Hae tästä blogista

lauantai 18. syyskuuta 2010

Lukijakyssä: Rasvasota

















"When an old and distinguished person speaks to you, listen to him carefully and with respect - but do not believe him. Never put your trust in anything but your own intellect. Your elder, no matter whether his is a Nobel Laureate, may be wrong. The world progresses, year by year, century by century, as the members of the younger generation find out what was wrong among the things that their elders said. So you must always be skeptical - always think for yourself." -- Linus Pauling (ohjeita ruotsalaisille yliopisto-opiskelijoille 10. päivänä joulukuuta 1954

Rasvasota on sitten saatu taas aluelleen. Mitä olet mieltä asiasta? Ja mitä rasvaa itse laitat leivän päälle?

En ole asiasta oikein mitään mieltä, mutta on ehdottomasti hyvä, että asiasta käydään keskustelua. Kansalaisille on annettu yksioikoinen kuva "rasvatotuuksista". Se, mitä tarvitaan enemmän, on tutkimusdata, ei mielivaltaiset suositukset ja näennäiskonsensukset. Hypetys, jonka mukaan voin vaihto margariiniin vähentäisi sydänsairastumisen riski, elää näyttöön perustuvan lääketieteen ulkopuolella.

Kuten Amerikan sydänliiton ravitsemuskomitean perustaja prof. Ronald Krauss vastikään totesi, tyydyttyneen rasvan väitetyt haitat perustuvat ekstrapolaatioihin, joita tutkimusdata ei tue. Tämä on varsin "vallankumouksellinen" toteamus, kun otetaan huomioon, että juuri Kraussin perustama komitea on ollut tämän planeetan vaikutusvaltaisin tyydyttyneen rasvan parjaaja.

On tullut myös selväksi, että Pekka Puska ei kykene minkäänlaiseen tieteelliseen argumentointiin. Pohjois-Karjala-projektia ei pitäisi sotkea tähän asiaan lainkaan. Tieto pitäisi ammentaa laadukkaista tieteellisistä tutkimuksista, eikä pseudotieteellisistä projekteista, joiden "tulokset" on päätetty jo etukäteen. Näyttäisi siltä, että Linus Paulingin ohjeet ovat kaikuneet valtaosin kuuroille korville, sillä nykytiedettä tuppaa vaivaamaan sairaalloinen konsensushakuisuus. Mutta konsensuksella ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa!

"Let's be clear: The work of science has nothing whatever to do with consensus. Consensus is the business of politics. Science, on the contrary, requires only one investigator who happens to be right, which means that he or she has results that are verifiable by reference to the real world. In science consensus is irrelevant. What is relevant is reproducible results. The greatest scientists in history are great precisely because they broke with the consensus. There is no such thing as consensus science. If it's consensus, it isn't science. If it's science, it isn't consensus. Period." -- Michael Crichton

Niin ja itse käytän Oivariinia. Mitään näyttöä ei ole siitä, että se olisi poikkeuksellisen terveellinen levite, mutta ainakin se maistuu hyvälle ja levittyy helposti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä blogista. Vastauksena kysymykseen, voita tätä nykyä. Kyllä syön leipää ja perunaakin käytän, määrät vain ovat entistä pienemmät. Voita suutuntuman mukaan, eli aika reilusti. Kasvoin 70 -luvun lopulla n. 50 -lukulaisten ruokaoppien mukaan, koska kasvaminen tapahtui perinteisellä maatilalla. Siksi kevättalvella kun tuli tutustuttua karppaukseen ja asioita tuumittuani olen päättänyt elää perinteisemmillä ruuilla, ilman syyllisyyttä. Kun ei ole metabolisia sairauksia tai ongelmia hiilareistakaan. Rasvattomuus on sylettänyt aina ja keinomakuaineet, esim. einekset maistuneet pahoilta. On tässä tullut keiteltyä vanhan aikaisia luu/lihasoppia esimerkiksi. Voipottukin on namiruokaa. Terv. Oululainen lukija.

Jari kirjoitti...

Rasvojen vaihto ei edistä terveyttä. Kyseinen virheellinen näkemys perustuu huonolaatuisiin tutkimuksiin.

http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/rasvahypoteesin-viimeiset-oljenkorret/

"Näissä kolmessa tiedekatsauksessa rasvojen vaihdon vaikutus sydänterveyteen ei ole johdonmukainen. Yksi katsaus ei puolla vaihtoa ja kaksi puoltaa sitä. Rasvan vaihdoa puoltavissa katsauksissakin vaikutus on vähäinen, tulos perustuu laadultaan kyseenalaisten tutkimusten mukaan ottamiseen ja osa tutkijoista on saanut rahoitusta margariinin valmistajalta."