Ei liiemmin ole laadukkaita tutkimuksia tästä aiheesta tehty. Tyhjästä on paha nyhjästä.

Toimituksen yhteenveto:

"What Do These Findings Mean?

These findings suggest that the replacement of some dietary SFA with PUFA reduces CHD events. Because the trials included in this study looked only at replacing SFA with PUFA, it is not possible from this evidence alone to distinguish between the benefits of reducing SFA and the benefits of increasing PUFA. Furthermore, the small number of trials identified in this study all had design faults, so the risk reductions reported here may be inaccurate. However, other lines of evidence (for example, observational studies that have examined associations between the fat intake of populations and their risk of CHD) also suggest that consumption of PUFA in place of SFA reduces CHD risk. Thus, in the light of these findings, future recommendations to reduce SFA in the diet should stress the importance of replacing SFA with PUFA rather than with other forms of energy, and the current advice to limit PUFA intake should be revised."

Harvard School of Public Healthista heilahti postiluukkuun tiedote huomenna julkaistavasta kliinisten tutkimusten meta-analyysistä, jonka mukaan tyydyttyneen rasvan korvaaminen monityydyttämättömällä rasvalla vähentää jonkin verran riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Hyödyt realisoituivat kuitenkin vain silloin, kun monityydyttämättömiä rasvoja nautittiin varsin runsaasti (n. 15 E%).

Monityydyttymättömiä rasvoja on runsaasti mm. auringonkukka- ja soija- ja maissiöljyissä. Myös saksan-pähkinät sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja.

10 kommenttia:

mlae kirjoitti...

Tuosta soijaöljystä: onko perää moiseen, että soija kuin soija tuottaa estrogeenia?

Anonyymi kirjoitti...

Tuo rasvan - ja rasvatyypin kulutus ja laatu pitäisi käsittääkseni suhteuttaa hiilareihin, jolloin tulos saattaisi olla ihan toinen.

MLT

Anssi Manninen kirjoitti...

Minun näkemyksen mukaan MLT:n mainitsema asia ei ole ongelma, jos puhutaan väestötason ravitsemusvalistuksesta. Harvardin meta-analyysin keskeinen ongelma oli se, että kirjoittajat väittävät ottaneensa mukaan vain satunnaistettuja kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia (RCTs). Tämä EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA pidä paikkaansa. Esim. Finnish Mental Hospital Study (kaksi osajulkaisua mukana) ei ollut satunnaistettu ja hyvin surkeasti kontrolloitu (esim. sokerin saanti vaihteli tod. paljon).

Anssi Manninen kirjoitti...

Niin ja toisin kuin Harvardin miehet olettavat, se suomalainen mielisairaalatutkimus ei myöskään ollut sokkoutettu päätetapahtuman osalta.

Anssi Manninen kirjoitti...

Tohon edelliseen vielä tarkennuksena, että Tuonela Joen sertifikaatin kirjoittajat oli sokkoutettu, mutta tämä oli turhaa. Ruumiinavaus olisi pitänyt suorittaa sokkutettuna. Tässä se ennakkokäsitysten harha syntyy jos on syntyäkseen.

Neonomide kirjoitti...

Vai pitäisi pufaa kiskoa ~15% kaloreista että hyödystä voidaan puhua. Kuulostaa jo melkein ihmiskokeelta - missä sellaisia määriä pufaa edes syödään ?

Lyon Diet-Heart -tutkimuksessa saatiin uskomaton 70% vähennys kokonaiskuolleisuudessa, vaikka ainoa oikeasti tuore idea oli parantaa omega 3/6-suhdetta:

"The intervention group ate three times as much omega-3 alpha-linolenic acid as the control group, and 32% less omega-6 linoleic acid. The ratio was 20 : 1 linoleic acid : alpha-linoleic acid in the control group, and 4.4 : 1 in the intervention group."


Päätutkija Michel de Lorgeril sai ym. tulkinnoissaan vastaansa AHA:n epidemiologit, jotka taisivat olla pitkälti samaa sakkia kuin tämä tuoreen tutkimuksen Harvardin porukka. Kiitos AHA:n ringissä sysättiin kasvi-pufalle eli alfalinoleenihapolle, eikä omega 6-saannin vähentämistä pidetty järkevänä, vaikka juuri tämä Lyonissa tapahtui - runsaan omega 3-saannin ohella. Lorgeril vain suunnitteli pufa-saannin ja suhteen vastaamaan OIKEAA Välimeren (Kreetan) ruokavaliota eikä näitä populaareja fantasiadieettejä. Tuloksia oli sitten tosi vaikeaa uskoa.

Tragikoomista tässä hommassa on se, ettei Kraussin metaa mainittu missään valtamedioissa, mutta tätä uutta metaa hypetetään varmasti joka puolella.

Esimerkiksi tämä taannoinen Puskan ja Uusituvan kommentaari nauratti niin että vedet tuli silmiin:

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article386649.ece


Mediakin voisi herätä ja uutisoida kunnolla vaikka tästä Princetonissa tehdystä vain pari päivää vanhasta tutkimuksesta, jossa maissisiirappi lihotti ja sairastutti rotat - riippumatta kokonaiskaloreista:

http://www.princeton.edu/main/news/archive/S26/91/22K07/

Vladimir Heiskanen (Valtsu) kirjoitti...

Onkos tämä luettu?
-> http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/03/leave-your-brain-at-door.html

Anssi Manninen kirjoitti...

Kiitti linkistä. Tossa mainitaan melko lailla samat asiat kuin mitä itsekin tossa just jorisin.

Anonyymi kirjoitti...

näyttää isojen herrojen(Rockefeller & Rothschild) maissi- ja soijakartellit määräävän Harvardinkin
tutkimusten tuloksista...näin ne vaan GMO-tuotteet leviää hissukseen kun hienot yliopistot niitä terveellisiksi mainostaa :D

T:Pömppis :D

Anonyymi kirjoitti...

"Tuosta soijaöljystä: onko perää moiseen, että soija kuin soija tuottaa estrogeenia?"

Kysyjälle tiedoksi että ei, ihmisillä ravintona käytettävä soija ei tuota elimistössä sellaista estrogeenin lisäystä josta tarvitsisi olla huolissaan. Ei soija kuin soija eikä minkäänlainen soija. Urbaanilegendaa tuo että soijaa ei tulisi syödä koska estrogeeni.