Hae tästä blogista
lauantai 18. huhtikuuta 2009
ProBody 2/2009 haastattelu
Omega-3-rasvahapot on kiistatta todettu hyväksi ihmisen terveydelle. Niitä saadaan esimerkiksi rasvaisesta kylmien vesien kalasta, kuten merilohesta. Käytännöllinen tapa omega-3-rasvahappojen saannin turvaamiseksi on kuitenkin nauttia kalaöljyä joko sellaisenaan tai kapseleina. Voiko kalaöljytuotteita nauttia säännöllisesti ympäri vuoden, onko se suositeltavaa? Kannattaako kalaöljytuotteita antaa myös lapsille?
Kalasta saatavien omega-3-rasvahappojen edulliset vaikutukset verenkiertoelimistöön on kiistattamasti osoitettu. Kalaöljyä voi huoletta nauttia säännöllisesti ympäri vuoden. Myös lapsille voidaan antaa kalaöljyä, mutta kannattaa valita tunnettujen valmistajien tuotteita. Halvoissa tuotteissa voi olla hälyttävän suuria määriä raskasmetalleja ja muita epäpuhtauksia.
Viimeisin villitys kalaöljyrintamalla on ns. esteröity kalaöljy, jonka sisältämät rasvahapot mahdollisesti omaavat paremman biologisen tehon kuin perinteiset kalaöljyt. Lisäsin itsekin verkkokauppaamme esteröidyn kalaöljyvalmisteen, mutta valehtelisin, jos väittäisin, että sen edut perinteiseen kalaöljyyn verrattuna on hyvin dokumentoitu tieteellisessä kirjallisuudessa.
Markkinoilla on seuraavansisältöinen erittäin suosittu tuote, jonka markkinointiteksteissä sanotaan sen parantavan ravintoaineiden tehoa ja imeytymistä. Miltä tämä sisältö näyttää, mitä ominaisuuksia tuotteella on?
Aminohapposekoitus:
Lysiini 300 mg
Metioniini 500 mg
Leusiini 100 mg
Valiini 760 mg
Treoniini 48 mg
Glutamiinihappo 700 mg
Fenyalaniini 560 mg
Argiini 2 g
Suoritustehon lisääjät:
Siperian ginseng 2 g
Itämainen ginseng 250 mcg
Smilax officinalis 500 mg
Protogeeni A 200 mcg
Inosiini 500 mg
Pyroksiidi a-Ketoglutaraatti (PAK) 200 mg
L-Karnitiini 25 mg
Kromipikolinaatti 50 mcg
Koentsyymi A 20 mg
Koentsyymi B12 10 mg
Fosfaattikoliini 200 mg
PABA 400 mg
Colostrum 25 mg
Argentiinalainen maksa 3,9 g
Hainrusto 1 g
Koliinisekoitus 1,2 g
Bioflavonoidi 1 g
Välttämätön rasvahapposekoitus:
Linoleenihappo 200 mg
Oleiinihappo 100 mg
Ruuansulatusta nopeuttavat entsyymit:
Betaiini HCI 200 mg
Pepsiini 64 mg
Papaiini 64 mg
Ox Bile 120 mg
Pankreatiini 700 mg
Mykosyymi 64 mg
Tälle tuotteelle on vaikea löytää mitään käyttöä [Tsekkaa kunnon "päkki" ilman höpöainesosia täältä]. Tuote sisältää hulppean määrän ainesosia, mutta monia niistä ihan minimaalisina määrinä (esim. leusiini 100 mg, karnitiini 25 mg, kolostrumi 25 mg). Toisaalta tuotteessa on ainesosia, joilla ei ole mitään edullisia vaikutuksia (esim. Smilax officinalis). Suosittelen jättämään ostamatta. Laita rahasi mieluummin kreatiinimonohydraattiin, beeta-alaniiniin ja heraproteiiniin. Näiden tuotteiden suorituskykyä ja/tai kehonkoostumusta parantavasta vaikutuksesta on tieteellistä näyttöä.
Vitargo® on patentoitu hiilihydraatti, joka on kehitetty varastoimaan lihasenergiaa eli glykogeenia. Sen sanotaan kulkevan nopeasti ruoansulatuksen läpi ja varastoivan glykogeenia lihaksiin nopeammin kuin tavanomaiset hiilihydraattilähteet, esimerkiksi maltodekstriini. Onko Vitargo siis parempi vaihtoehto tavallisen salikuntoilijan ja toisaalta kovaa treenaavan kilpaurheilijan palautusjuomaan kuin perinteinen malto?
Vitargo sisältää korkean molekyylipainon omaavat glukoosipolymeereja, jotka antavat hiilihydraattiliuokselle matalan osmolaliteetin. Liuoksen korkea osmolaliteetti on yksi mahalaukun tyhjentymistä hidastavista tekijöistä. Urheiluravitsemuksessa tällä on merkitystä lähinnä suorituksen ympärillä tapahtuvan ravitsemuksen osalta.
Nottinghamin yliopistolla tehty tutkimus selvitti onko harjoittelun jälkeen nautitun hiilihydraattijuoman laadulla merkitystä (1). Koehenkilöille annettiin 100 grammaa joko korkean tai matalan molekyylipainon omaavaa glukoosipolymeeriä sekoitettuna litraa vettä. Kontrolliryhmä sai maustettua, hiilihydraatitonta vettä. Koehenkilöt suorittivat aluksi 90 minuutti pyöräilytestin ja välittömästi suorituksen jälkeen nauttivat edellä mainitut juomat. Tämän jälkeen he lepäisivät kaksi tuntia ja lepoa seurasi “loppuun vedetty” 15 minuutin pyöräilytesti. Tutkijat raportoivat, että korkean molekyylipainon omaava hiilihydraattijuoma nosti nopeammin ja tehokkaammin veren glukoosi- ja insuliinipitoisuutta sekä paransi merkitsevästi suorituskykyä 15 minuutin testissä. Yhteenvetona voidaan todeta, että korkean molekyylipainon omaavat hiilihydraattijuomat voivat olla hyödyllisiä tilanteissa, joissa glykogeenivarastot pitää täyttää mahdollisimman nopeasti.
Euroopassa matalan molekyylipainon omaavia glukoosipolymeerejä markkinoi Swecarb AB:n (Vitargo) lisäksi Manninen Nutraceuticals Oy (OsmoPure).
Onko markkinoille tullut mitään uusi tuotteita, joista voisi olla hyötyä tavoitteellisille kuntosaliharjoittelijoille ja muille urheilijoille?
Mitään uusia läpimurtoja urheiluravitsemusalalla ei ole tapahtunut. Beeta-alaniinin vaikutuksista on julkaistu viime aikoina useita positiivisia tutkimuksia, mutta sitä ei voida enää luokitella uudeksi tuotteeksi. Alustava tutkimusdata betaiinin eli trimetyyliglysiinin (TMG) vaikutuksista fyysiseen suorituskykyyn vaikuttaa lupaavalta (Huom. Betaiini on eri yhdiste kuin beeta-alaniini). Esimerkiksi Jay Hoffman ja työtoverit raportoivat betaiinin vaikuttavan edullisesti suorituskykyyn jalkakyykyssä jo viikon käytön jälkeen (2). Tutkimuksessa käytetty betaiinipäiväannos oli varsin pieni eli 2 x 1,25 g.
Kirjallisuusviitteet
1. Stephens FB ym. Post-exercise ingestion of a unique, high molecular weight glucose polymer solution improves performance during a subsequent bout of cycling exercise. J Sports Sci. 2008 Jan 15;26(2):149-54.
2. Hoffman JR ym. Effect of betaine supplementation on power performance and fatigue. J Int Soc Sports Nutr. 2009 Feb 27;6:7.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti