Hae tästä blogista

lauantai 18. huhtikuuta 2009

Kalori on kalori... ja Jennifer Lopez asuu mun aluspöksyissä
















"Kalori on kalori ihan sama mistä se tulee." Tämä on yksi näistä kestävimmistä paskapuheista ravitsemusrintamalla. Christer Sundqvist kirjoittaa erinomaisessa blogissaan hollantilaistutkimuksesta, jossa selvitettiin ruokavalioon lisätyn proteiinin tai hiilarin vaikutuksia laihdutustulokseen. Alla suoran lainaus Krisun kirjoituksesta ja lopuksi muutama oma huomioni.

"Laihduttaminen ei ole mikään varsinainen ongelma. Tutkimukset, asiakaskokemukset ja muu kokemusperäinen tieto on osoittanut, että laihtua voi monella eri tavalla. Käytössä on satoja eri laihdutusdieettejä. Haasteena on painonpudotuksen pitäminen vakaasti uusissa lukemissa koko loppuelämän.

Tuoreessa hollantilaistutkimuksessa paljon proteiinia sisältänyt ruokavalio auttoi painonhallinnassa paremmin kuin paljon hiilihydraatteja sisältänyt ruokavalio. Tutkimuksessa lisättiin tutkittavien päivittäiseen ruokavalioon 50 grammaa joko proteiinia maitopohjaisena kaseiini- tai heraproteiinina tai hiilihydraattia kasvitärkkelys maltodekstriinin muodossa. Tutkimukseen osallistui 48 eri menetelmin laihduttanutta, edelleen hieman ylipainoista tervettä tutkittavaa. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joille annettiin hiilihydraatteja tai proteiinia ravintolisänä 12 viikon painonhallintajakson ajan. Miten kävi?

Proteiinia saaneiden paino jatkoi laskua, hiilihydraatteja saaneiden paino rupesi nousemaan! Painonhallintajakson aikana tehtyjen säännöllisten punnitusten perusteella hiilihydraattiryhmäläisten paino oli tutkimuksen lopussa noussut, kun taas proteiiniryhmissä paino oli laskenut hieman saavutetusta laihdutustuloksesta. Ero oli tilastollisesti merkitsevä.

Proteiiniryhmien välillä ei ollut eroa. Lisäksi proteiiniryhmissä kehon rasvaprosentti laski edelleen, vaikka kehon rasvattoman kudoksen määrä kasvoi.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Obesity -lehdessä: Claessens M, van Baak MA, Monsheimer S, Saris WHM. The effect of a low-fat, high-protein or high-carbohydrate ad libidum diet on weight loss maintenance and metabolic risk factors. Int J Obes 33: 296-304, 2009.
"

Kuten nimimerkki Westi Krisun blogissa jo mainitsikin, proteiiniryhmien välillä oli kyllä jonkin verran eroa. Rasvaton kehonmassa nimittäin lisääntyi enemmän heraproteiiniryhmässä. Voit tsekata kokotekstiartikkelin täältä.

Loppuun pakolliset tuotepuffit eli pari Manninen Nutraceuticals Oy:n markkinoimaa proteiinivalmistetta:

Whey Overdrive - maustamaton, instantoitu heraproteiinijauhe, joka sisältää n. 83 % proteiinia

Muscle Protein- herkullinen heraproteiinia, misellaarista kaseiinia, maitoproteiini-isolaattia ja vapaita aminohappoja sisältävä jauhe, joka sisältää n. 76 % proteiinia. Makuvaihtoehdot ovat suklaa, vanilja ja mansikka.

Ei kommentteja: