Hae tästä blogista

sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Lukijakyssä: Misellaarinen kaseiini
Siis onko jotain eroa kaseiiniproteiinilla ja misellaarisella kaseiiniproteiinilla? Mulla kun on niin helkkarin vaikeita noi ruokahommat, kun en voi syödä kuin kovia juustoja maitotuotteista ja heraa. Eli ei rahkaa, ei raejuustoa jne. normibodarisafkaa... Ja ku tähän vielä lisätään kasvisruokavalio, niin ei ihan ole helppo koostaa etenkää dieettiä sillee sopivaks... Ja kaseiiniproteiini on ollu yks niistä, jota en ole voinu käyttää en sitte mitenkään päin (siis ihan maitoproteiiniallergia eikä laktoosi-intorelanssi), mutta toi Muscle Protein kaseiini ei ole aiheuttanu mitään oireita- ainakaa vielä (mitä alkuunsa hiukka pelkäsin, et jos taas tulee jotain). Että onko niillä siis jotain eroa ja jos, niin mitä vai mistä se johtus?

Kaseiini eli "juustoproteiini" on maidon pääasiallinen proteiinikomponetti. Misellaarinen kaseiini ja kalsiumkaseinaatti eroavat kuitenkin toisistaan melkein kuin yö ja päivä (Huom. "-naatti.") Misellaarinen kaseiini on luonnollisessa muodossa ja valmistuksessa ei käytetä mitään kemikaaleja. Sen sijaan kaseinaatin nimi tulee siitä, että sen orgaanisia happoja (=aminohappja) on pH-muokattu alkaalisella mineraalilla, jolloin muodostuu happojen vesiliukoisia suoloja. Tämän jälkeen siitä ei voi enää ikinä muodostua misellaarista kaseiinia. Misellaarinen kaseiini on hyvin antikatabolinen proteiini eli se siis estää lihasproteiinien hajoamista (esim. Boirie ym. 1997), mutta se ei stimuloi anaboliaa yhtä tehokkaasti kuin nopeasti imeytyvät heraproteiinit. Misellaarisen kaseiinin ainoa varjopuoli on sen sisältämä laktoosi (siis niille, jotka eivät kykene pilkkomaan laktoosia).

Vaikea sanoa, miksei misellaarinen kaseiini aiheuta Sinulla allergisia reaktiota. Periaatteessa kaikkien maitopohjaisten proteiinien pitäisi aiheuttaa samantyyppisiä allergisia reaktioita.

Misellaarinen kaseiini sisältää aina alfa- beeta, gamma-, delta- ja kappakaseiinia. Näin ollen eräiden proteiinivalmisteiden ainesosaluetteloissa esiintyvät väitteet tyyliin "sisältää alfa ja beeta misellaarista kaseiinia" ovat täyttä potaskaa.

Mainitsemasi Muscle Protein -valmiste sisältää heraproteiinikonsentraattia, heraproteiini-isolaattia, misellaarista kaseiinia, maitoproteiini-isolaattia ja lisättyjä vapaita aminohappoja.

3 kommenttia:

Hannu kirjoitti...

Onko kaseiini tuossa samassa misellaarisessa muodossa maitoproteiini-isolaatissa?

Mikä selittää misellaarisen kaseiinin ja maitoproteiinin heraa korkeamman hinnan? Maidon proteiineistahan valtaosa on kaseiinia, ja luulisi että maitoproteiini olisi helpointa tuottaa, sitten kaseiini ja viimeisenä hera. Onko ratkaiseva tekijä tuotantomäärät, jotka taitaa mennä toisin päin?

Anonyymi kirjoitti...

"Onko kaseiini tuossa samassa misellaarisessa muodossa maitoproteiini-isolaatissa?"

Käsittääkseni on.

"Mikä selittää misellaarisen kaseiinin ja maitoproteiinin heraa korkeamman hinnan? Maidon proteiineistahan valtaosa on kaseiinia, ja luulisi että maitoproteiini olisi helpointa tuottaa, sitten kaseiini ja viimeisenä hera. Onko ratkaiseva tekijä tuotantomäärät, jotka taitaa mennä toisin päin?"

Kaseiini käytetään lähinnä juustojen valmistukseen ja sivutuotteena syntynyt hera puhdistetaan heraproteiinijauheiksi. Heraproteiinin määrään vaikuttaa myös suuret tuotantomäärät.

AM

Anonyymi kirjoitti...

onko tossa muscle proteiinissa misellaari kaseiinia kuinka paljon per annos?