Hae tästä blogista

maanantai 24. lokakuuta 2011

Blasterin levittämä hölynpöly

Eräs jamppa esiintyy Musklefoorumilla jonkinmoisena ”asiantuntijana” Blaster -nimimerkin suojissa. Kyseinen hemmo väittää muun muassa, että Manninen on formuloinut DAA+ZMA -valmisteen päin seiniä, sillä sinkki on NMDA-reseptorin inhibiittori. NMDA on aivoissa esiintyvä reseptori, joka vastaanottaa käskyjä erilaisilta välittäjäaineilta. Blaster oli löytänyt Wikipediasta luettelon, jonka mukaan sinkki-ioni on yksi NMDA-reseptorin inhibiittoreista eli estäjistä, ja D-aspartiinihapon (DAA) vaikutus testosteronitasoihin välittää ainakin osittain NMDA-reseptorien kautta. Näiden tietojen pohjalta Blaster oli tehnyt johtopäätöksen, jonka mukaan sinkkiä ei kannata syödä yhdessä DAA:n kanssa. 

Aivoissa esiintyy useita erilaisia NMDA-reseptorityyppejä, jotka reagoivat erillä tavalla erilaisiin välittäjäaineisiin – oli sitten kyseessä sinkki-ioni (Zn2+) tai joku muu välittäjäaine. Asia ei ole lähellekään niin yksinkertainen kuin Blaster kuvittelee. Itse asiassa neurotieteilijät ovat julkaisseet massiivisen teoksen Biology of the NMDA Receptor (CRC Press, 2009), joka käsittelee pelkästään NMDA-reseptoreita. Kirjassa on oma osionsa sinkki-ionista (11.6. Zinc ions), mutta siinä ei mainita sanallakaan dietaarista eli ruoasta saatavaa sinkkiä. Tämä johtunee siitä, että saanti ruoasta ei useinkaan korreloi hermosolupitoisuuksien kanssa. Tämä koskee myös mm. natrium- ja kloridi-ioneja, jotka molemmat saadaan ruokasuolasta. Aivosolujen ionipitoisuudet ovat siis tarkoin säädeltyjä.

Hieman myöhemmin Blasteri totesi, että aminohappokelatoidut mineraalit (kuten DAA+ZMA -valmisteen sinkkimonometioniini- ja aspartaatti) eivät vaikutakaan ionimuodossa, vaan että ne siirtyvät aivoihin aminohappoon sidottuna. Täh?! Ensin Blaster siis toteaa, että DAA:n kanssa ei kannata ottaa sinkkiä, sillä sinkki-ioni on tietyissä tilanteissa NMDA-reseptorin inhibiittori, mutta nyt se DAA+ZMA -valmisteen aminohappokelatoitu sinkki ei vaikutakaan ionina elimistössä. Blasterillä ei selvästikään ole mitään hajua, mistä hän puhuu, ja hän vaihtelee näkemyksiään sen mukaan, kun edellinen kumoutuu. Mineraaleja sidotaan aminohappohin, jotta ne imeytyisivät tehokkaasti suolistosta (kts. What is chelation?). Väite, että aminohappokelatoitu sinkki vaikuttaa elimistössä sellaisenaan on samaa luokkaa kuin väite, että lihapullat siirtyvät sellaisenaan lihaksiin. Blaster on siis pihalla kuin lumiukko.

80-luvulla tehdyissä rottakokeissa osoitettiin kiistattomasti, että sinkin saanti on yksi tärkeimmistä seerumin testosteronipitoisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Sinkki mm. 1) tehostaa HCG:n aikaansaamaa testosteroni-tuotantoa kiveksissä; 2) lisää androsteenidionin muuntumista testosteroniksi;  ja 3) vähentää testosteronin puhdistumista maksassa sekä estää 5-alfareduktaasin toimintaa (ko. entsyymi muuntaa testosteronia dihydrotestosteroniksi). 90-luvulla sinkin saannin osoitettiin olevan keskeinen seerumin testosteronipitoisuuden säätelijä myös miehillä. Prasad ym. (1996) havaisivat, että jo marginaalinen sinkin puutos laskee merkitsevästi nuorten terveiden miesten seerumin testosteronipitoisuutta. He myös havaitsivat, että sinkkilisän antaminen ko. koehenkilöille normalisoi testosteronipitoisuuden.

Johtopäätös nro 1: Jos halutaan nostaa seerumin testosteronipitoisuutta, sinkin saannin rajoittaminen on ihan viimeinen asia, mitä henkilön kannattaa tehdä.

Johtopäätös nro 2: Anonyymina esiintyvien "nettiasiantuntijoiden" höpinöitä ei kannata ottaa liian tosissaan. 

Johtopäätös nro 3: DAA+ZMA -valmisteeseen lisätty kohtuullinen määrä sinkkiä (30 mg/annos) on täysin perusteltua. 

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Blaster tällänen tyypillinen nimetön guru joka puhu mitä sylki suuhun sattuu tuomaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkahan monta tällästä tuotetta Blaster on "formuloinut"? Nolla?

Anonyymi kirjoitti...

Laastari ihme hörhö.

tv. Musklea

Anssi Manninen kirjoitti...

Hmm.. onko blasteri oikeassa ja kaikki suuret jenkkifirmat väärässä kun heillä on myös sinkkiä DAA-tuotteissa? Jaa-a.. nimetön nettihörhö vastaan liuta asiantuntija. Melko helppo päätellä missää mennään :-)

Anonyymi kirjoitti...

Blaster on vieraantunut melkoisesti todellisuudesta. Hän mutisee siellä taas, että DAA-tuotteissa on liian vähän DAA:ta, yleensä n. 3-4 g/pv, jos ohjeita noudetetaan. Tämä määrä vastaa tutkittua tietoa DAA:n vaikutuksista testotasoihin. Jos Blaster suunnittelisi tuotteita hän varmaan laittaisi jättimäärän ja viittaisi kinttaalla mahdolliseen turvallisuuteen tai päiväannoskustannuksiin. Eiköhän kaupallisiin tuotteisiin laiteta aina suhteellisen konservatiiviset annossuositukset. Ja ne käyttäköön enemmän jotka haluaa. Eihän tällä miehellä ole mitään järkeä päässä. Siksi hän ei mitään tuotteita ikinä suunnittele.

Anssi Manninen kirjoitti...

Tämä on juuri tätä tyyppilistä Blaster-saissea. "Mä otan 10 g, niin sun tuote on paska ku siinä vaan 3 g".

"Eiköhän kaupallisiin tuotteisiin laiteta aina suhteellisen konservatiiviset annossuositukset. Ja ne käyttäköön enemmän jotka haluaa."

Näin juuri.. veit sanat suustani :)

Anonyymi kirjoitti...

Blasterin argumentointi ei ole koskaan vakuuttanut. Julistaa ehdottomia totuuksia omiin kokemuksiin perustuen, vaikkei ole muuta kuin kellaripumppaaja.

Anonyymi kirjoitti...

Jouni Virtamo Facebookissa:

"Blasterilla oli paljon videoita UFSilla. Liikkeet sellaisia puolikkaita toistoja aivan liian suurilla painoilla, kehossa ei mitään selkeästi havaittavaa lihaskehitystä. Juttua ja ohjetta kyllä piisasi senkin edestä, ristiriita videoissa näkyvän hahmon ja juttujen välillä oli selkeä."

Liikaa ammattilaisia? kirjoitti...

Kati Alander sai myös ammattilaiskortin,onko tietoa oliko tämäkin kortti maksullinen vai jaetaanko niitä Suomessa kaikille overall voittajille?

Blogin lukija kirjoitti...

Oho,Metallisydän tilannut kunnon läjän Mannisen tuotteita!

http://metallisydanblogi.blogspot.com/2011/10/postimies-tulee-aina-kahdesti.html

Metallisydän kirjoitti...

Jep :)
pitihän sitä käyttää 2+1 tarjous hyväkseen :)

Anssi Manninen kirjoitti...

Häikäilemätöntä! :-)